Múltidéző: 54 évvel ezelőtt győztük le a Crvena Zvezdát a KK-ban

2023-03-26 09:00
1969. március 26-án a Közép-európai Kupában (Mitropa Kupa) a Vasas 2-1-re nyert a Crvena Zvezda ellen.

Az osztrák Sturm Graz elleni KK-nyolcaddöntőben aratott kettős győzelmünknek köszönhetően jutottunk a negyeddöntőbe, ahol már - napra pontosan 54 évvel ezelőtt - a szerb Crvena Zvezda csapata ellen léptünk pályára Belgrádban. Az osztrák Arbeiter-Zeitung lap akkori feljegyzése szerint mintegy 30 ezer néző látogatott ki a belgrádi Crvena Zvezda Stadionba, hogy élőben szurkolhasson a kedvenceinek.

Az 1969. március 26-án megrendezett Crvena Zvezda elleni negyeddöntő első felvonásán az angyalföldi kispadon akkor Illovszky Rudolf vezetőedző foglalt helyet, a pályán pedig a Kenderesi - Bakos, Mészöly, Vidáts, Ihász - Menczel, Müller, Nell - Molnár II., Puskás, Farkas kezdő rohamozta a szerbek kapuját, míg Váradi Ottó és Tóth Bálint csereként kapott lehetőséget.

- Egy rendkívül parázs meccset játszottunk a szerb csapat ellen, szinte forrt a levegő a stadionban. Csereként léptem pályára, az én oldalamon játszott Dragan Džajić, aki akkoriban a szerbek sztárjátékosa volt a maga 85 válogatottságával. Kemény párharc jellemezte kettőnk csatáját, de végül a lefújás után én örülhettem. A találkozó krónikájához tartozik, hogy Novotny Zoltán közvetítette a mérkőzést, aki megjegyezte: "Ökölvívó állásban áll egymással szemben a két labdarúgó, kezük vállmagasságban, de az esetből nem lett komolyabb atrocitás, mert a Vasas-játékosok jobbnak látták, ha bemennek az öltözőbe, mert a szurkolók a pályára özönlöttek." - elevenítette fel honlapunknak az akkor történteket korábbi játékosunk, Tóth Bálint.

Galba Karol csehszlovák játékvezető sípszava után már a 9. percben megszereztük a vezetést Molnár Dezső révén. Alig tíz perccel később már Vidáts Csaba öngóljával 1-1-et mutatott az eredményjelző. A fordulás után a 48. percben aztán már nálunk volt az előny, ekkor Nell Lajos vette be az ellenfél kapuját. A 61. percben Váradi Ottó a vezető és - mint később kiderült - második gólunk szerzőjét, Nell Lajost váltotta, valamint Müller Sándor helyén Tóth Bálint kapott lehetőséget. Az eredmény a hátralévő időben már nem változott, a Belgrádban aratott sikerünknek köszönhetően 2-1-es előnyből vártuk a visszavágót, melyet már a Fáy utcában - 15 ezer néző előtt - játszottuk. Együttesünk hazai pályán, fordulatos mérkőzésen 3-2-re nyert és jutott az elődöntőbe, ahol már a TJ Internacionál Slovnaft Bratislava várt ránk Pozsonyban.