Vasárnap a listavezető Szombathelyi Haladás lesz az ellenfelünk

2021-11-20 12:11
A Merkantil Bank Liga 16. fordulójában az Illovszky-stadionban lépünk pályára, a Haladás elleni bajnoki találkozó vasárnap 12:30-kor kezdődik.

Az 1919-ben alakult klub 1936-ban mutatkozott be az első osztályban, de az azt következő esztendőben már ki is esett az élvonalból, majd még összesen tizenegy alkalommal - utoljára 2019-ben - búcsúzott az első osztály küzdelmeitől. Vasárnapi ellenfelünk eddigi legnagyobb sikere egy magyar bajnoki bronzérem, illetve három ezüstérem a Magyar Kupában. A klub olyan labdarúgókat tudhatott a soraiban, mint - többek között - Király Gábor, Novák Dezső, Illés Béla vagy Halmosi Péter.


A Haladás-Vasas meccstörténelem során eddig 112 bajnoki mérkőzésen találkozott egymással a két csapat, mely során 107 első osztályú meccsre és 5 NB II-es találkozóra került sor. A mérleg nyelve klubunk felé billen, az eddigi párharcokból dupla annyiszor kerültünk ki győztesen, mint ellenfelünk - reméljük a statisztikát erősíteni fogja a vasárnapi rangadó is. Az első bajnoki összecsapásra 1938-ban Szombathelyen került sor, a legtöbben - szám szerint 21.000 néző - az 1977-es, 4-1-es Vasas-győzelemmel záruló találkozóra voltak kíváncsiak, de hasonlóan nagy érdeklődés övezte az 1957-es meccsünket is, ahol 20.000 drukker nézte végig, hogy 6-0-ra legyőzzük a Szombathely együttesét. A legtöbb gólt hozó meccseket 1943-ban és 1953-ban jegyeztük, mindkét alkalommal 7-1-es angyalföldi siker született.

A nem túl távoli múltból sikerült néhány összefoglalót is csokorba gyűjteni, ezekből a győztes meccsekből mutatunk be néhányat:


A tavalyi szezonban két alkalommal találkoztunk a Haladás gárdájával: az őszi fordulóban Silye Erik és Hinora Kristóf góljaival 2-2-es döntetlen született, a tavaszi idényben pedig szintén pontosztozkodásra került sor, a februári találkozó végeredménye 0-0 lett.

Idén először csapunk össze a Szombathellyel, mely mérkőzés valóban rangadónak tekinthető, hiszen a jelenlegi NB II-es tabella élén álló két együttes fogja összemérni erejét. A Haladás az eddigi 15 forduló alatt csapatunkhoz hasonlóan 9 alkalommal szerezte meg a győzelemért járó 3 pontot, ám a szombathelyiek a mi 3 döntetlenünkhöz és 3 vereségünkhöz képest 4 alkalommal osztoztak a pontokon és 2 meccsük zárult kudarccal. Egyetlen pontnyi előnnyel állnak a tabella élén, így vasárnap ebédidőben nincs más feladatunk, mint győzelmet szerezni és a listán átvenni a vezetést. A Haladás természetesen ezt nem adja majd könnyen, férfias küzdelem várható, hiszen ellenfelünk az a csapat, amelyik idén a legkevesebb találatot szerezte eddig, összesen 8 alkalommal sikerült bevenni a Szombathely kapuját, nálunk ez a szám 12. Ellenben a legtöbb gólt mi szereztük, 29 találatunkkal szemben a Haladás 19 esetben volt eredményes.

Aktuális formájukat tekintve vegyes képet kapunk, hiszen az elmúlt 5 mérkőzés alatt felváltva ünnepeltek és hagyták el vesztesen a pályát. Utolsó alkalommal hazai pályán fogadták - majd verték meg - 4-1-re a Csákvár csapatát, az alábbi felállásban: Rózsa – Kállai, Mocsi, Németh M., Bosnjak – Csilus, Kiss B., Holdampf, Doktorics –Tóth M., Horváth . Gólszerzők: Tóth M., Csilus (2), Horváth. 


A Szombathelyi Haladás vezetőedzője Németh Szabolcs, munkáját Sipos Norbert és Paulik István másodedzők, illetve Jakab Csaba kapusedző és Gusztafik Ádám erőnléti edzők segítik. Vasárnapi ellenfelünk keretében számos élvonalbeli múlttal bíró játékos futballozik, szerepelt már az első osztályban - többek között - Guzmics Richárd, Rózsa Dániel, Verpecz István, Predrag Bosnjak, Devecseri Szilárd, Németh Milán és Délczeg Gergely is.


A vasárnapi Haladás-Vasas bajnoki találkozó játékvezetője Vad II. István lesz, asszisztensei Georgiou Theodoros és Berényi Ákos lesznek. A mérkőzést az M4Sport élőben közvetíti.