Múltidéző: 37 éves a Ferencváros elleni kupadiadal

2023-04-30 09:00
1986. április 30-án a Magyar Népköztársaság Kupa-döntőjében a 0-0-s végeredményt követően büntetőkkel hódítottuk el a serleget a zöld-fehérek csapata ellen.

Kétség kívül a történelem egyik legizgalmasabb Magyar Kupa-döntőjét játszotta 1986. április 30-án az Illovszky Rudolf által vezetett Vasas az ősi rivális Fradi ellen. A fennállásának 75. évfordulóját ünneplő Vasas SC a Kakas László, Farkas Tibor, Rácz László, Balog Tibor, Csorba János, Szíjjártó István, Birinyi István, Teodoru Vaszilisz, Borostyán Mihály, Kovács István, Izsó Ignác kezdővel állt fel. Ellenfelünk kispadján Dalnoki Jenő ült, aki a Zsiborás Gábor, Hámori György, Pintér Attila, Strausz László, Zsivóczky Gyula, Takács László, Szántó Gábor, Kincses Sándor, Kvaszta Lajos, Palkovics István, Zsinka János összeállítású csapatot küldte ki a gyepre. A találkozót a Népstadionban rendezték, a Népsport tudósítása szerint 20.000 néző jelenlétében.

;

A mérkőzés első tíz percében nem forogtak veszélyben a kapuk, majd Kovács 17 méteres, éles lövése Strausz testéről Izsó elé perdült, ám balszélsőnk 14 méterről fölé lőtt. Nem sokkal ezután Kakas a tizenhatos vonalánál mentett Kvaszta elől, a túloldalon egy Teodoru-Borostyán összjáték után szélsőnk pontatlanul gurított a kapu elé, így Zsiborás elcsípte a labdát. A félidő derekán Kovács 22 méterről lőtt, a Ferencváros kapusa azonban bravúrral tolta ki szögletre a bal alsó sarok felé lecsapódó labdát. Jó iramú, lüktető volt a játék, mi irányítottunk, helyzeteket dolgoztunk ki: előbb Csorba 40 méterről elvégzett szabadrúgása a bal kapufa mellett ment el, majd Farkas visszagurított, de az érkező Borostyán perdítését Zsiborás fogta.

A fordulás után parázs jelenetek játszódtak le a kapunk előtt. A Ferencváros szabadrúgáshoz jutott, a 23 méterre leállított labdának Strausz futott neki, ám lövését Kakas először kiejtette, de másodszorra - újabb vetődéssel - az ötösön megkaparintotta a játékszert. Ebben a pillanatban Hámori közbeugrott és megrúgta hálóőrünk alkarját, Rácz törlesztésként fejen vágta a ferencvárosi védőt. Nagy tumultus keletkezett, a két csapat valamennyi játékosa lökdösődni kezdett, Huták Antal játékvezető pedig Hámorit és Ráczot kiállította.

Az izgalmas hajrában mindkét csapat előtt adódtak lehetőségek, ám a kapuk érintetlenek maradtak. Mivel a rendes játékidő és a kétszer tizenöt perces hosszabbítás sem hozott gólt, így büntetők döntöttek. A hosszúra nyúló, drámai csatában a mi oldalunkról Teodoru Vaszilisz, Borostyán Mihály, Birinyi István, Kovács István és Csorba János is belőtte a tizenegyest, míg az FTC részéről Szántó hibázott: miénk lett a serleg - immáron negyedik alkalommal -, vezetőedzőnk, Illovszky Rudolf pedig kupagyőzelemmel intett búcsút a kispadnak.

- Utolsó mérkőzésem volt ez a kispadon a Vasas csapatánál. Boldog vagyok, hogy újra segíthettem az együttesnek, a klubnak. Továbbra is számíthatnak rám a piros-kékek, de most már csak a tanácsaimra. Az edzőséget egy életre befejeztem. A bajnokságban nem szerepeltünk fényesen, az MNK megnyerése kárpótlás volt - nyilatkozta akkor a Népsportnak Illovszky Rudolf, aki a kupasiker után nyugdíjba vonult, azonban 1995-ben, 73 évesen újra leült a Vasas kispadjára és megmentette a csapatot a kieséstől.