Sajtófigyelés: Ők alkothatták volna Gera Zoltán U21-es válogatottját

2020-03-31 17:00
Az eredeti tervek szerint a napokban két felkészülési mérkőzést is játszott volna Gera Zoltán U21-es válogatottja. A találkozók elmaradtak, de a tavaszi forma alapján érdemes megvizsgálni, kik alkothatták volna a szövetségi edző keretét - olvasható a Nemzeti Sport honlapján.

Ha nincs a koronavírus-járvány, akkor ehelyütt jó eséllyel most a visszapillantó cikk sorai állnának, amelyben Gera Zoltán szövetségi edző összegezhetné az U21-es válogatott Finnország és Oroszország elleni mérkőzését. Az eredeti tervek szerint ugyanis a korosztályos válogatott spanyolországi edzőtábor keretében március 26-án előbb az északiakkal, majd 30-án az oroszokkal mérkőzött volna meg. A meccsek elmaradtak, így csak azt tudjuk megvizsgálni, hogy a tavaszi forma, illetve a korosztályos együttes legutóbbi, márciusi összetartása alapján kik azok a játékosok, akik szerepet kaphattak volna - írja az nso.hu. 

„Örülök, hogy új játékosokat, köztük néhány fiatalabb labdarúgót is meg tudtunk nézni, ráadásul a három nap alatt többen közülük bizonyították, hogy érdemes számolni velük a jövőben. Hosszabb ideje nem találkoztunk a keret tagjaival, ezért hasznos volt, hogy felfrissíthettük a korábban gyakorolt taktikai elemeket” – fogalmazott Gera Zoltán az mlsz.hu-nak még a februári összetartást követően. Akkor  a keretből sérülés, betegség és klubkötelezettségeik miatt többen hiányoztak, ott voltak viszont 2001-es születésű labdarúgók, akik ősszel még az U19-es válogatottban szerepeltek.

Amióta Gera Zoltán irányítja az U21-es válogatottat azóta hat meccsen egyszer sem győzött a csapat, és ami a leginkább elgondolkodtató, hogy a hat találkozón mindössze két gólt szerzett és két iksz mellett négyszer is vereséget szenvedett. A kevés gól miatt a támadósorban már a februári összetartás alatt jelentős változásokat eszközölt Gera Zoltán. Bekerült a csapatba a tavasszal a DVTK-ban folyamatosan szereplő szélső, Kiss Tamás, a Fehérvárban az NB I-ben bemutatkozott csatár, Szabó Levente, az NB II-es Budafokban tavasszal két gólt szerző támadó, Skribek Alen és az ugyancsak másodosztályú Haladásban idén öt gólt elérő Tóth-Gábor Kristóf. Ők alighanem a spanyolországi túrán is bizonyíthattak volna, akárcsak a Skribekhez hasonlóan a Budafokban szereplő Szabó Máté, aki a februári összetartáson is részt vett. 

A középpályán szerepet kaphatott volna a ferencvárosi Szánthó Regő, aki a legutóbbi, Ausztria elleni találkozón nem játszott és ugyancsak a középpályára bekerülhetett volna a fehérvári Nyári Patrik, aki az U21-es válogatottban még nem játszott, de Szánthóhoz hasonlóan tavasszal bemutatkozott az NB I-ben.  A keret többi tagja ezúttal is a Gera Zoltánnál már szerepelt játékosok közül kerülhetett volna ki. 

Ami jól látszik, hogy az U21-es válogatott magját hosszú távon és a várhatóan a jövő évi, Szlovéniában és Magyarországon sorra kerülő korosztályos Eb-n is (amelynek jövő júniusi, eredeti időpontja a 2021-re halasztott felnőtt Eb miatt változni fog, de az új időpont még nem ismert) a Demjén Patrik, Bolla Bendegúz,Szalai Attila, Tóth Bence, Tajti Mátyás, Schäfer András, illetve a keretbe most visszakerült Kiss Tamás alkothatják. Ez a sor egészülhet ki a jelenleg sérült Banó-Szabó Bencével (ő a sérülése miatt biztosan nem utazhatott volna Spanyolországba), az ősszel a korosztályos válogatottban góllal bemutatkozott Szőke Adriánnal és azon, az U21-es válogatott újoncokkal, akik a februári összetartás során meggyőzték Gera Zoltánt. Persze, utóbbiak névsora még sokszor módosulhat az Eb-ig, az aktuális forma és a felkészülési meccseken nyújtott teljesítmény függvényében.

EZ LEHETETT VOLNA GERA ZOLTÁN MÁRCIUSI KERETE
Kapusok:
Demjén Patrik (ZTE)
Varga Ádám (Duna-Aszfalt)
Hutvágner Gergely (Siófok)
Védők:
Varjas Zoltán (Komárno)
Kovács Krisztián (Győri ETO)
Szűcs Kornél (DVTK)
Tóth Bence (Vasas)
Gergényi Bence (FC Lendva)
Bolla Bendegúz (ZTE)
Szalai Attila (Apollon Limassol)
Nagy Zsombor (MTK)
Középpályások:
Csonka András (Ferencváros)
Hidi M Sándor (Vasas)
Kovács Milán (Vasas)

Nyári Patrik (Mol Fehérvár FC)
Szánthó Regő (Ferencváros)
Kovácsréti Márk (Kisvárda)
Tajti Mátyás (Zagleibe Lubin)
Schäfer András (DAC)
Szőke Adrián (Heracles)
Támadók:
Skribek Alen (Budafok)
Szabó Levente (Mol Fehérvár FC)
Kiss Tamás (DVTK)
Szabó Máté (Budafok)
Tóth-Gábor Kristóf (Haladás)