A megfelelő terhelés biztosítása volt az elsődleges

2022-09-24 15:10
Csapatunk a válogatott szünetben sem maradt program nélkül, a Zalaegerszeg elleni bajnoki találkozó előtt a Kozármisleny együttesével gyakoroltunk.

Vasas FC - HR-RENT Kozármisleny 0-0 (0-0)
felkészülési mérkőzés
2022. szeptember 24., szombat 13:00
Illovszky Rudolf Stadion
zárt kapuk

játékvezető: Görög Márió (asszisztensek: Aradi József és Vígh-Tarsonyi Gergő)

Vasas FC: Jova, Litauszki, Hidi, Géresi, Holender, Berecz, Hinora, Otigba, Baráth, Silye, Novothny (cserék: Ódor, Ihrig-F., Zimonyi, Márkvárt, Pátkai, Vida, Deutsch, Hidi M, Cipf, Szilágyi, Uram)
vezetőedző: Kondás Elemér

HR-RENT Kozármisleny: Lékai, Beke, Horváth, Turi, Tölgyesi, Vajda, Kosznovszky, Károly, Füredi, Vogyicska, Tóth (cserék: Somogyi, Hampuk, Guth, Kotroczó, Gál, Nagy, Szabó, Osei, Bognár)
vezetőedző: Szekeres Zoltán

A válogatott szünetben csapatunk felkészülési mérkőzésen lépett pályára a Kozármisleny együttese ellen. Kondás Elemér vezetőedző a mérkőzést megelőző nyilatkozatában elmondta, a találkozó kiváló lehetőség arra, hogy ellenféllel szemben próbáljuk megvalósítani az edzéseken gyakorolt játékelemeket, emellett a meccs edzésként is szolgál, tehát meghatározó részét képezi a heti terhelésnek, és fontos, hogy a csapat mérkőzésritmusa a szünetben se szakadjon meg. A válogatott szünetben több feladat hárult a csapatra és a stábra: az egyik fő cél az állóképesség fejlesztése volt, aminek érdekében a szokottnál intenzívebb edzésmunka van a játékosok mögött, emellett többféle feállást is gyakorolt a keret, így az új vezetőedző is jobban feltérképezhette a csapat munkáját és a játékosok egyéni kvalitásait. Ennek megfelelően a Kozármisleny elleni találkozó valóban egy edzés keretében megtartott program volt, ahol az eredmény sokadlagos szempont volt, ám annál sokkal fontosabb, hogy ma minden játékos megfelelő meccsterhelést kapott annak érdekében, hogy a jövő heti, Zalaegerszeg elleni bajnoki mérkőzésen a legjobb felállásban és eredményesen szerepeljünk. 

Kezdő tizenegyünk a Jova, Litauszki, Hidi, Géresi, Holender, Berecz, Hinora, Otigba, Baráth, Silye, Novothny formációban vonult ki a pályára, cserepadunkon ezúttal Uram, Ihrig-Farkas, Márkvárt, Hidi M, Ódor, Pátkai, Vida, Szilágyi, Cipf, Deutsch és Zimonyi ültek. Ellenfelünk vezetőedzője, Szekeres Zoltán a következő összeállítással vágott neki a mérkőzésnek: Lékai, Beke, Horváth, Turi, Tölgyesi, Vajda, Kosznovszky, Károly, Füredi, Vogyicska, Tóth, a vendégek kispadján Somogyi, Guth, Kotroczó, Bognár, Gál, Nagy, Osei, Berdó, Szabó és Hampuk foglalt helyet.

Dinamikusan indult a találkozó, a csapatok minden percet ki akartak használni a bajnokságra való készülés jegyében. Már a negyedik percben megmutattuk, hogy a mérkőzésen a bátor, kombinatív futballt részesítjük előnyben: Silye szép sarkalásával jutott lépéselőnyhöz Holender, aki egy szép összjáték után Novothnyt indította, a partjelző azonban emelte a zászlóját, így nem alakulhatott ki gólhelyzet. A 11. percben Baráth 40 méteres indításával Géresi robogott végig a jobb szélen, az alapvonalhoz érkezve egy visszacsellel elfektette védőjét, majd a középre adott labdát Novothny terelte a kapu felé, de a játékszer a kapus kezében landolt. Pár perccel később - egy újabb jóütemű támadás végén - Holenderhez szállt át a labda a tizenhatos bal oldalára, csatárunk befelé cselezett, majd lőtt, de a blokkoló védő hatástalanította a próbálkozást. A 19. percben Novothny zavarta meg a kapus-védő összjátékot, a letámadás eredményeként Hinora került ziccerbe, a bal alsóba tartó belsős lövését azonban a vetődő kapus kivédte. Néhány perccel később - újabb sikeres letámadásunkat követően - Hidi tisztán nézhetett fel ellenfelünk térfelének közepén a labdát birtokolva, majd a kimozduló Lékai mögötti üres kaput célozta meg, de szemfüles ívelése a kapu fölé szállt. Következő támadásunk jobbra forgatás után Géresi befele törésével folytatódott, bal lábas átlövése a kapu fölé szállt.

A 28. percben ellenfelünk kezdett támadásépítésbe a térfelünk közepén, ám védelmünk labdát szerzett és a bal szélen akcióba lendülő Holendert indította. A kontrához felérő Silye mögé kerülve indult és kapott labdát, egy csel után az alapvonalról centerezett, a középre tartó labdát Hinora sarokkal tette tovább Berecznek, aki ziccerben a kapu mellé helyezett. Néhány perccel később Géresi beadása átszállt az érkező támadóink feje fölött, de a tizenhatos oldalvonalán utolérte Holender, aki Hidivel összejátszva fordult a kapu felé, majd több sikeres csel bemutatása után erős lövést eresztett meg, de a labda a felső léc fölött hagyta el a játékteret. A kapuskirúgást követően Tóth kapott egy hosszú indítást, aki Litauszkit lefutva az alapvonalnál nézett föl és a hosszú sarkot vette célba, azonban Jova védeni tudott. Egy perccel később újra Géresi váltott ritmust jobbról befelé, aki a túloldalon berobbanó Silye elé tálalt, bal oldali védőnk 20 méterről tüzelt, de jól irányzott lövését Lékai kapus kiütötte oldalra.

Ellenfelünk következő támadásépítése közben a kapunktól 22 méterre jutott szabadrúgáshoz, Vajda pontosan kivitelezett ravasz tekerését Jova óriási bravúrral tornázta ki a rövid felső sarokból. A félidő vége előtt 4 perccel Hinora nagy ívű indítása ellenfelünk védelmi vonala mögé szállt, mellyel Géresi őrzőjét maga mögött hagyva lépett ki, de ziccerét a kapus - újabb szép védést bemutatva - hárította. Bár az intenzív első félidő során rendkívül sok támadást vezettünk és ellenfelünk kapusának bőven akadt védeni valója, de 45 perc játék után 0-0-s döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

A felkészülési találkozókon megszokott módon csapatunk vezetőedzője félidőben hét cserét is eszközölt: Litauszki, Novothny, Silye, Hinora, Otigba, Géresi és Holender hagyta el a pályát, helyükre Ódor, Deutsch, Vida, Márkvárt, Ihrig-Farkas, Zimonyi és Pátkai érkeztek. Eseménytelenül indult a második játékrész, az 53. percig kellett várni az első veszélyes helyzetre: Zimonyi lépett ki jó ütemben a védők mögé, de egy kozármislenyi utána nyúlt és visszarántotta, így nem tudta kihasználni helyzeti előnyét. Vida végezte el a szabadrúgást, a rövid kapufánál helyezkedő védő azonban az érkező labdát kifejelte. A 60. percben labdakihozatalunk során Ódor szép testcselt bemutatva nyitotta meg a passzsávot a mélységbe induló Zimonyi felé, erős lapos indításával támadónk a kapu felé vette az irányt, de a kifutó hálóőr tisztázni tudott.

Közvetlenül a támadás után újabb cserékkel folytatódott a találkozó, az első félidőből pályán maradt Baráth, Berecz és Hidi helyére Cipf, Hidi M és Szilágyi érkezett, ezzel egy időben hálóőrt is cseréltünk, Jova helyett Uram kapott lehetőséget. A 71. percben Cipf végzett el szögletet jobb oldalról, a kapu előteréből kifelé mozgó Pátkai hátrafelé csúsztatta meg a labdát, ellenfelünk hálóőre azonban védte a próbálkozást. A 72. percben sikeres letámadásunk következményeként Márkvárt állt szembe a kapussal, a hátraérő védők azonban kiterelték a ziccerhelyzetből, így inkább középre adott, de az érkező Szilágyival egy időben a védő is elérte a labdát így gól nem született.

A 76. percben ismét ellenfelünk térfelén sikerült labdát szereznünk, miután a jól szervezett letámadást követően a labdás vendég védő minden passzolási lehetőségét elzártuk. A megszerzett játékszerrel a kapu felé vettük az irányt, sok passzos támadásépítünk végén azonban nem sikerült lövésig jutnunk. Percekkel később Ihrig-Farkas lépett ki a jobb szélen, beadására Zimonyi érkezett ütemben és kapásból a hálóba lőtt, de a partvonali játékvezető jelzésére a bíró lest ítélt, így találatunkat érvénytelenítette. Továbbra is nyomás alatt tartottuk az ellenfelet, a 80. percben Ihrig-Farkas jobb oldali beadására sikerült a csereként beállt Somogyi kapusnak kivetődni. A 85. percben újra Ihrig-Farkas lépett ki Ódor passzával kissé jobbra sodródva, de kísérlete útjába egy blokkoló védő ugrott. A 87. percben ellenfelünk térfelén felállva járattuk a labdát. Szilágyi kiváló ütemérzékkel mozgatta ki a játékszert jobb lábára, a résen lévő Cipf jól érezte meg fiatal társa gondolatát és két védő között üres területbe indult, ahová óramű pontossággal érkezett is az indítás: 8 méterre a kaputól átvétel után próbálkozott, de ezúttal sem sikerült a hálóba juttatnunk a labdát.

A második félidőben ellenfelünket 45 percen keresztül a saját térfelére szorítottuk, a 10 védekező kozármislenyi mezőnyjátékost folyamatos pressziónk által állandó hibára késztettük. A megszerzett labdákat magabiztosan birtokoltuk és ritmusváltásaink következtében lendületből vezettük a labdát ellenfelünk védőire. A kialakult helyzeteket ezúttal nem sikerült kihasználnunk, amiben ellenfelünk hálóőreinek nagy szerep jutott. A sok eseménnyel és formás támadással tarkított mérkőzés végén maradt a gól nélküli döntetlen.

Kondás Elemér vezetőedző összegzése a lefújást követően:

- Az edzőmérkőzés teljes mértékben elérte a célját, a nagyon kulturált futballt játszó ellenfelünk ellen rendkívül sok helyzetet alakítottunk ki, melyeket ma mind kihagytuk. Ebben benne van az is, hogy a héten nagyon sok edzésmunkát végeztek a játékosok, ami ezekben a szituációkban érezhetően benne volt a lábukban, de tudjuk, hogy ezeket a lehetőségeket akkor is gólra kell váltani minden körülmények között. Próbáltuk a terhelést úgy adagolni, hogy a keretben minden játékos egyforma fizikai állapotba kerüljön, és a lehető legjobb felkészültséggel tudjunk a következő bajnoki hétre ráfordulni.

Az OTP Bank Ligában legközelebb október 1-jén 19:30-kor játszunk hazai pályán, az Illovszky Rudolf Stadionban a ZTE csapatát fogadjuk. Addig is a Vasas FC II. holnap 11 órától a Kisvárda Master Good II. együttesével méri össze tudását a Fáy utcai edzőpályán, szerdán pedig Hatvanba utazik. Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!