Kupagyőzelem: A Spartak Trnaván át vezetett az út

2022-05-27 11:00
A Vasas napra pontosan 60 évvel ezelőtt - 1962. május 27-én - a Közép-európai kupa (Mitropa kupa) 4. csoportjában 5-0-ra győzte le az FC Spartak Trnava együttesét, mely siker egyben hozzájárult az 1962-es kupagyőzelemhez is.

A Vasas története során összesen hatszor hódította el a Közép-európai kupát (1956, 1957, 1962, 1965, 1970, 1983), a mai dátum azonban éppen a harmadik kupagyőzelem kapcsán marad emlékezetes.

A Népsport akkori beszámolója szerint - 1962. május 27-én - 30 ezer néző előtt fogadtuk a Népstadionban a Spartak Trnava együttesét. Az olasz Sbardella Antonio játékvezető által irányított mérkőzés magabiztos Vasas-győzelemmel zárult: együttesünk 5-0-ra győzte le ellenfelét, majd menetelt egészen a kupagyőzelemig.

Csapatunkat akkor Illovszky Rudolf irányította, aki a Gelei József, Kárpáti Béla, Bundzsák Dezső, Bakos Sándor, Bárfy Antal, Berendy Pál, Mathesz Imre, Kékesi Mihály, Machos Ferenc, Pál László, Pál Tibor összeállítású kezdőcsapatnak szavazott bizalmat. A Gažo František által irányított Spartak Trnava hamar hátrányba került, hiszen Pál László találatával csapatunk már a 8. percben megszerezte a vezetést. Pál László még a 14. percben is betalált, majd a második félidőben harmadszor is bevette Ondruška Jozef kapuját. Mellette Bundzsák Dezső és Pál Tibor is eredményes volt, így a találkozó csapatunk 5-0-s sikerével ért véget.

A júniusi visszavágóra a nagyszombati Spartak Stadionban került sor, ahol 10 ezer szurkoló előtt Kékesi Mihály 12. percben lőtt góljával ismét korán megszereztük a vezetést. A hazai csapat Švec Valerián góljával még az első játékrészben egyenlített, sőt a 48. percben Majerník Kamil góljával át is vette a vezetést, végül Pál László a 68. percben beállította a 2-2-es végeredményt.

Egy héttel később, 1962. június 10-én az újvidéki Gradski Stadionba utaztunk, ahol a házigazda ezúttal az FK Vojvodina együttese volt. Pál László, Machos Ferenc és Bundzsák Dezső büntetőből szerzett találatával 3-0-ra megnyertük az első mérkőzést, rá egy hétre pedig a Népstadion 10 ezer nézője előtt újabb győzelmet arattunk Hirman Franja vezetőedző gárdája ellen. A 3-1-es végeredménnyel záruló találkozón Pál László, Mathesz Imre, illetve az előző mérkőzéshez hasonlóan büntetőből Bundzsák Dezső találtak be a Vojvodina kapujába.

Az elődöntőben az Atalanta csapata következett: az első felvonáson Bergamóban még 1-0-s vereséget szenvedtünk, a visszavágót viszont 3-1-es sikerrel zártuk. 1962. június 30-án a Népstadionban fogadtuk az olasz együttest, 25 ezer néző előtt láthattuk, ahogyan Farkas János góljával már 8. percében megszereztük a vezetést. Egy perccel később Pál László növelte tovább előnyünket, s Da Costa Dino hiába volt eredményes a 46. percben, Farkas János második találatával végleg eldöntötte az összecsapást, így 3-2-es összesítéssel bejutottunk a Mitropa kupa döntőjébe.

Az első, szeptemberi találkozó 30 ezer szurkoló előtt zajlott a Népstadionban. Legendás vezetőedzőnk, Illovszky Rudolf akkor a Szentmihályi Antal, Ihász Kálmán, Mészöly Kálmán, Sárosi László, Bundzsák Dezső, Berendy Pál, Kékesi Mihály, Farkas János, Machos Ferenc, Pál László, Pál Tibor kezdőt küldte ki a pályára. Bundzsák Dezső egymaga négyszer vette be Santarelli Attilio kapuját, rajta kívül Machos Ferenc is eredményes volt a döntő első találkozóján, így 5-1-es végeredménnyel várhattuk a visszavágót. A Bolognában megrendezett mérkőzést ugyan 2-1-re megnyerte az olasz csapat, azonban az összesítésből magabiztosan kerültünk ki győztesen, s hódítottuk el 1962-ben a Közép-európai kupát - éppen az 1961-es kupagyőztes Bologna együttesétől - immáron harmadik alkalommal.

fotók: magyarfutball.hu