MOL Magyar Kupa: Drámai csatában búcsúztunk

2024-04-03 19:54
Csapatunk 90 percen át egyenrangú ellenfele volt az OTP Bank Liga második helyén álló Paksi FC-nek, a 2 x 15 perces ráadást azonban az élvonalbeli rivális bírta jobban.

Vasas FC – Paksi FC 2–5 (0–1, 2–2, 2–3) 
MOL Magyar Kupa, 6. forduló
2024. április 3., szerda 17:15
Illovszky Rudolf Stadion
2004 néző

játékvezető: Vad II. István (asszisztensek: Szert Balázs és Berényi Ákos, tartalékjátékvezető: Rúsz Márton)

Vasas FC: Uram – Pávkovics, Otigba, Baráth (Zimonyi, 100.) – Ódor (Szánthó, a szünetben), Berecz (Urblík, a szünetben), Vida, Doktorics – Holender (Radó, 80.), Tóth M. (Litauszki, 87.), Hinora (Hidi M, 74.)
vezetőedző: Gera Zoltán

Paksi FC: Simon B. – Vas G., Kinyik, Lenzsér – Skribek (Kovács, 55.), Szabó B. (Böde, 79.), Papp, Balogh, Kocsis (Silye, 91.) – Tóth B. (Hahn, 69.), Haraszti (Windecker, 55.)
vezetőedző: Bognár György

gólszerző: Holender (59.), Tóth M. (85.), ill. Tóth B. (44.), Papp (90.), Böde (93.), Hahn (114.), Windecker (119.)

sárga lap: Szánthó (63.), Hinora (65.), Vida (113.), ill. Vas (24.), Skribek (46.), Kinyik (54.)

A paksi labdarúgás története 1952-ben kezdődött a Paksi Kinizsi Sportkör megalapításával. A klub anyagi hátterét a kezdeti időkben a Paksi Konzervgyár biztosította. A csapat a 2006/2007-es szezonban jutott fel első alkalommal az élvonalba és azóta folyamatosan a legmagasabb osztályban szerepel. A klub filozófiája a Vasashoz hasonlóan, hogy nem foglalkoztat külföldi játékosokat. Az együttes 2014 óta játszik Paksi FC néven. Az OTP Bank Ligában a Paksi FC jelenleg 50 ponttal a 2. helyen áll az 55 pontos (és eggyel kevesebb mérkőzést játszott) FTC mögött. A Bognár György által edzett együttes hosszabb ideig vezette a tabellát, az elmúlt három fordulóban azonban nem nyert mérkőzést, 1–1-re végzett otthon a DVSC-vel, majd következett két 2–1-es vereség. Idegenben a DVTK-tól, otthon az Újpest FC-től kapott ki a paksi együttes.

Gera Zoltán vezetőedző a mai mérkőzésen az alábbi kezdőcsapatot küldte pályára: Uram – Pávkovics, Otigba, Baráth – Ódor, Berecz, Vida, Doktorics – Holender, Tóth M., Hinora, míg a kispadon Jova, Litauszki, Bakti, Hidi M, Szánthó, Deutsch, Bukta, Girsik, Radó, Szalay, Urblík és Zimonyi foglalt helyet. Bukta Csaba izomsérülése rendbe jött, így ő ott volt a mai keretben, Sztojka Dominiké azonban nem, így rá, valamint a továbbra is térdsérüléssel bajlódó Faragó Bálintra nem számíthattunk a mai mérkőzésen.

A Paksi FC a Simon – Vas, Kinyik, Lenzsér – Skribek, Szabó B., Papp, Balogh, Kocsis – Tóth B., Haraszti összeállításban kezdett, míg Bognár György döntése értelmében Szappanos, Szélpál, Hahn, Böde, Silye, Horváth, Kovács, Windecker, Mezei és Szabó J. csereként várt bevetésre.

Szomorú hírrel indult a ma reggel, hiszen életének 75. életévében elhunyt klubunk legendás játékosa, Müller Sándor. Egykori kiváló középpályásunk 318 NB I-es meccsen ölthette magára a piros-kék szerelést, amelyben bajnoki címet, magyar kupa és Közép-európai Kupa-győzelmet is ünnepelhetett. A magyar válogatottban tizenhét alkalommal lépett pályára, tagja volt az 1982-es spanyolországi világbajnokságon szereplő csapatnak is. A Vasas-család saját halottjának tekinti Müller Sándort, akinek emlékét örökké megőrizzük és ápoljuk, nyugodjon békében.

A találkozó elótt ünnepélyes kezdőrúgást végzett el Káposztás Tünde, a Vasas Sport Club örökös tiszteletbeli elnökének, Káposztás Miklósnak a lánya. Káposztás Miklós ma lenne 85 éves, összesen 64 évig dolgozott a Vasas sikereiért, a tiszteletére április 22-én emléktáblát avatnak egykori lakóhelyén, Erzsébetvárosban.

Amint az várható volt, a paksiak nem húzódtak vissza a térfelükre, rögtön támadólag léptek fel, 25 másodperc elteltével szögletet végeztek el, de ebből nem alakult ki veszélyes helyzet. A 6. percben Hinora átadásával Doktorics futott le az alapvonalig a bal szélen, lapos beadását kivágták a védők. Egy perccel később Hinora végezte el első szögletünket, kapu elé lőtt labdáját kifejelték a vendégek, a játékszer Doktoricshoz pattant, aki kapásból, 18 méterről fölé bombázott.

A 11. percben Haraszti lapos, 16 méteres lövése a közbenyúló Otigba lábáról pattant a kapunk mellé. A 17. percben Skribek 30 méterről lőtt, kevéssel a jobb sarok mellé. A paksiaknál volt többet a labda, akik sokkal gyorsabb tempóban játszottak, mint, ami a Merkantil Bank Ligában megszokott. Ha nálunk volt a labda, akkor szépen járattuk, de a vendégek tizenhatosáig csak elvétve jutottunk el a találkozónak ebben a szakaszában. A játékrész közepétől kiegyenlítettebb lett a a labdabirtoklási arány, a két tizenhatos között küzdöttek egymással a csapatok. A 31. percben Doktorics ívelt a védők mögé, Tóth M. 14 méterről a bal kapufa mellé lőtt.

Ezt követően ismét a mezőnyben küzdöttek egymással a csapatok, egészen a 40. percig, amikor Holender indult el a térfelünkről, végigvitte a labdát a paksi térfélen, majd 18 méterről a jobb felső sarok mellé lőtt. A 44. percben aztán egy szerencsés találattal megszerezte a vezetést a Paks: Haraszti lőtt 19 méterről, a labda irányt változtatott a 16-os vonalán keresztbe futó Tóth Barnán, így Uram nem tudott hárítani, 0–1.

A szünetben Gera Zoltán két helyen változtatott: Berecz helyett Urblík, Ódor helyett pedig Szánthó lépett pályára. Szánthó először lépett pályára tétmeccsen csapatunkban. Az 53. percben labdát szereztek a vendégek a tizenhatosunknál, Szabó B. külsővel lőtt, Otigba blokkolta a próbálkozást.

Az 59. percben egyenlítettük: Szánthó ugratta ki nagyszerűen a bal szélen Tóth Milánt, akinek lapos beadása után a középen érkező Holender közelről továbbította a labdát a hálóba, 1–1. Az egyenlítő gólunk megzavarta a vendégeket, a következő percekben többet birtokoltuk a labdát, a 68. percben mégis Uram bravúrjára volt szükség: Tóth B. 18 méteres, fordulásból leadott lövésénél kapusunk a levegőben úszva hárított.

A 73. percben Szánthó élesen kapu elé lőtt. baloldali szabadrúgását Simon szerezte meg a berobbanó játékosaink elől. Többet birtokoltuk a labdát, mégis a Paks szerzett majdnem újabb gólt: a 78. percben Kocsis 20 méteres szabadrúgásánál a sorfalban álló Tóth Milán fejéről a felső kapufára pattant a labda.

A 85. percben viszont megszereztük a vezetést: Radó beadása után az egyik paksi védő kézzel ütötte az alapvonalon túlra a labdát, a játékvezető VAR-vizsgálat után 11-est ítélt, amit Tóth M. a jobb felső sarokba bombázott, 2–1. A gól után mindent egy lapra jött előre a Paks és sajnos a 90. percben kiharcolta a hosszabbítást: Papp maradt bántóan üresen a 16-osunkon belül és 13 méterről a jobb sarokba lőtte a labdát, 2–2. A rendes játékidőben nem esett újabb gól, így jöhetett a 2x15 perces hosszabbítás.

Amelynek elején, sajnos már a 93. percben vezetést szerzett a Paks: Windecker beadása után Baráthról Böde elé pattant a labda, a vendégek rutinos támadója pedig 7 méterről a hálóba lőtt, 2–3. A folytatásban beszorítottuk a paksiakat, akik lezárták a területeket. A 103. percben Urblík 18 méteres lövését piszkálta ki a jobb alsó sarokból Simon, a kipattanóra Zimonyi érkezett, ám a paksiak kapusa az ismétlést is hárította. A 105. percben a túloldalon Uram is bemutatott egy nagy bravúrt, amikor Balogh baloldali beadása után a felső sarok elől ütötte ki Kovács 10 méterről leadott lövését.

A hosszabbítás második félidejének első lehetősége Böde előtt adódott, aki labdát szerzett a térfelünk közepén, előretört, ám 18 méteres lapos lövését Uram megfogta. A 111. percben Urblík passzolt keresztbe, Szánthó pedig a tizenhatos jobboldali sarkától ballal a kapu tetejére csavarta a labdát. Két perccel később tizenegyest kapott a Paks, amikor Böde a tizenhatoson belül megállt Vida előtt, játékosunk pedig ellökte a paksi támadót. Hahn jobb sarokra helyezett lövését Uram ugyan kivédte, ám a labda a kapufáról éppen a vendégek játékosa elé pattant, aki egy méterről, üres kapura már nem hibázott, 2–4.

Mindent megpróbáltunk, a 119. percben azonban végleg eldőlt a kupacsata, amikor Kovács beadása után Windecker közelről a kapunkba fejelt, 25. Csapatunk 120 perces csatára kényszerítette az élvonalbeli Paksot, az NB I második helyezettjét, az elődöntőbe azonban a tolnaiak jutottak be, így számunkra véget ért a MOL Magyar Kupa idei kiírása.

A Paksi FC elleni mérkőzésről a szöveges tudósítás IDE KATTINTVA olvasható.

Gera Zoltán vezetőedző így értékelt a lefújás után:

– Összességében jó mérkőzést játszottunk az NB I egyik legjobb csapata ellen. Helyzeteket alakítottunk ki, és bár az ellenfélnek is volt több átlövése, a második félidőben helyenként ráerőltettük a paksiakra az akaratunkat. Sajnos az utolsó pillanatokban egyenlítettek a vendégek, hiba volt a részünkről, hogy 2–1-es vezetésnél elindultunk előre, mert újabb gólt akartunk szerezni, labdát vesztettünk, amit a paksiak gyorsan bejátszottak mögénk. A hosszabbítás első félidejében is voltak lehetőségeink, de sajnos nem úgy alakultak az események, ahogy mi szerettük volna. Ellenfelünk megszerezte a vezetést, utána mentünk előre az egyenlítésért, ám hátul túlzottan kinyíltunk, amit kkönyörtelenül ihasznált a Paks és végül  megnyerte a párharcot.

Aki lemaradt a találkozóról, visszanézheti az M4 Sport honlapján. Köszönjük szurkolóinknak, hogy ilyen sokan buzdították a helyszínen csapatunkat! Együttesünk legközelebb a Merkantil Bank Liga 27. fordulójában április 7-én, vasárnap 17 órakor lép pályára az Aqvital FC Csákvár otthonában. 

Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!