Hétvégén a Szolnokkal csapunk össze

2022-03-04 18:12
Vasárnap 17 órától a Merkantil Bank Liga utolsó helyén álló Szolnoki MÁV FC csapatát fogadjuk.

Vasárnapi ellenfelünk a fokozatos fejlődés eredményeként előbb 1937-ben a másodosztályba, majd a következő évben az élvonalba jutott fel. A Szolnok legnagyobb sikerét 1941-ben érte el, miután a Magyar Kupa-döntőben a Salgótarján BTC-t legyőzte 3-0-ra. A Tisza-parti együttes a következő évben a harmadik helyen zárt az első osztályban, ám a második világháború megtörte a fejlődés lendületét. 1948-ban szerepelt még az első osztályban, ahol kilenc év alatt összesen 266 mérkőzésen 108 győzelem, 54 döntetlen és 135 vereség volt a mérlege az 567:635-ös gólarány mellett. 1979-ben egyesült a csapat a helyi rivális Szolnoki MTE-vel. A 2009/10-es NB II-es bajnokság kiírását megnyerte, így 62 év után ismét a legmagasabb osztályban szerepelhetett.


A Vasas és a Szolnok eddigi története során 22 alkalommal – ebből 10-szer az első, 12-szer a másodosztályban – játszott egymással. A statisztikai mérleg felénk billen: 13-szor hagytuk el győztesen a pályát, míg ellenfelünk 7 meccsen nyert és két alkalommal nem bírtak egymással a csapatok. A két együttes először 1942. szeptember 6-án játszotta első NB I-es mérkőzését: akkor 1-0-ra nyertünk idegenben. A legnagyobb arányú győzelem együttesünkhöz fűződik: 74 évvel ezelőtt, 1948. február 28-án, a Latorca utcai pályán, 10 ezer néző előtt nyertünk 5-1-re, többek között egykori kiváló csatárunk, Szilágyi Gyula duplázott.


Tavaly ősszel nagyarányú győzelmet könyvelhettünk el aktuális ellenfelünkkel szemben: negyedóra alatt kétgólos előnyre tettünk szert Otigba és Feczesin góljaival, majd a szünet után Silye is betalált, a hajrában Hinora és Sztojka is eredményes volt, így magabiztos játékkal 5-0-ra nyertünk a Tiszaligeti Stadionban.


A Szolnok eddig 23 pontot gyűjtött a Merkantil Bank Ligában: 5 győzelem mellett 8 döntetlen és 12 vereség az idei mutatója. Ami a gólszerzést illeti, 25 lejátszott mérkőzésen 24 gólt szerzett és 38-at kapott. Az idei naptári év első bajnokiján otthonában kapott ki a Budaörstől 1-0-ra, majd Soroksáron 3-2-re, utána Szolnokon legyőzte az Ajkát 1-0-ra, ezt követően Diósgyőrben szenvedett el 3-2-es vereséget, míg a legutóbbi fordulóban a Csákvárt fogadta és játszott gól nélküli döntetlent a Hegedűs - Szekszárdi (Tömösvári, 66.), Szabó, Kovács, Papp, Lakatos Cs. - Hleba, Földi (Tisza, 57.) - Kurdics (Csörgő, 78.), Irmes (Busa, 57.), Tóth L. (Sipos, 66.) felállású csapattal.


A Szolnok házi góllövőlistáját Sipos Zoltán vezeti 5 találattal, akit Lakatos István követ 3 góllal, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokán holtverseny alakult ki: Szekszárdi Tamás és Tóth László kétszer volt eredményes az idei bajnoki kiírásban a Tisza-partiak színeiben.


A Szolnok szakmai stábjában télen jelentős változás történt: a korábbi megbízott szövetségi kapitány, Csábi József (2013-ban az Andorra elleni 2-0-s győzelem alkalmával látta el ezt a pozicíót) lemondott vezetőedzői posztjáról és újra sportigazgató lett, addigi feladatait korábbi segítője, Romanek János vette át. Az 55 éves szakember Csábi Józsefhez hasonlóan 3 alkalommal ünnepelhetett bajnoki elsőséget játékosként, ebből 2-szer a Bp. Honvéd, 1-szer pedig a Vác FC játékosa volt. Érdekesség, hogy aktív játékos pályafutása során 4 alkalommal volt döntős a Magyar Kupában, azonban egyszer sem volt a győztes klub alkalmazottja.


Téli érkezők Szolnokon: Hleba Tamás (Nyíregyháza Spartacus), Hegedüs Lajos (szabadon igazolhatóként, legutóbb Nyíregyháza Spartacus), Busa Bence (FC Dabas), Csörgő Raul (kölcsönben, Nyíregyháza Spartacus), Antal Gábor (Szolnok U19).

Távoztak Szolnokról: Csáki Kálmán, Berdó Péter, Molnár Róbert, Vólent Roland.


Több olyan játékos is pályára léphet ellenünk, akik korábban szerepeltek ellenfelünk csapatában: Tóth Bence jelenleg kölcsönben futballozik Szolnokon, míg Lakatos Csaba, Rokszin Ádám és Tóth László is erősítette együttesünket.


A Merkantil Bank Liga 25. fordulójában a Vasas FC-Szolnoki MÁV FC összecsapáson Kovács J. Zoltán lesz a játékvezető, munkáját asszisztensként Aradi József és Bede Tamás segítik, Görög Márió pedig a tartalékbíró szerepét tölti majd be.


Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a Merkantil Bank Liga 26. fordulójában megrendezésre kerülő Vasas FC - Szolnoki MÁV FC bajnoki találkozót klubunk hivatalos YouTube csatornáján élőben közvetítjük:

A mérkőzésről szöveges tudósítás formájában jelentkezünk az alábbi linken: VASAS FC - SZOLNOKI MÁV FC

Szeretettel várunk minden szurkolót vasárnap délután az Illovszky-stadionba! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!