Nagy Miklós és Kondás Elemér a Sportrádió vendégei voltak

2023-01-24 19:27
A Sportrádió Hazafutás című műsorában az OTP Bank Liga folytatásának jegyében szerepelt Nagy Miklós sportigazgató és Kondás Elemér vezetőedző, akikkel a stúdióban a Vasas felkészülési programjáról és a bajnoki rajtról Szegő Tibor műsorvezető beszélgetett.

A riporter elsőként az edzőtáborral kapcsolatos tapasztalatokra kérdezett rá. Kondás Elemér elmondta, hogy eredményes és tartalmas edzőtábort zártunk, melynek fontos eleme volt a kohézió erősítése és a csapatszellem folyamatos építése, hiszen „egy jó közösség jobb eredményre képes, mint egy sok jó játékosból álló csapat”.

A felkészülési programról Nagy Miklós nyilatkozott, mely során sportigazgatónk kiemelte, hogy nagyon aprólékosan megtervezett menetrenden van túl a csapat, hiszen a szakmai stábnak egy kivételesen hosszúra nyúlt téli szünetet kellett a leghatékonyabban kihasználnia. A program első részében a decemberi, elsősorban az erőnlétet fejlesztő több hetes szakasz szerepelt, azt követően ezt az állapotot a szünetre kiadott egyéni feladatokkal tartották fenn a játékosok, majd az edzőtábor során lekötött öt mérkőzésen egyre erősebb ellenfelekkel és egyre több mérkőzésterheléssel számolt a stáb, hogy a játékosok lépésről lépésre a legjobb állapotba kerüljenek.

A sérültek kérdésében Kondás Elemér elmondta, nagy veszteség, mikor fontos láncszemek esnek ki a csapatból, de ehhez alkalmazkodni kell, így a stáb az edzőmérkőzések során is felkészült volt, ha alternatív megoldásokkal kellett volna helyettesíteni egy adott játékost. Pátkai Máté súlyos sérülésére külön kitért a vezetőedző, hiszen a középpályás kifejezetten jól szerepelt az edzőtábor programjain, a rá váró műtét miatt viszont sajnálatosan már nem számíthat rá a tavaszi szezonban. Feczesin Róbert és Holender Filip kapcsán elmondta, hogy mindkét labdarúgó rehabilitációjának vége zajlott az első Törökországban töltött napokban, de fontos volt, hogy a csapattal együtt készülhettek és az edzőtábor második felében már mérkőzésen is értékes játékpercekhez jutottak.

Szegő Tibor riporter a bajnoki helyezésünkre utalva Nagy Miklósnak tette fel a kérdést, várhatóak-e további erősítések a keretben még a téli átigazolási időszak során. Sportigazgatónk felvázolta, hogy klubunk továbbra is kizárólag magyar játékosokkal képzeli el a jövőt, mely átigazolási irányelv ugyanakkor erősen szűkíti a potenciális játékosok körét. Továbbra is fontos szempontnak tartja, hogy gazdaságilag kedvező konstrukcióban érkezzenek a játékosok, tehát a nyári mintát követve, a klub elsősorban átigazolási díj nélkül kíván labdarúgókat szerződtetni. Sportigazgatónk megerősítette a sajtóban felmerülő, Urblík József iránti érdeklődést, s egyben tájékoztatást is adott arról, hogy a jelenleg szlovák állampolgárságú játékos honosítása folyamatban van, de a témakörhöz hozzátette, nem ő az egyetlen játékos, akivel tárgyalások folynak. Nagy Miklós reagált arra a sztereotípiára is, miszerint a Vasas FC indokolatlanul nagy létszámú kerettel dolgozna. Elmondta, hogy egyáltalán nem tartja túl nagynak a létszámot, hiszen csapatunk kerettagjainak száma megegyezik az MLSZ adatbázisában szereplő klubok keretének átlagos létszámával.

A keret összetételét tekintve és a Vasas klubfilozófiája miatt is csapatunk fontos részét képezik a fiatal játékosok. Kondás Elemér ezzel kapcsolatosan kiemelte, az edzőtábor egyik fontos célja éppen az volt, hogy a fiatal játékosok a csapattal készülve lehetőséget kapjanak a felnőtt mezőnyben. Az edzőtábor során a fiatalok jó benyomást tettek, a teljesítményükkel elégedett volt a szakmai stáb, főleg úgy, hogy voltak olyan labdarúgók, akik nemhogy felnőttek között nem - vagy alig - szerepeltek eddig, most pedig azonnal nemzetközi találkozókon léphettek pályára. Hozzátette, az edzőmérkőzésekhez képest a tétmérkőzések során nehezebb lesz teljesíteni, ráadásul a fiatal játékosokra jellemző a hullámzó teljesítmény is, a bennmaradás miatt nagy a tét, ennek ellenére továbbra is a stratégia része a fokozatos beépítésük.

A felkészülés véghajrájában csapatunk a Gyirmót együttesével hangolt a rajtra, mely programról vezetőedzőnk elmondta, hogy az egy edzésjáték volt két 60 perces félidővel, melyet arra használt fel a stáb, hogy a bajnoki nyitány előtti főpróbán az utolsó finomhangolásokat zárt körben tehessék meg.

Szegő Tibor kitért arra a statisztikai mutatóra, miszerint a Vasas a gólhelyezetek csupán 19%-át használta ki ősszel. Kondás Elemér szerint ez jelentette a fő problémát a csapat játékában. Kiemelte, hogy nagyon sok mérkőzés ment el a helyzetkihasználásunkon és amennyiben lehetőségeink többségével élni tudtunk volna, akkor teljesen más helyen szerepelnénk a tabellán.

Szakembereink a stúdióból Zalaegerszegre indultak, hogy a helyszínen nézzék meg hétvégi ellenfelünk bajnoki mérkőzését, ennek okán Nagy Miklós vázolta fel, mire számít a listavezetőtől ellenünk. Sportigazgatónk elmondta, hogy más helyzetben van a Ferencváros, hiszen a bajnoki rajttal párhuzamosan az Európa-ligára is készülnek, ezért nem biztos, hogy azt a Fradit látjuk ma, mint a szezon során, de tagadhatatlanul egy kiemelkedően jó csapat és minden mérkőzésen esélyesként lépnek pályára. Kondás Elemér hozzátette, olyan játékosok alkotják a Ferencváros keretét, akik tudásukkal kimagaslanak ebből a mezőnyből, de a Nagy Miklós által említett átmeneti stádiumban még lehet bízni abban, hogy nem a legerősebb formájukat mutatják ellenünk.

A bajnokság hátralévő részében Kondás Elemér szerint a 40 pont elérése jelentheti a bennmaradást jelentő vonalat. Nagy Miklós szerint is reális ez a kalkuláció, ugyanakkor hozzátette, a stáb nem szeretné mindezt kicentizni, ezért a Vasasnak mindent el kell követni a legjobb eredmény érdekében, fontos, hogy minden meccset teljes erőbedobással akarjunk megnyerni, ezért jelen helyzetben nincs szükség számolgatásra.

Arra a kérdésre, hogy milyen mentális állapotban vág neki a csapat a tavasznak, vezetőedzőnk válaszolt. Kondás Elemér elmondta, úgy érzi, hogy ezen a téren is erősödött a csapat, még nagyobb lett az összetartás, ami az edzőtáborban csak fokozódott. Kiemelte, a játékosok nagyon alázatosan végezték a hosszú felkészülés alatti munkát, az erőnléti állapotuknak megfelelőnek kell lenni. Az edzőmeccseken sok olyan játékelem működött, ami bizakodásra ad okot, de a bajnoki tétmeccs más jellegű összecsapás, hiszen minden mérkőzés sorsdöntő erejű lehet a bajnokság végkimenetelét tekintve. Fontos a megingathatatlan koncentráció, és az, hogy a csapat hogyan kapja el a tavaszi rajtot, amihez maximálisan bíznia kell magában minden játékosnak. Vezetőedzőnk kiemelte, több meccs van még hátra, mint ami lement, és megfordítva az eddigi negatív tendenciát, be kell gyűjteni az ősszel elvesztett pontokat. Kondás Elemér Illovszky Rudolf szavaira utalva megjegyezte: „Csak a győzelmet kell kalkulálni, a többi úgyis jön magától.

Csapatunk kupaszereplésére kitérve Nagy Miklós elmondta, a stáb kiemelten kezeli a kupaporondot is, hiszen a klubnak nagyon nagy szüksége lenne egy ilyen sikerre, nem beszélve arról, hogy a szurkolók is nagyon megérdemelnék, ha végre újabb trófeát nyerne a Vasas. Hozzátette, természetesen a kettős fronton való küzdelem nagy terhelést jelent, de alkalmasnak tartja a keretet erre és itt az idő a Honvéd elleni összecsapás alkalmával a revansra.

Vezetőedzőnk értékelve az eddigi közös munkát elmondta, szépen összecsiszolódott a játékosokkal, megismerték az elvárásrendszerét, és azt is, hogy nem érdekli semmi más, csak a minél jobb teljesítmény. Filozófájának fontos része, miszerint „..meg kell dögleni a pályán a sikerért, és nincs olyan, hogy elveszett labda!”. Azt erősíti a játékosokban, hogy alkalmanként lehet rosszul játszani vagy vereséget szenvedni, csak az nem mindegy hogyan. Nagy Miklós a vereségekkel kapcsolatban elmondta, érdekes terület a sportpszichológia, hiszen egy vereségekkel tűzdelt negatív spirál esetén nem szabad pánikolni és további feszültséget generálni, ezzel még nagyobb nyomást helyezve a játékosokra, vezetőként sokkal inkább át kell segíteni őket a holtpontokon, a következő feladatra koncentrálni, majd pozitív hozzáállással, együttes erővel kijönni a gödörből.

Végezetül vezetőedzőnk kijelentette, maximálisan bízik a csapatban és az általa kalkulált 25 pont megszerzésében. Ennek alapfeltétele lesz az említett 19%-os helyzetkihasználási hatékonyság javítása, ehhez pedig az szükséges, hogy a csapat minden tagja vegye ki a részét a támadásból és a gólszerzésből, az ne csak a csatárok felelőssége legyen, amikor pedig valaki helyzetbe kerül, maximális koncentrálással értékesítse azt.

Végszóként Nagy Miklós kijelentette, a bennmaradáson kívül nincs konkrét helyezési cél az év végén, hiszen az alapfelfogás szerint minden meccset meg kell nyerni, mely remélhetőleg minél jobb helyre repíti a Vasast a tabellán.

Fotók: facebook.com/sportradioHU