U17-es Eb: Molnár Csaba két gólpasszal járult hozzá a Wales elleni sikerhez

2023-05-17 22:10
Az U17-es magyar válogatott 3-0-ra nyert Wales ellen a hazai rendezésű Európa-bajnokság 1. csoportmérkőzésén, melyen második csapatunk játékosa, Molnár Csaba két gólpasszal, fiatal akadémistánk, Girsik Attila pedig kezdőként vette ki a részét a szigetországiak elleni győzelemből.

Magyarország-Wales 3-0 (1-0)
U17-es Európa-bajnokság, csoportkör
1. forduló
A-csoport

Új Hidegkuti Nándor Stadion
3480 néző

Magyarország: Yaakobishvili - Girsik, Umathum, Kaczvinszki, Hornyák - Varga (Molnár, 69.), Fenyő (Burghart, 90.), Kern (Somfalvi, 90.), Németh - Bagi (Szabó, 69.), Simon (Vidnyánszky, 80.)
szövetségi edző: Belvon Attila

Wales: Margetson - Thomas, Clarke, Lawlor, Beecher (Parker, 72.) - Perret (Cook, 72.), Crew, Andrews (Tuck, 60.) - Biancheri, Morgan (Cunningham, 80.), Hatch (Issaka, 46.)
szövetségi edző: Craig Knight

gólszerzők: Simon (43.), Szabó (74.), Umathum (81.)

sárga lap: Kaczvinszki (10.)

Ma este megkezdte szereplését az U17-es korosztályos válogatott az év egyik legjelentősebb utánpótlás labdarúgó-eseményén, a hazai rendezésű Európa-bajnokságon. A sorsoláskor a házigazda magyar csapat az A csoportba került Wales, Lengyelország és Írország társaságában. A mieink felkészülését sérülések is nehezítették, így a szakmai stáb csak hétfőn jelölte ki a végleges 18+3 fős Európa-bajnoki keretet, amelybe a második csapatunkból Molnár Csaba, míg a Vasas Kubala Akadémia kötelékéből Girsik Attila került be.

Belvon Attila szövetségi edző a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón bizakodását fejezte ki a tornával kapcsolatban, szerinte megfelelő a csapategység, ami segíthet a továbbjutásban. Hozzátette: a Magyar Labdarúgó Szövetségtől minden támogatást megkaptak ahhoz, hogy jól szerepeljenek a kontinensviadalon annak ellenére, hogy nehéz csoportba kerültek.

Nagy érdeklődés övezte a Wales elleni Eb-csoportmérkőzést, hiszen az azt megelőző napon az összes jegy elkelt, azaz a 17 éves korosztály nagy tehetségei telt ház előtt léptek pályára a szigetországiak ellen az Új Hidegkuti Nándor Stadionban. Belvon Attila szövetségi edző kezdőként szavazott bizalmat Girsik Attilának, míg Molnár Csaba a cserepadon vágott neki a mai találkozónak.

Adam Ladebäck játékvezető sípszava után az első negyedórában a walesi válogatott játszott aktívabban, sorra dolgozták ki a lehetőségeket, azonban nem sikerült bevenni Yaakobishvili kapuját. A 16. percben a mieink is helyzetbe kerültek: Kern jobb oldalról elvégzett szöglete után a walesiek blokkolták a lövésünket, míg Kaczvinszki fejesét is hatástalanították. Ezután inkább a mezőnyben zajlott a játék és többet birtokoltuk a labdát, viszont ez nem mindig párosult veszélyes akciókkal.

Fél óra elteltével a walesiek átvették az irányítást, a 31. percben pedig közel is jártak a vezetés megszerzéséhez: előbb Morgan tizenhatos előteréből eleresztett lövését védte a mieink hálóőre, majd a vendégek támadója az ötös bal sarkáról is próbálkozott, azonban a kapufát találta el. A félidő hajrájára fordulva Girsik nagyszerű indítása után Simon tört kapura, ám helyzetét nem tudta értékesíteni, viszont lélektanilag a legjobbkor - a 43. percben - mégis megszereztük a vezetést: Bagi passza után Simon fordult le védőjéről, majd nyolc méterről, estében a kapu közepébe lőtt. A szünetre így remek eredménnyel, 1-0-s előnnyel mehettünk.

A második játékrész elején a walesiek cseréltek: Hatch helyett Issaka állt be. Az 51. percben kis híján kétgólosra növelhettük volna az előnyünket: Varga passza után Simon az ötös elől a bal alsó mellé célzott. A mérkőzés következő periódusában inkább a küzdelem dominált, de ápolás miatt is állt a játék, így ritkábban forogtak veszélyben a kapuk. A 69. percben Belvon Attila szövetségi edző kettős cserével frissített: második csapatunk tehetséges labdarúgója, Molnár Csaba Varga Zétényt váltotta, míg Bagi Ádám helyett Szabó Szilárd érkezett a folytatásra.

A magyar válogatott okosan őrizte előnyét, a walesiek pedig nem találtak rést a védelmünkön. A 74. percben meg is dupláztuk előnyünket: Molnár bal lábas lövését még védte Margetson, azonban a labda Szabó elé került, aki hat méterről a hálóba lőtt (2-0). A walesiek mindent egy lapra feltéve támadtak a szépítés érdekében, ám az újabb gólt ismét a mieink szerezték: a pályára lépése óta végig aktívan játszó Molnár bal oldalról elvégzett szögletét Umathum a hosszú sarokba fejelte (3-0). Az eredmény a lefújásig már nem változott, így a magyar U17-es válogatott magabiztos győzelemmel kezdte a hazai rendezésű Európa-bajnokság küzdelmeit.

A csoport nyitómérkőzésén szombat esti ellenfelünk, Lengyelország 5-1-re legyőzte Írországot.

Belvon Attila szövetségi edző így értékelte a látottakat a lefújás után:

- A csapat továbblépett a második félidőben, egy új arcát hozta, lendületesebb játékot és természetesen gólokat, úgyhogy ennek nagyon örülök. Nagyon kellett az első gól ahhoz, hogy picit megnyugodjon a csapat, hogy elhiggye, tud futballozni. Addig rengeteg technikai hibát vétettünk, és ez a gól átbillentette a csapatot egy új dimenzióba. Nem azt mondom, hogy kiválóan futballoztunk, de futballra hasonlító jegyeket is láttunk a csapattól. Elégedettek lehetünk, hatalmas csata és remélhetőleg hosszú torna vár még ránk.

Az U17-es válogatott legközelebb május 20-án, szombaton - 20 órakor - Lengyelország ellen lép pályára a felcsúti Pancho Arénában, ahol három nappal később Írország ellen zárja a csoportkört, ezt követően az első két helyezett a negyeddöntőben folytathatja a kontinensviadal küzdelmeit.

A Vasas FC gratulál a magyar U17-es válogatott győzelméhez! Hajrá, Magyarország!