Múltidéző: 65 éve Csordás Lajos duplájával jutottunk tovább a BEK-ben

2022-11-30 15:22
1957. november 30-án a Bajnokcsapatok Európa Kupája-nyolcaddöntőjében a Vasas a visszavágón elért 1-1-es döntetlen után Csordás Lajos duplájával 2-1-re nyert a Young Boys ellen és bejutott a BEK legjobb nyolc csapata közé.

„A bajnokcsapatok Európa Kupájában eddig nem sok siker koronázta a magyar csapatok szereplését. Annak idején az MTK (Vörös Lobogó), majd a Honvéd is gyorsan elvérzett a küzdelmek során. Az idén a Vasas sem a legjobban rajtolt. Szófiában balszerencsés mérkőzésen vesztett, de aztán idehaza nagyarányú győzelemmel jutott tovább a bolgár válogatott csapat gerincét alkotó bajnokcsapat, a szófiai CDNA ellen. Akárcsak az elmúlt évben, amikor a KK-ban sikerült alaposan behoznunk Budapesten a Partizan Belgrádban szerzett előnyét. A Vasas igazi kupa-csapat. A kétszeres KK-győzelem és a Magyar Népköztársasági Kupa-győzelmén felül persze még a tavaszi bajnokságban aratott győzelmünk is kötelez. Pedig a Vasas, sajnos, a bajnokságban gyengébben szerepel a várakozásnál. Jónéhány játékosunk fáradtságra panaszkodott. Ennek ellenére, ha Genfben nem is sikerült – a Népstadionban remélhetőleg sikerül feltörniük a svájci reteszt s a közönség segítségével kivívjuk a továbbjutást. A fiúk nevében előre is köszönöm, hogy éppúgy, mint a KK-mérkőzések idején és a CDNA elleni találkozón, most is zúg majd a biztatás a lelátóról: Hajrá, Vasas! Hajrá, Vasas!” - így harangozta be Hermann Béla, a Vasas SC labdarúgó szakosztályának vezetője a 65 évvel ezelőtt lejátszott Vasas-Young Boys BEK-nyolcaddöntő visszavágóját, amelyre az akkori feljegyzések és híradások szerint - a csípős novemberi hideg ellenére - húszezer hűséges szurkoló látogatott ki a Népstadionba, hogy a kedvenceiknek szurkoljanak.

Előnyösebb helyzetből vártuk az 1957. november 30-án megrendezett visszavágót, hiszen tíz nappal előtte Csordás Lajos 90. percben lőtt góljával 1-1-es döntetlent értünk el a svájci Young Boys otthonában, a genfi Stade des Charmilles-ben. Ennek megfelelően csapatunk magabiztosan kezdte a mérkőzést, az olasz Francesco Liverani játékvezető sípszava után már a 8. percben megszereztük a vezetést: Szilágyi János vezette a labdát, majd továbbított a jobbszélre Radulyhoz, akinek a beívelése után Csordás fejelt Eich kapujába - a hálóőr a kapott góltól valósággal megdermedt. A svájciak ellentámadásból próbálkoztak, ám védelmünk könnyedén tudott tisztázni. A 12. percben megdupláztunk az előnyünket: Kárpáti hozta ki a labdát a tizenhatoson túlra, hosszan indította Csordást, aki felismerte a kínálkozó lehetőséget - faképnél hagyta a nála tíz évvel idősebb Steffen Willy-t - s kilőtte a hosszú alsó sarkot.

A fordulás után sem lassított csapatunk, egy szép elfutás során Raduly labdája akadt el a tizenhatos előterében a svájci védőkben. Így lett jó Lenkeinek, aki mellett a balszélső elcsúszott, Bárfyhoz továbbított, középre ívelt, az érkező Szilágyi Gyula fejesét azonban fogta a vendégek kapusa. A svájciak nem adták fel, ellentámadásba lendültek és a mérkőzés utolsó előtti percében szépíteni tudtak: Allemann ívelése után Schneiterhez került a labda, aki egy igazítás után tíz méterről a kapunkba lőtt, kialakítva ezzel a 2-1-es végeredményt, mely azt jelentette, hogy a Vasas 3-2-es összesítéssel továbbjutott a legjobb nyolc közé a BEK-ben, ahol a holland Ajax együttesével találkozott az amszterdami Olimpiai Stadionban.

Fotó: Magyarfutball.hu