Lapszemle: A Vasas durván vezet - fiatalpercek az NB II-ben

2018-12-04 15:46
Nem minden NB II-es csapatnál örülnek a fiatalszabálynak, vannak azonban kivételek. A csakfoci.hu azt vizsgálta, hol számolnak leginkább a fiatalokkal és hol tekintenek rájuk nyűgként.

Mint ismert, az NB II-ben két fiatal játékost 90 percen keresztül kötelezően szerepeltetniük kell a csapatoknak a bajnoki mérkőzéseken. A legtöbb helyen azonban továbbra sem lehetőségként, hanem inkább nyűgként tekintenek erre a szabályra. Akadnak edzők, akik ezt ki is mondják, mások csupán szó nélkül demonstrálják ellenérzésüket. Pár klub viszont más utat választ. A Vasas durván élen jár, de a Békéscsaba, Siófok és a Monor is komolyan hisz a fiatalokban.

A csakfoci.hu megvizsgálta, hogy a másodosztály legutóbbi fordulójában a klubok mennyi szerepet adtak fiatal játékosaiknak. Szembetűnő, hogy a 20 csapat közül 11 „grammra pontosan kimérte” az 1998 január 1-je után született labdarúgók pályára küldését. Csak kevés helyen lépi át a 200-at a fiatalpercek számát, egyedül a Vasas tud kiemelkedő számokat felmutatni ebben a kategóriában.

Szanyó Károly csapat a legutóbbi fordulóban 3-2-re nyert a feljutó helyen álló Zalaegerszeg otthonában, ráadásul öt fiatallal a kezdőben (Bese Balázs, Szilágyi Zoltán, Bévárdi Zsombor, Hinora Kristóf és Kovács Milán), míg egy játékos (Rétyi Róbert) csereként kapott lehetőséget.  Mindez azt jelenti, hogy a Vasasban 450 percet játszottak fiatalok a győztes rangadón, ami kimagasló eredmény az NB II mezőnyében.

A teljes cikk itt olvasható!