Szombaton a szomszéd kerületbe látogatunk

2023-05-04 12:02
Az OTP Bank Liga 30. fordulójában az Újpest FC lesz az ellenfelünk.

A szombati játéknap első találkozóján a Szusza Ferenc Stadionban lépünk pályára a hazai lila-fehérek ellen. A két csapat örökmérlege hosszú időre nyúlik vissza, az elmúlt 107 évben 179 első osztályú mérkőzésen mértük össze tudásunkat. Küzdelmeink során a 41 döntetlen mellett ellenfelünk 93 alkalommal hagyta el győztesen a pályát, míg csapatunk a 46. győzelmét szerezheti meg szombaton. Utoljára 2016 áprilisában múltuk felül a lila-fehéreket, akkor Hangya Szilveszter a 90. percben lőtte csapatunk harmadik és egyben győztes gólját a Litauszki Róbertet is soraiban tudó újpesti védelemnek.

Idei első összecsapásunkon ugyancsak a Szusza Ferenc Stadionban léptünk pályára, akkor Kondás Elemér bemutatkozó mérkőzésén - egy góllal többet szerezve - a hazaiaknak sikerült otthon tartani a három pontot. A második körben a Fáy utcába látogattak a lilák, ahol a végletekig kiélezett mérkőzésen - Csoboth Kevin 47. percben szerzett találatával - újfent az újpesti alakulat szerezte meg a győzelmet. Az idei szezonban csupán két csapat ellen nem sikerült még pontot gyűjtenünk a három körös versenyfutás során: a Honvéd mellett az Újpest FC mindkét eddigi mérkőzésén győzelmet aratott, a szombati összecsapáson azonban lesz lehetőségünk ezen javítani!

Vendéglátóink négy meccses veretlenségét szakította meg az elmúlt fordulóban a listavezető Ferencváros. Az egész idény során hullámzó teljesítményt mutató Újpest három győzelmet és egy döntetlent szerzett április hónapban, ezzel megerősítette középmezőnyben elfoglalt pozícióját, hiszen közvetlen riválisoktól (Honvéd, ZTE, MOL Fehérvár) sikerült pontokat csenni a lila-fehéreknek. A jelenleg 6. helyen álló negyedik kerületiek 37 ponttal vezetik a tabella alsóházi szegmensét, 7 ponttal az élmezőnyhöz tapadó Puskás Akadémiától lemaradva, de 14 ponttal megelőzve csapatunkat. Bár az idei két párharcunk során nem szakadt ki a gólzsák, mégis találatokban gazdag 180. Vasas - Újpest összecsapásban bízhatunk a közös meccstörténelmünk 3,4-es gólátlagát tekintve, ráadásul ezen szezonban a Paks után az Újpest FC találkozóin esett a legtöbb gól (88), melyből 50 a lilák halójába esett, ami a bajnokság legtöbb kapott találatát jelenti.

Az újpestiek idei legeredményesebb játékosa Fernand Goure 6 találattal, mögötte holtversenyben Csoboth Kevin és Simon Krisztián 5-5 góllal vették ki részüket a csapat eredményességéből.

Érdekesség, hogy az első osztályú mezőnyből a hazai pálya előnye az Újpest FC góljainak számában mutatkozik meg legjobban, hiszen 38 találatukból 28-at szereztek otthon, ami az FTC mögött szorosan a második legtöbb hazai gól, és csupán 10-szer zörgették meg ellenfelük hálóját idegenben, ami a bajnokság legkevesebb idegenbeli gólja.

Vasárnapi ellenfelünk vezetőedzője a március végén - újra - kinevezett Nebojsa Vignjevic. A szerb szakember korábban 7 éven keresztül irányította a negyedik kerületieket – a legutóbbi Vasas-diadal során is ő ült a kispadon –, ám új kinevezése óta csupán 5 találkozója volt, ezek során 10 pontot szerzett, 3 győzelem mellett 1 döntetlen és 1 vereség a mérlege.

Az Újpest FC jelenlegi játékoskeretében egy olyan labdarúgó szerepel, aki korábban a Vasas utánpótlásában pallérozódott: Varga György Balázs a 2019-20-as szezonban a Vasas Kubala Akadémia növendéke volt. Ellenfelünk kapusedzője, Andrusch József évekkel ezelőtt játékosként és edzőként is képviselhette a Vasas csapatát. Keretünk labdarúgói közül Feczesin Róbert, Litauszki Róbert és Novothny Soma játszottak már az Újpest felnőtt csapatában, míg Iyinbor Patrick és Sztojka Dominik az UTE képzésében vettek részt.

Az OTP Bank Liga 30. fordulójában megrendezésre kerülő Újpest FC - Vasas FC bajnoki mérkőzést az M4 Sport és az m4sport.hu élőben közvetíti.

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!