Vereség Újpesten

2022-09-11 22:15
Utoljára 25 évvel ezelőtt szereztünk három pontot a Megyeri úton.

Újpest FC - Vasas FC 2-1 (1-1)
OTP Bank Liga
8. forduló
2022. szeptember 11., vasárnap 20:00
Szusza Ferenc Stadion
2444 néző

játékvezető: Karakó Ferenc (asszisztensek: Georgiou Theodoros és Becséri Gergely, tartalékjátékvezető: Vad II. István)

Újpest FC: Nikolic - Szabó (Pauljevic, 60.), Diaby, Csongvai, Antonov - Csoboth (Ljujic, 73.), Mack, Boumal (Onovo, 30.), Simon (Lahne, 73.) - Goure (Tallo, 60.), Katona
vezetőedző: Kruscic Milos

Vasas FC:  Jova - Baráth (Litauszki, 69.), Otigba, Iyinbor - Hinora (Cipf, 46.), Pátkai (Hidi M., 70.), Berecz, Hidi (Radó, 77.), Silye - Holender, Novothny (Géresi, 86.)
vezetőedző: Kondás Elemér

gólszerző: Katona (11.), Diaby (69.), ill. Holender (20.)

sárga lap: Otigba (13.), Baráth (65.)

Régen tapasztalt bizakodó, de feszült légkörben vonultak ki a kezdőcsapatok a Megyeri úton, mindkét együttes az első bajnoki győzelem reményében lépett pályára.

Az Újpest FC meccsnapi játékoskeretében két olyan labdarúgó is szerepelt, aki korábban Vasas-színekben is pályára lépett már, Csongvai Áron és Katona Mátyás a Vasas Kubala Akadémia növendékei voltak egykor, ellenfelünk kapusedzője, Andrusch József pedig korábban játékosként és edzőként is képviselhette a Vasas együttesét. Ma esti keretünkből Litauszki Róbert és Novothny Soma játszottak már az Újpest felnőtt csapatában, míg Iyinbor Patrick az UTE utánpótlásképzésében vett részt korábban. Soma mérkőzés előtti interjújában elmondta, teljesen felépült sérüléséből és a ma esti találkozón nem lehet más a cél, mint a győzelem. Feczesin Róbert aktuális ellenfelünktől érkezett klubunkhoz, de folyamatban lévő rehabilitációja miatt a mérkőzéskeretben nem szerepelt. Hozzá hasonlóan további két játékosunk kényszerült kihagyni a találkozót: Dombó Dávid a múlt héten szenvedett vállsérülést, és bár már a csapattal edz, a mérkőzést kihagyni kényszerült, Faragó Bálint pedig műtéten esett át, rehabilitációja jelenleg is zajlik.

A kapuban ezúttal is az a Jova Levente állt, aki a héten jelölve lett a Magyar Labdarúgó Szövetség és az M4 Sport által közösen indított szavazáson, az „Augusztus hónap legszebb védése” egyéni elismerésre. Múlt heti kezdő tizenegyünkből Szivacski, Szilágyi és Géresi került ki, helyettük Baráth, Hinora és Hidi Patrik kapott helyett a kezdő felállásban. Új vezetőedzőnk első mérkőzésén ülhetett le a Vasas kispadjára, Kondás Elemér egyhetes közös edzésmunka után a következő kezdőcsapatot küldte pályára: Jova - Baráth, Otigba, Iyinbor - Hinora, Pátkai, Berecz, Hidi, Silye - Holender, Novothny, cserepadunkon ezúttal Uram, Szivacski, Litauszki, Hidi M, Ihirg-F., Márkvárt, Radó, Deutsch, Szilágyi, Géresi és Cipf ültek. Ellenfelünk a Nikolic - Szabó, Diaby, Csongvai, Antonov - Csoboth, Mack, Boumal, Simon - Goure, Katona összeállítással vágott neki a találkozónak, a hazaiak kispadján Pajovic, Ljujic, Bjelos, Lahne, Onovo, Pauljevic és Burekovic foglalt helyet.

Idegesen kezdte mindkét csapat a találkozót, érezhető volt a tét súlya a pályára lépő játékosokon a találkozó elején. A kiélezett atmoszférát enyhítette, hogy a két csapat szurkolói baráti üdvözletben részesítették egymást a Himnuszt követően. A második percben Katona talált üres területet térfelünk közepén, a kapu felé fordult, majd tüzelt, de lapos lövése a kapufa mellett hagyta el a játékteret. A következő percekben csapatunk többször is eljutott ellenfelünk alapvonaláig, de veszélyes szituáció nem alakult ki. A 11. percben az esővel együtt megérkezett a hidegzuhany: az Újpest pressziója következtében pontatlanul passzoltuk fel a labdát térfelünk közepén, Mack labdaszerzése után Katona a 16-osunk vonalánál kapott jó ütemű passzt, megtolta és lőtt: a lapos lövés most a kapufa belső oldala mellett talált utat, így korán vezetéshez jutott ellenfelünk (1-0).

A gólt követő percekben csapatunk mélyről építkezve próbálta kialakítani játékát, de ellenfelünk magasra tolt, agresszív védekezése megnehezítette a labdakihozatalinkat. Egyre jobban kezdtünk kinyílni, hamar megérezte csapatunk, hogy az újpesti letámadás legjobb ellenszere a visszatámadás: a 20. percben Novothny tanítani való módon csente a távolságot a saját kapujától 20 méterre álló labdás védő felé, majd ívelésébe beleugorva Holendert hozta helyzetbe, aki a labdát határozottan tolta be a büntetőterületen belülre, majd elegánsan külsővel a kifutó szerb kapus mellett a kapuba helyezett (1-1).

A 27. percben saját térfelünkön Otigba szerzett labdát, majd Hinorának passzolt, aki 40 méteres indításával Holendert ugratta ki, gyönyörű ívben szálló labdáját azonban a kifutó kapus lerabolta csatárunk lábáról. Fél óra eltelte után a hazaiak kényszerű cserét eszközöltek: Boumal combját fájlalva hagyta el a játékteret, helyén a Ferencváros elleni kezdőcsapatban szereplő Onovo folytatta. A 39. percben csapatunk magabiztosan járatta a labdát ellenfelünk térfelén, a sokadik átadás után a megnyíló területbe bepasszolt labdába egy hazai védő belepiszkált, így szöglethez jutott csapatunk. Hidi sarokrúgását Otigba fejelte el, de kisodródott helyzetéből adódóan nem tudta kapura irányítani a labdát. Egy perccel később megint Holender lépett ki két őrzőjét lerázva, a második hullámba érkező társnak azonban röviden adott tovább, így helyzet nem alakult ki az ígéretes szituációból.

Az első félidő végén 2 perc hosszabbítást mutatott fel a tartalékjátékvezető, melynek utolsó másodperceiben ígéretes helyről adhattunk be szabadrúgást: a bal oldalról beívelt labdát ellenfelünk kapusa a mezőnybe öklözte, így nem alakult ki gólszerzési lehetőség és a játékvezető véget vetett a játékrésznek. Az első félidőben kiegyenlített labdabirtoklás mellett a hazaiak egy kevéssel, de többet próbálkoztak kapura lövéssel, célterületet eltaláló lövéseket tekintve azonban mindkét oldalon csak a gólt jelentő egy-egy kísérlet született. 

A szünetben vezetőedzőnk változtatásra szánta el magát: Hinora helyén Cipf folytatta. Nagy lendülettel kezdte meg a második játékrészt a két csapat, előbb Novothny próbálta a tizenhatos sarkáról Holendert célba venni, de beadása blokkba ütközött, majd a túloldalon Otigba sarkalt ki egy beadást, a kipattanó labdát veszélyesen küldte kapura Katona, kísérlete azonban elakadt egy piros sportszárú lábban. Az 54. percben egy magas indítás szállt Csoboth felé, melyet Baráth hatástalanított, szerelését azonban a játékvezető szabálytalannak ítélte meg, így 20 méterről az Újpest jutott szabadrúgáshoz. A felálló sorfal fölött Antonov emelte át a labdát, azonban az elkerülte a kaput.

A 64. percben Hidi szögletére megint Otigba emelkedett a legmagasabbra, fejese azonban elkerülte a kaput. Két perccel később bal oldalról készülhetett ellenfelünk szabadrúgásnak, Csongvai éles szögből kapura küldött labdáját Jova biztos kézzel ölelte magához. A 68. percben kettős cserére készült csapatunk, de az Újpest időközben szöglethez jutott, így csak a pontrúgás után mehetett végbe a csere. Antonov sarokrúgása azonban egy teljesen új helyzetet eredményezett, hiszen beadására Diaby nagy lendülettel érkezett, majd védőink fölé emelkedve újra vezetést szerzett a lila-fehéreknek (2-1).

A középkezdés előtt jöhettek a cserék, a sárga lapos Baráth helyére Litauszki, míg Pátkai pozíciójába Hidi M érkezett. A 75. percben friss védőnk, Litauszki kiemelkedő precizitással adott 45 méteres keresztlabdát a túloldalon induló Silyének, aki befelé cselezett, majd Novothny fejét célozva beadott, csatárunk azonban centiket tévesztett, így a kapu mellé szállt a labda.

A hajrára stratégiai változtatást hajtott végre csapatunkon Kondás Elemér, a 77. percben belső középpályásunk, Hidi Patrik helyett Radó állt játékba. A 81. percben a csereként beállt Ljujic állt egy távoli szabadrúgás mögé, lövése sorfalunkon megpattanva az alapvonal mögé hullott. A szögletből sikerült felszabadítanunk. A végjátékban, a 86. percben utolsó cserelehetőségét kihasználva vezetőedzőnk Novothny helyett Géresit küldte pályára. Az ezt követő percben a mérkőzés legnagyobb ziccerét hagyta ki ellenfelünk, Ljujic cselezett le alapvonalunkig, majd középre passzolt labdája a kapunk előtt érintés nélkül ment el keresztbe. Az utolsó percekben csapatunk minden erejét az egyenlítés kiharcolására koncentrálta, de nem sikerült gólhelyzetet kiharcolni. A második félidőben szerzett találatával az Újpest otthon tartotta a 3 pontot.

Bár az eredmény tekintetében alul maradtunk, az minden túlzás nélkül kijelenthető, hogy ezen a napon a Vasas-tábortól zengett a Megyeri út. Ennek egyik oka, hogy a múlt heti, FTC elleni fiaskót még csöndben dolgozták fel a negyedik kerületi szurkolók, de legfőképp azért volt érezhető a Vasas-fölény a lelátókon, mert a piros-kékben tündöklő, megtelt vendégszektor hatalmas erővel, 90 percen keresztül buzdította csapatunkat.

Kondás Elemér vezetőedző összegzése a lefújást követően:

- Sok mindenben előrébb kell lépnünk a jövőben. Nem mertünk még elég bátran játszani, illetve a csapat sebessége sem volt megfelelő, gyorsabban kell játszanunk. A belső védők sem tudtak belépni a játékba a meccs nagyrészében, de amikor sikerült, például az első félidő vége felé, akkor tudtuk igazán jó fölénnyel birtokolni a labdát. Az elején ajándékoztunk egy gólt az Újpestnek, abból még vissza tudtunk jönni. Utána döntetlenek tűnt a találkozó, de hiába készültünk Diabyra, egyszer jó helyen volt és gólt is tudott fejelni. A kapott gól után kezdtünk bátrabban játszani, többet bevállaltunk, a cserék is lendítettek a játékunkon. A középpályán viszont többször lassan szövögettük a támadásainkat, ezzel lehetőséget adtunk az ellenfelünknek, hogy visszazárjon, ráadásul pontatlanok is voltunk a fontos szituációkban.

Kruscic Milos vezetőedző tapasztalatai:

- Nagyon sokat jelent mindenki számára ez a győzelem. Az első félidőben megszereztük a vezetést, ezért fontos volt, hogy a második részre is úgy menjünk ki, hogy ne kapjunk gólt. Ez sikerült, ráadásul lőttünk még egyet. Ez nem egy három, hanem egy hatpontos siker, ami ahhoz volt szükséges, hogy a következő hetekben egy kis friss levegőhöz, lélegzetvételhez jussunk és tudjunk építkezni. Egy hiba kivételével a védelmünk stabil volt: szorosan és tömören védekeztünk, illetve a középpálya is jól szűrt, a cserék pedig jól szálltak be a mérkőzésbe. A sok sérülés miatt nehéz tervezni, mérkőzésről mérkőzésre koncentrálunk az újabb ellenfelekre.

Aki esetleg lemaradt volna a ma esti találkozóról, az felvételről a Médiaklikk felületéről visszanézheti az összecsapást.  A bajnokságban válogatott szünet következik, de jövő héten sem maradunk Vasas-meccs nélkül: szeptember 17-én Balassagyarmaton megkezdjük idei MOL Magyar Kupa-szereplésünket. Szombaton délután 15 órakor a Kövi Pál Sportközpontban a BVSE vendégeként lépünk pályára, a párharc továbbjutója egy mérkőzésen dől el. Bajnoki mérkőzést legközelebb október 1-jén játszunk hazai pályán, az Illovszky Rudolf Stadionban 19:30-kor a ZTE csapatát fogadjuk. A Vasas FC II. legközelebb szeptember 25-én a Kisvárda Master Good II. együttesével méri össze tudását, szintén hazai környezetben. Köszönjük, hogy szurkolóink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!