U19: Három akadémistával a keretben győztük le Szlovákiát

2021-08-05 16:22
A férfi U19-es válogatott programjában október elején hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtező minitorna szerepel. A felkészülés már zajlik, az MLSZ július végén kiküldte a válogatott meghívókat, a névsorban ezúttal a Vasas Kubala Akadémiáról Farkas Botond, Molnár Zsombor és Sztojka Dominik neve szerepelt, de meghívót kapott a napokban a Vasas FC-nél profi szerződést aláíró Szilágyi Szabolcs is.

Az U19-es válogatott felkészülésének aktuális programjára 2021. augusztus 01-04. között került sor, melynek keretében Telkiben edzőtábor és - augusztus 4-én 17 órától - Győrben egy Szlovákia elleni felkészülési mérkőzés került megrendezésre.

A 2003-as születésű játékosokból álló U19-es válogatottat nagy lehetőségtől fosztotta meg a koronavírus-járvány, a csapat ugyanis még 2019 őszén, Németh Antal vezetésével sikerrel vívta meg az Európa-bajnoki selejtezőket, és 2020 tavaszán minden esélye megvolt arra, hogy a hazai rendezésű elitkörben kiharcolja az Eb-szereplést. A minitornát és az Európa-bajnokságot azonban az UEFA kénytelen volt törölni, a csapat játékosai pedig azóta csak két felkészülési meccsen léptek pályára címeres mezben - olvasható az mlsz.hu oldalán. - Most újra megpróbálhatják kiharcolni az Eb-szereplést, de jóval nehezebb feladatuk lesz, hiszen míg az U17-es tornákon 16 csapat vesz részt, addig az U19-es Európa-bajnokságokat csak nyolc csapattal rendezik meg. A Tímár Krisztián vezette együttes hazai pályán harcolhatja ki a továbbjutást az őszi selejtezőcsoportból, a minitornát október 6-12. között rendezik meg. A mieink az első kalapból az osztrákokat, a harmadikból a fehéroroszokat, a negyedikből az észteket kapták ellenfélnek.

– Tavaly nyáron kezdtük el a közös munkát ezzel a korosztállyal, azóta néhány összetartáson sikerült alaposan megismerkednem az itthon játszó labdarúgókkal, és két nemzetközi mérkőzést is játszottunk a románok ellen – nyilatkozott még a találkozót megelőzően az mlsz.hu-nak Tímár Krisztián szövetségi edző. – A mostani összetartásra a külföldön játszókat és az MTK játékosait nem tudtuk meghívni, így lehetőségem lesz megnézni néhány olyan labdarúgót is, akik konkurenciát jelenthetnek egyes posztokon akkor is, amikor már teljes kerettel számolhatunk. Kíváncsi vagyok, hogy az előző edzőtáborozás óta eltelt közel fél év során mennyit fejlődtek a játékosok, és arra is, hogy a szlovákok elleni mérkőzésen mennyire tudjuk megvalósítani azt a taktikát, játékfelfogást, amit az elmúlt egy évben gyakoroltunk.

Férfi U19-es válogatottunk a stabil védekezésének és nagyszerű helyzetkihasználásának köszönhetően 3-0-ra nyert első idénybeli felkészülési mérkőzésén. 

Magyarország-Szlovákia 3-0 (1-0)
Magyarország
: 1 Pataki Márk (22 Molnár Zsombor, 67.)- 2 Pekár István (14 Alaxai Áron, 58.), 3 Debreceni Ákos, 4 Török Kevin -20 Fodor Péter (17 Pintér Dominik, 67.), 5 Bényei Ágoston (7 Nagy Olivér, 75.), 6 Sztojka Dominik (8 Farkas Botond, 58.), 18 Biben Barnabás (15 Nagy Sámuel, 67.), 21 Benczeinleitner Barna (11 Horváth Rajmund, 67.) - 16 Németh Dániel (19 Redzic Damir, 67.), 10 Szendrei Ákos (9 Kerezsi Zalán, 58.)
Szlovákia: 12 Adam Danko - 3 Jakub Luka, 4 Daniel Zsolt Szalma, 8 Artur Gajdos, 9 Thomas Kotlár, 10 Viktor Sliacky, 11 Adam Griger, 13 Samuel Magda, 15 Urban Mazanovsky, 16 Dominik Holly, 19 Samuel Kopásek

– Örülök, hogy közel fél év után ismét nemzetközi mérkőzést játszhatott a válogatott. Az eredménnyel természetesen elégedett vagyok, és néhány játékos egyéni teljesítménye is tetszett, örülök, hogy a mostani hiányzók visszatérése után bő keretből állíthatjuk majd össze a tétmérkőzésekre a csapatot. Az első félidőben túlzottan nagy volt a terület a csapatrészek között, ezen a fordulás után javítottunk, és ennek köszönhetően feljavult a védekezésünk. Még vár ránk néhány mérkőzés az Eb-selejtezőkig, ezeken szeretnénk tovább fejlődni – értékelt az mlsz.hu-nak a lefújás után Tímár Krisztián.

Az Eb-selejtezőkkel nem zárul le a korosztály idei programja, a tervek szerint novemberben az olaszok ellen játszik két felkészülési meccset a csapat.

fotó: mlsz.hu