Nagyot húzott a Vasas azzal, hogy leigazolta a 16-szoros válogatott csatárt, Holender Filipet

2022-10-27 18:00
Játékosunkkal a Sport plusz újságírója, Karl Béla készített interjút.

Nagyot húzott a Vasas azzal, hogy a nyáron, a feljutás után leigazolta a 16-szoros válogatott csatárt, Holender Filipet. Bár a piros-kékek ennél azért eredményesebb őszre számítottak, Holender teljesítményére aligha lehet panasz: 5 találatával az angyalföldiek házi gólkirályának számít.

De vajon hogyan zökkent vissza a légiós évek után az NB I-be, lehet-e ebből újbóli válogatottság, s mit tapasztalt a svájci és a szerbiai időszakban?

Erről és még sok minden másról is kérdeztük Holender Filipet.

Holender FIlip pályafutása ismert, de azért foglaljuk össze röviden, mit is tudhatunk a rutinos játékosról?

A Vasas támadója Szerbiában született, majd a Bp. Honvéd akadémiájára került, ahol végigjárta a szamárlétrát. Kispesten debütált az NB I-ben, lett belőle válogatott labdarúgó. Az évek alatt Holender egyre jobb játékossá érett, ezüstérmes, majd bajnok lett a Honvéddal, a 2018-2019-es szezonban gólkirályi címet szerzett, 16 gólt vágott az idény során. Ennek köszönhetően a nemzeti csapatban is bemutatkozhatott 2018 novemberében, mégpedig a Magyarország-Finnország (2-0) Nemzetek Ligája-találkozón. A szezon végén azonban távozott Kispestről, a svájci bajnokságban szereplő FC Luganóhoz igazolt, ahol nem vallott szégyent: a 2019-2020-as bajnoki évadban 27 mérkőzésen 5 gól és 2 gólpassz volt a termése. A következő idényben kölcsönadták őt a szerb Partizan Belgrádnak, ahol újfent magára talált, 9 gólt szerzett, emellett kiosztott 4 asszisztot. A Partizan élt az opciós jogával, megvásárolta a labdarúgót, ám a következő év nem úgy sikerült, ahogy azt Holender tervezte. A bajnokságban 19 mérkőzésen kapott szerepet, 3 rúgott gól, illetve 1 gólpassz volt a termése, s kezdett kiszorulni a kezdőcsapatból, aminek a vége klubváltás lett. A Vasas dobott neki mentőövet, a támadó pedig azóta valósággal szárnyal, 5 alkalommal zörgette meg az ellenfelek hálóját, jó formában futballozik hetek óta, a Vasas rúgott góljainak majdnem a felét egymaga szerezte…

- Háromévnyi légiósélet után milyen ismét az NB I-ben futballozni?

- Igazából elég jó érzés visszatérni ebbe a közegbe. Kisebb-nagyobb változások történtek a bajnokságban, már amikor a Honvédnál játszottam, akkor is egy erős ligának gondoltam az NB I-et. Jó csapatok alkotják a mezőnyt, senki ellen nem lehet biztosra menni, nincsenek kiemelkedően gyengébb klubok, kiegyenlített a mezőny, felfelé lóg ki két-három együttes a mezőnyből, a többiek nagyjából azonos játékerőt képviselnek.

- Voltak lehetőségeid, megkereséseid más kluboktól, vagy kifejezetten a Vasashoz való szerződés számított az elsődlegesnek?

- Abban az időszakban nem igazán akadt más lehetőségem, a Vasas pedig mindenképpen meg akart engem szerezni, éreztem rajtuk, hogy szeretnének a soraikban tudni. Megkeresték a Partizan Belgrádot a leigazolásommal kapcsolatban, megbeszéltek minden fontos részletet, nekem pedig ez egy remek lehetőség tűnt, úgyhogy elfogadtam egyből.

- Az eddigi 5 gólod azt mutatja, sikerült beilleszkedned a csapatba. De milyen az öltözőben a hangulat, a morál, tudva, hogy a gárda sereghajtó a bajnokságban?

- Úgy érzem, hogy igen, mindenképpen sikerült beilleszkednem, vannak csapattársaim, akikkel már régóta ismerjük egymást, jó a társaság, befogadtak, majdnem mindenkit ismertem, amikor ideigazoltam. Az elmúlt évek alatt ugyebár jó pár szezont lehúztam az NB I-ben, ellenfélként már sok mostani csapattársammal találkoztunk a pályán, most pedig a Vasas sikereiért dolgozunk együtt. Jó a hangulat az öltözőben, nem szereztünk ugyan annyi pontot, mint amennyit terveztünk előzetesen, de a Vidi elleni győzelemnek köszönhetően megnőtt az önbizalmunk, és szeretnénk minél több hasonló eredményt elérni.

- Ha már a fehérváriak elleni győzelem szóba került, ennek a sikernek köszönhetően megindulhat előre a csapat a tabellán?

- Úgy vélem igen, ez egy nagy lökést kell, hogy adjon mindenkinek, nekem, illetve a csapatnak egyaránt. Több mérkőzés utáni interjúban is említettem, hogy szükségünk lenne már egy győzelemre, a három pontra. Ez a Fehérvár ellen végre össze is jött, nagyon remélem, hogy mindenkinek kellő önbizalmat adott, mert a sportban ez a legfontosabb szempont meglátásom szerint, úgyhogy bizakodó vagyok a jövőt illetően. Biztos vagyok benne, hogy erőt fog adni nekünk a továbbiakban, minden siker rengeteget számít, a győzelem nagyon jót tett nekünk!

- 11 mérkőzésen 5 gólt rúgtál, mi ennek a jó formának a titka?

- Nagy szerepe van ebben a csapattársaimnak, akik rengeteget segítenek nekem a pályán, keresnek a labdákkal, próbálnak minél többször gólhelyzetbe hozni, nagyon sokat köszönhetek nekik! Ebben látom főleg a sikeres szereplésnek az okát, illetve abban is, hogy hatalmas elszántság és akarat van bennem, szeretnék minél jobban teljesíteni, meghálálni a klubnak a belém vetett bizalmat.

- 2019-ben gólkirály voltál a Honvéd színeiben, látsz reális esélyt arra, hogy ebben a szezonban ismét elhódítsad ezt a címet?

- Őszintén szólva, nem szoktam ennyire előre gondolkodni. Nyilván szeretnék minden meccsen gólt rúgni, vagy gólpasszt adni, de a legfontosabb az, hogy győzzön a csapat. Amennyiben minél több mérkőzésen sikerülne betalálnom, akkor reális esélyem lenne arra, hogy beszálljak a gólkirályi címért zajló versengésbe. Most azonban nem ez az elsődleges célom, hanem minél többet segíteni a Vasasnak abban, hogy jó eredményeket érjünk el. Az egyéni céljaim között pedig az szerepel, hogy maximálisan felépítsem magam, minél jobb labdarúgó váljon belőlem.

- A több évnyi légiósként eltöltött időszaknak milyen hozadéka van, milyen tapasztalatokat sikerült szerezned?

- Először is nagyon fontos megemlítenem, hogy megismertem, megtapasztaltam egy más mentalitást külföldön, ezen kívül világot láttam, sok szép helyen megfordultam, gondolok itt elsősorban Svájcra, ami egy fantasztikus ország. Rengeteg élmény ért, sok jó futballista ellen játszhattam, megismertem egy másik kultúrát, közeget. A svájci, illetve a szerb bajnokságnak is meg volt a maga feelingje, színvonala, erős csapatok ellen mérethettem meg magam. Azt is megemlíteném, hogy szerepeltem nemzetközi kupákban, az Európa-ligában, illetve a Konferencia-ligában, sokat tanultam, mind emberileg, mind a futball kapcsán egyaránt.

- A svájci, illetve a szerb bajnoksághoz képest milyen a magyar futball infrastruktúrája, a stadionok, az edzőközpontok, a pályák állapota?

- Nem én fogom elmondani valószínűleg elsőként, hogy a magyar futball infrastruktúrája a világon az egyik legjobb. Nem sok országban jellemző, hogy az összes csapat ilyen szép, tényleg minden igényt kielégítő stadionban játszhasson hétről hétre. Szerbiában és Svájcban nem tapasztaltam hasonlót, nekem személy szerint nagyon tetszik az, hogy Magyarországon ilyen módon foglalkoznak a sporttal, különösen a labdarúgással. Amikor a Honvédnál szerepeltem, akkor is remek állapotok uralkodtak, ezt sikerült még tovább fokozni, fejlődik a magyar foci.

- Beszéljünk egy kicsit a nemzeti csapatról is. A magyar labdarúgó-válogatott a G-csoportba került, ellenfeleink Szerbia, Montenegró, Bulgária, és Litvánia. Mit gondolsz az ellenfelekről?

- Pozitívan kell gondolkodni, bárki ellen játszol is, könnyűnek nem mondanám, de összekerülhettünk volna ennél nehezebb ellenfelekkel. Azt gondolom, hogy Szerbiának és Montenegrónak vannak jó játékosai, ezek a csapatok tudnak meglepő eredményeket produkálni. Azonban nincs mese, ellenük meg kell mutatni, hogy erősebbek vagyunk, bármi előfordulhat, lehet, hogy simán kijutunk, lehet, hogy meg fogunk szenvedni az ilyen típusú ellenfelekkel szemben. A lényeg az, hogy jók az esélyeink, küzdelmes mérkőzéseket fogunk vívni, ideális csoportba kerültünk.

- Végezetül: milyen esélyt látsz a válogatottba való visszatérésre, volt kommunikáció közted, és a szövetségi kapitány között az elmúlt hetek, hónapok alatt?

- Nem volt köztünk semmilyen kommunikáció, ezen kívül sérülés, betegség is hátráltatott, nehéz időszak volt számomra az elmúlt év. Mint már említettem, az elsődleges szempont most számomra az, hogy folyamatosan játszhassak a Vasasban, szerepeljünk minél sikeresebben a bajnokságban, szeretnék minél jobb formába kerülni, és akkor remélhetőleg jön válogatott meghívó is. Mert egy percre sem tettem el arról, hogy visszakerüljek a válogatottba…