Hétfő este a Haladás otthonába látogatunk

2022-04-28 16:33
A Merkantil Bank Liga 35. fordulójának zárómeccsén a Szombathelyi Haladás Sportkomplexumban lépünk pályára, a Haladás elleni bajnoki mérkőzés hétfőn 20:00 órakor kezdődik.

Az 1919-ben alakult klub 1936-ban mutatkozott be az első osztályban, de az azt következő esztendőben már ki is esett az élvonalból, majd még összesen tizenegy alkalommal - utoljára 2019-ben - búcsúzott az első osztály küzdelmeitől. Vasárnapi ellenfelünk eddigi legnagyobb sikere egy magyar bajnoki bronzérem, illetve három ezüstérem a Magyar Kupában. A klub olyan labdarúgókat tudhatott a soraiban, mint - többek között - Király Gábor, Novák Dezső, Illés Béla vagy Halmosi Péter.

A két klub közös történelme során 113 - ebből 107 élvonalbeli és 6 másodosztályú - bajnoki mérkőzésen találkozott egymással. A mérleg nyelve felénk billen, hiszen az eddig lejátszott párharcokból dupla annyiszor kerültünk ki győztesen, mint ellenfelünk - reméljük, a statisztikát erősíteni fogja a hétfő esti rangadó is. A legelső bajnoki találkozót 1938. november 27-én rendezték Szombathelyen, a nézőcsúcsot pedig az 1977. május 21-én, 4-1-es Vasas-győzelemmel végződő összecsapás hozta, akkor 21.000 néző látogatott ki a Rohonci úti Stadionba. Hasonlóan nagy érdeklődés övezte az 1957-es meccsünket is, ahol 20.000 drukker nézte végig, hogy 6-0-ra legyőzzük a Szombathely együttesét. A legtöbb gólt hozó meccseket 1943-ban és 1953-ban jegyeztük: mindkét alkalommal 7-1-es angyalföldi siker született.

A 2020/21-es szezonban kétszer találkoztunk a Szombathelyi Haladással: előbb 2020 augusztusában 2-2-es döntetlent játszottunk az Illovszky Rudolf Stadionban - góljainkat Silye Erik és Hinora Kristóf szerezték -, majd 2021 februárjában 0-0 lett a végeredmény a Haladás otthonában. Az idei kiírásban, tavaly november végén Pátkai Máté fejesgóljával 1-0-ra nyertünk hazai pályán aktuális ellenfelünk ellen.

A Szombathelyi Haladás 50 pontot szerzett az eddig lejátszott 34 forduló alatt a Merkantil Bank Ligában - 14 győzelem, 8 döntetlen és 12 vereség a mérlegük -, ezzel pedig a 6. helyen állnak a tabellán. Legutóbbi öt meccséből kettőt megnyert és ugyanennyit elveszített, míg az előző játéknapon a Verpecz - Kállai, Csató, Németh, Bosnjak - Kiss, Holdampf (Szekér, 58.), Csilus, Doktorics (Stieber, 77.) - Tóth M. (Tóth-Gábor, 77.), Horváth (Lencse, 46.) összeállítású csapat gól nélküli döntetlent játszott az Aqvital FC Csákvár vendégeként.

A szombathelyi együttes jelenlegi 27 fős keretében több olyan játékos is van, aki már rendelkezik élvonalbeli múlttal: Csillus Tamás, Délczeg Gergely, Devecseri Szilárd, Guzmics Richárd, Holdampf Gergő, Kiss Bence, Lencse László, Németh Milán, Predrag Bosnjak, Rózsa Dániel, Stieber András, Tóth Máté, Tóth-Gábor Kristóf és Verpecz István is szerepeltek már a legmagasabb osztályban karrierjük során. Viszont Csató Martin személyében olyan futballista is van a Haladás keretében, aki korábban magára ölthette a Vasas-mezt, így hétfő este ellenfélként játszik ellenünk. Nálunk pedig Radó András Szombathelyen, az Illés Akadémián nevelkedett, aki mindössze 18 évesen, a Haladás színeiben mutatkozott be a magyar élvonalban.

A Szombathelyi Haladás játékosállományában a téli átigazolási időszakban is volt változás: Csató Martin (szabadon igazolhatóként, legutóbb Vasas FC), Lencse László (Gyirmót FC Győr), Liviu Antal (UTA Arad - Románia), Stieber András (Újpest FC) került a szombathelyi csapathoz. Távozók esetében ugyanez mondható el: Liviu Antal (ZTE FC - kölcsönbe), Balogh Ferenc (SC Sopron - kölcsönbe, legutóbb FC Nagykanizsa, kölcsönben), Debreceni Zalán (Nyíregyháza Spartacus FC - kölcsönbe), Hegedűs Márk (SV Gleinstätten - Ausztria), Rácz Ferenc (Dorogi FC), Romic Danijel (Budafoki MTE) már nem az együttes tagja.

A Haladás vezetőedzője Németh Szabolcs, a 40 éves szombathelyi születésű szakember munkáját Sipos Norbert és Paulik István másodedzőként, Jakab Csaba kapusedzőként és Gusztafik Ádám erőnléti edzőként segítik.

Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a Szombathelyi Haladás elleni összecsapásunkat az M4 Sport és az m4sport.hu élőben fogja közvetíteni. A találkozót az élő közvetítés után felvételről a Médiaklikk felületén lehet visszanézni. A meccsről természetesen szöveges tudósítás formájában is jelentkezünk az alábbi linken: SZOMBATHELYI HALADÁS - VASAS FC