Vereség az Újpest ellen

2023-02-12 19:30
Az első félidőben még nem született gól, a második játékrészben viszont ellenfelünk vezetést szerzett, amin már a 8 perc hosszabbítás ellenére sem tudtunk változtatni.

Vasas FC - Újpest FC 0-1 (0-0)
OTP Bank Liga
19. forduló
Illovszky Rudolf Stadion
2980 néző

Vasas FC: Uram – Szivacski, Otigba, Iyinbor (Hegedűs, 84.), Ódor (Deutsch, 84.) – Hidi, Berecz, Márkvárt (Holender, 64.) – Hinora, Novothny (Feczesin, 76.), Zimonyi (Radó, 46.)
vezetőedző: Kondás Elemér

Újpest FC: Banai – Szabó, Diaby, Hall, Antonov – Boumal - Pauljevic, Jakobi (Simon, 70.), Varga (Antzoulas, 76.), Csoboth (Jevtoski, 80.) – Mudrinski
vezetőedző: Miloš Kruščić

gólszerző: Csoboth (48.)

sárga lap: Novothny (25.), Szivacski (38.), Berecz (85.) ill. Diaby (28.), Szabó (90.)

kiállítva: Hámori (96.)

Az OTP Bank Liga 19. fordulójának pénteki játéknapján a Mezőkövesd 2-1-re nyert hazai pályán a MOL Fehérvár FC ellen, szombaton a Paksi FC hosszabbításban 2-1-re maradt alul a DVSC vendégeként, míg a Budapest Honvéd együttese 2-2-es döntetlent ért el a Kecskeméti TE otthonában, ma pedig a Puskás Akadémia verte meg 1-0-ra a Zalaegerszeget.

Újabb fővárosi rangadóra készülhetett csapatunk, hiszen az FTC elleni bajnoki mérkőzés, majd a Honvéd elleni kupatalálkozó után ezúttal a szomszéd - negyedik kerületi - alakulattal ütköztünk meg. A találkozót megelőző nyilatkozatában Kondás Elemér vezetőedző elmondta, hogy egy tipikusan „hatpontos” találkozóról lévén szó, nagyon fontos a lehető legjobb eredmény elérése, hiszen a forduló előtt ellenfelünk 19, míg mi 17 ponttal vártuk a mérkőzést. A kapuban ismét a tavaszi rajton meggyőző teljesítményt nyújtó 22 éves Uramnak szavazott bizalmat a szakmai stáb, előtte Szivacski, Otigba, Iyinbor és Ódor alkotta hátsó sorunkat, a pálya középső területeiért a 300. NB I-es mérkőzésén pályára lépő Hidi, az előző forduló válogatottjába bekerülő Berecz, illetve Márkvárt felelt, míg elöl a Hinora - Novothny - Zimonyi hármas támadta az Újpest kapuját. A kispadon ezúttal Dombó, Horváth, Litauszki, Hegedűs, Deutsch, Hidi M, Sztojka, Szilágyi, Radó, Cipf, Feczesin, Holender és a múlt heti forduló legjobb cseréjének választott Ihrig-Farkas ült. Ahogy a múlt hétvégi bajnoki összecsapáson, úgy ma sem számíthatott a szakmai stáb sérülés miatt Silye Erikre, Jova Leventére és Baráth Botondra, míg Pátkai Máté, Faragó Bálint és Vida Máté műtét utáni rehabilitációjukat töltik.

Ellenfelünk a Banai – Szabó, Diaby, Hall, Antonov – Boumal - Pauljevic, Jakobi, Varga, Csoboth – Mudrinski összeállításban lépett pályára, Miloš Kruščić vezetőedző Hámori, Kastrati, Simon, Goure, Ambrose, Antzoulas, Jevtoski, Kovács, Borello cseresort nevezte keretébe.

A mérkőzés előtt hangosbemondással köszöntöttük Harmati Alent, akinek a családja kívánt boldog születésnapot, majd az AC/DC Thunderstruck című dalát az eddig megszokott változattal ellentétben új köntösbe öltöztettük: a Nagy György többségi tulajdonos által írt dalszöveget az Erkel Ferenc-díjas és Artisjus-díjas zeneszerző, szövegíró, zenei producer Závodi Gábor előadásában hallhattuk.

Gyászszünettel kezdődött a találkozó, a sok ezer ember életét követelő törökországi földrengés áldozataira emlékeztünk. A Vasas Futball Club ezen tragikus esemény kapcsán is összefogott, a játékosok fizetésük egy részét felajánlották a helyszínen dolgozó Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat mentőcsoportjának, mely támogatást klubunk további adománnyal egészítette ki.

A mai kezdőrúgást Mondi Csaba végezte el, aki 66. születésnapjára kapta a lehetőséget a családjától. Csaba több mint 50 éve szurkol a Vasasnak, kedvencei Várady Béla és Mészáros Bubu voltak, akinek a fotóját gyermekként a falon, az ágya felett őrizve vált megváltoztathatatlanul angyalföldi szurkolóvá. Damián unokája üzeni: Boldog szülinapot Csé papa! Isten éltesse Mondi Csabát, boldog születésnapot kívánunk!

Megfontoltan kezdte a találkozót mindkét fél, az első tíz perc a mezőnyben zajlott, a kapuk nem kerültek veszélybe. A 13. percben előbb Ódor, majd Berecz, végül Hidi is beadással próbálkozott a bal oldalról, de érkező játékosaink nem tudtak lecsapni az ötös vonalának közelébe ívelt labdákra. A 18. percben Jakobi lendületből vezette rá védelmünkre a labdát a pálya hosszanti tengelyének mentén, a veszélyzónába belépve azonban a szemből érkező Szivacski tökéletes ütemben szerelte. Újabb eseménytelen percek következtek, ezt egy középpályánkról indított támadással szakítottuk meg: Hinora adott Berecznek jó ütemben befelé passzt a kezdőkör közelében, csapatkapitányunk remekül fordult le és ugratta ki Zimonyit a bal szélen, aki az alapvonalhoz közeledve visszakészített a tizenhatos vonalán érkező Berecznek. Középpályásunk lövőhelyzetet keresve több ellenfél mellett is megtolta a labdát befelé törve, de a végső pillanatban nem tudta kapura küldeni a játékszert.

A 33. percben Ódor próbálkozott jobb lábas lövéssel a büntetőterület csücskétől, de a hosszú felső sarok irányába tartó lövés jócskán fölé szállt. A 39. percben ugyanott, a tizenhatos sarkánál játszott össze Novothny, Berecz és Zimonyi, utóbbi előtt nyílt meg lövésre a terület, de bal szélső támadónk lökete a kapu mellé szállt. A 41. percig kellett várni a meccs első kapura tartó lövésére: Antonov bal oldalunkon iromadott meg, majd távolról próbálkozott, de az Uram kapujának balsó alsó sarka felé tartó lövést kapusunk magabiztosan fogta. A 44. percben egy kivágott szabadrúgásunkat Márkvárt gyűjtötte be, majd ívelte mélységből a büntetőterületen belülre. A beadás Otigbához került, aki a tizenhatos területén kívülre sodródva a kapu felé fordult, majd tüzelt, lapos lövése azonban keresztbe ment el Banai kapuja előtt. Gólhelyzet nélküli, igazságos döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe az első játékrész végén, de bizakodásra adott okot, hogy csapatunk többször jutott el a támadóharmadba mint ellenfelünk az első 45 perc folyamán.

Második félidőre kifutó csapatunk összeállítása egy helyen változott: Zimonyi helyén Radó folytatta a játékot. Rendkívül balszerencsésen kezdődött a második rész: alig telt el egy perc, mikor Antonov a jobb oldalunkon kiugratta Csobothot, aki védelmünk mögé kerülve vezette rá a labdát Uramra, majd kapusunk mellett a kapuba helyezte a játékszert. A kiugratás szabályosságát hosszú percekig vizsgálta a VAR, de végül érvényes találattá nyilvánította azt (0-1). Nem sokkal később majdnem megérkezett csapatunk válasza: Hinora jobb oldali beadását a kapu rövid sarkához berobbanó Márkvárt csúsztatta kapura, a hosszú felé tartó labdát ellenfelünk védelme és kapusa is csak szemmel követte, de a próbálkozás centikkel elgurult keresztbe. Második cserelehetőségét kihasználva Márkvárt helyett Holender Filipet küldte fel a pályára Kondás Elemér, a cserével egyidőben szerkezetet is váltott csapatunk és teljes erőbedobással az egyenlítő gól megszerzésére fókuszáltunk.

Hamar észrevehető volt a váltás: a 66. percben Novothny készített le 18 méterre a kaputól Holender elé, a kissé pattogó labdát frissen beállt támadónk hatalmas erővel tűzte kapura, de a labda fél méterrel elkerülte a jobb kapuvasat. Egy perccel később újra Novothny asszisztált Holendernek, aki a kapott kiugratással kissé balra kisodródva vezette kapura a labdát, a keményen meglőtt labdát azonban Banai védte. Két perc múlva újra az Újpest kapuja került veszélybe: Berecz üresen vett át a középpályán egy labdát, majd kapura fordult és 25 méterről egy életerős lövéssel próbálkozott, a látványos löket nem sokkal kerülte el a bal felső sarkot. A 72. percben egy jobb oldalról érkező beadás szállt át Ódorhoz, aki a tizenhatos vonalán jól vette át és egyből tüzelt, de lövésébe egy blokkoló láb beleért, így szöglettel folytatódott a mérkőzés. Néhány másodperc múlva újabb Vasas-helyzet láttán hördült fel a publikum: Hinora jobb oldalról bekanyarított labdájára Radó érkezett a rövid saroknál, a kapura irányított próbálkozást Banai védte.

A 76. percben újabb változtatást eszközöltünk a támadósorban: a sokat futó, letámadásinkat vezénylő Novothny helyén Feczesin folytatta. A 78. percben egy védők által lefejelt labdára Hidi csapott le és tüzelt egyből, de próbálkozása pár centivel célt tévesztett. A 82. percben újabb dermesztő pillanatoknak és hidegrázó hangorkánnak lehettünk tanúi az Illovszky-stadionban: beérkező szögletünket a tizenhatos előterébe fejelte ki Diaby, amit Berecz gyűjtött be és lőtte kapura. A jól szálló lövést Banai ujjheggyel tolta kapufára, annak éléről az ötös területére pattant ki a labda, amit az érkező Holender a kapu fölé durrantott. Maradt az egygólos vendég vezetés, de a teljesen felborult pályán percenként alakított ki lehetőségeket csapatunk. A 88. percben Hinora szöglete veszélyesen csapódott le a kapu rövid sarkánál, az érkező Otigba a kapu előterében pattogó labdát megpróbálta a hálóba küzdeni, de a játékszer végső állomása a gólvonalon helyezkedő Banai lett. Az elképesztő izgalmakat hozó végjátékon a játékvezető 8 percet toldott, ám ez sem volt elegendő, hogy a végeredményen változtassunk, így 3 ponttal távozott az Újpest.

A mai Újpest FC elleni összecsapásról részletes szöveges tudósítás is készült, mely IDE KATTINTVA olvasható.

Kondás Elemér vezetőedző értékelése a lefújást követően:

- Két félidőre osztanám a találkozót. Az első részben az Újpest jobb volt, a másodikban - kivéve az első perceket, amikor gólt kaptunk egy kontrajáték után - a mérkőzés nekünk állt. Megvoltak a helyzeteink - de üres kapura fölé sikerült lőni -, valamint azt, amit elképzeltünk játékban, hogy szélről jöjjenek be a labdák, utána az is működött. Egy kicsit pontatlanok voltunk, ezért nem tudtunk legalább pontot szerezni a mai találkozón.

Aki lemaradt volna a ma esti találkozóról, az felvételről a Médiaklikk felületén visszanézheti a mérkőzést. Folytatás február 19-én, vasárnap 15 órától a ZTE FC vendégeként lépünk pályára a ZTE Arénában az OTP Bank Liga 20. fordulójában. Második csapatunk szintén vasárnap - 14 órakor - a DEAC otthonában folytatja bajnoki szereplését. Köszönjük, hogy drukkereink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!