Kuttor Attila: Az elvárások egyértelműek

2021-06-02 08:00
Vezetőedzőnkkel Borsos László, a Nemzeti Sport újságírója készített interjút.

Új csapat, új remények – na de árulja el, hová lett a tiszta fekete öltönye!?
- Maradjunk annyiban, ez a megújulás első jele – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Kuttor Attila vezetőedző. – Igyekeztem feltöltődni az utóbbi időben, ez a szakma ugyanis komoly nyomással jár, s úgy vélem, csak akkor tudok segítségére lenni egy közösségnek, ha tele vagyok energiával.

Nem fél attól, hogy ezzel a munkával túl sokat kockáztat? Ha nem lesz sikeres a Vasassal, csorbát szenvedhet a renoméja...
- Rég vagyok benne a futballban ahhoz, hogy legyenek félelmeim. Mindig is vágytam arra, hogy egy olyan csapatnál próbáljam ki magam, ahol minőségi játékosokkal dolgozhatok, hiszen így derül ki, hogy az elképzeléseim mentén képes vagyok-e egy sikeres csapat felépítésére. Új helyzet számomra, hogy trófeáért, aranyéremért versenghetek, ám bizakodva, erőtől telve várom a feladatot.

Könnyen dűlőre jutott a Vasas klubvezetésével?
- Nem titok, Nagy Miklós sportigazgató szívesen látott volna a Vasas kispadján, amikor még a Mezőkövesdet irányítottam. Folytattunk megbeszélgetéseket, ám akkor nem volt alkalmas a pillanat arra, hogy otthagyjam a klubot, a csapatomat, illetve a segítőimet. Ám az élet adott egy második esélyt az együttműködésre, hamar megegyeztünk.

Milyen elvárásokat támasztanak Önnel szemben?
- Mismásolásnak helye nincs, az elvárások egyértelműek: az idény végén fel kell jutnunk az első osztályba. Azonban bármilyen sportágról és szintről beszélünk, bajnokságot nyerni vagy feljutó helyen végezni sosem könnyű. A nyomás azonban nem teheti tönkre az életünket, a hosszútávú, eredményes munkának az a záloga ugyanis, ha mindig csak a következő feladatra összpontosítunk. Bízunk benne, hogy a kemény munka azzal párosul, hogy az idény végén a csapat osztályt lép felfelé. Nyilvánvalóan ez most a legfontosabb célunk és feladatunk, de egyéb kihívások is várnak rám. Természetesen az is lényeges eleme a munkámnak, hogy minél több fiatalt építsek be a csapatba. Nagyon szimpatikus a klub azon elképzelése, hogy magyar játékosokra és az utánpótlásából kikerülő tehetségekre szeretne hosszútávon építkezni. Ez persze nem megy egyik napról a másikra, de szeretnék hozzátenni a folyamathoz. Nagyon bízom benne, hogy találok olyan fiatalokat, akik a képességük és tudásuk révén képesek lehetnek segíteni a céljaink elérésében. Ez a legizgalmasabb, egyúttal legnemesebb része ennek a munkának. Harminc éve dolgozom a magyar futballban, s valamelyest küldetéstudatomnak tekintem, hogy amit kaptam ettől a közegtől, illetve ettől a sportágtól, azt a lehető legjobb tudásom szerint valamilyen módon megpróbáljam visszaadni. Amennyiben magyar játékosok pályafutásának lökést adhatok, annál kedvesebbet nem tudok elképzelni a lelkemnek.

Ez lesz az első vezetőedzői megbízása a másodosztályban. Mennyire ismeri a mezőnyt?
- Természetes, hogy nem ismerem olyan szinten a csapatokat, mint az élvonalban szereplőket, de ezen nagyon gyorsan változtatni fogok, hiszen megköveteli a feladat. Nem áll tőlem távol, hogy csapatokat, játékosokat, edzőket feltérképezzek, információkat gyűjtsek róluk, úgyhogy meg tudok birkózni ezzel a feladattal.

Mennyire kell más játékot alkalmazni ebben az osztályban, mint az NB I-ben?
- Nem tudom, de az az álláspontom, hogy nekünk saját magunkra kell figyelnünk, nem az osztály sajátosságaihoz kell igazítanunk a játékunkat. Szeretném, ha a saját filozófiám visszaköszönne a csapatom játékán.

Milyen Vasasra számíthatunk az Ön irányításával?
- A részletekbe nem mennék bele, de mindig is a domináns labdabirtoklásra épülő, kreatív támadójátékra törekedtem a csapataimmal, a Vasassal is ez a tervem. Ehhez az elképzeléshez passzol a jelenlegi játékosállomány, illetve a klubhoz is illeszkedik ez a felfogás.

Mely posztokon kél el az erősítés?
- Korai még erről beszélni. Természetesen nekem és a klubvezetésnek is vannak elképzelései, azokról folyamatosan egyeztetünk. Erős keretünk van, de csak a felkészülés június tizennegyedikei kezdete után ismerem meg jobban a játékosokat. A körülmények mindenesetre adottak, a klub olyan háttérrel rendelkezik, amely elősegíti a nyugodt munkát. Kollégáimmal azon leszünk, hogy fejlődő pályára állítsuk a klubot és a csapatot, úgy érzem, jobb helyet nem is kívánhatnék a Vasasnál.