Kiss Lászlót emlegette a portugál sajtó

2013-08-28 00:00
A Vasas-legenda nevéhez fűződik a vb-k történetének leggyorsabb mesterhármasa

A portugál sapo.pt honlapja, amely az itthoni index.hu-val, vagy az origo.hu-val egyenértékű, sorozatot indított a labdarúgó világbajnokságok legemlékezetesebb pillanatairól, s egy hosszú cikket szánt az egykori Vasas-legendára, Kiss Lászlóra. Köszönet érte Miguel Henriques, sportújságírónak, illetve Gulyás Zsoltnak, aki a facebookon a Luzitán Művek oldal adminisztrátora, ő küldte el nekem az írást. A mindmáig rendkívül népszerű Kiss László 1982-ben, Spanyolországban a világbajnokságok leggyorsabb mesterhármasát érte el El Salvador válogatottja ellen. Úgy gondoltam, érdemes a teljes cikket lefordítani, a Vasas szurkolói számára elérhetővé tenni az írást. Van mire büszkének lenni!!!

'Hét perc elég, hogy történelmet írjunk

Elérkeztünk a hetedik fejezethez a Világbajnokságok óceánján. Felidézzük a világbajnokságok történetének legemlékezetesebb pillanatait, ehhez a „misztikus” számhoz a következő tartozik: hét volt a percek száma, melyek alatt mindenidők leggyorsabb mesterhármasát sikerült elérni.

1982-ben Puskás Ferenc, Czibor Zoltán, Kocsis Sándor és Hidegkúti Nándor már csak jól csengő nevei voltak egy másik Magyarország labdarúgó történelmének. Az ’50-es években Magyarország elkápráztatta az európai futballt, még úgy is, hogy sosem sikerült felülni a világ trónjára, hiszen az ország két döntőt is elveszített, 1938-ban és 1954-ben.

A spanyolországi világbajnokságon, melyen a Zoff, Rossi és Conti-féle olasz válogatottnak sikerült elérnie a triplázást, Magyarország eleddig utolsó előtti fellépését követhettük figyelemmel a világ elitjében, négy évvel a rossz emlékű ’86-os mexikó szereplésük előtt. Spanyolországban történt, hogy a csatár, Kiss László az utolsó említést érdemlő teljesítményt mutatta be országa színeiben, mely bekerült Magyarország labdarúgásának históriás könyvébe.

A magyar válogatott labdarúgónak, aki korábban a Pécsi MFC, Kaposvári Rákóczi FC, Vasas SC és a francia Montpellier HSC színeiben is szerepelt, csupán hét percre volt szüksége ahhoz, hogy a világ labdarúgásának történelmi alakjává váljon azzal, hogy a mai napig leggyorsabb mesterhármast érte el, ráadásul az egyetlen olyan, aki mindezt a kispadról beugorva teljesítette.

1982. június 15-én a magyar válogatott bemutatkozott a világbajnokságon,a nem túl acélos El Salvador csapata ellen. Az elchei Nuevo Estádióban a magyar válogatott megízlelhette a régi idők sikereinek ízét és bemutatta a világ eddigi legnagyobb arányú győzelmét a világbajnokságok történetében: 10-1.

A fölény egészen egyértelmű volt egy ország válogatottja ellen, amelyben akkoriban a futballnál nagyobb figyelmet érdemelt az éppen zajló polgárháború. Így azt lehet mondani, hogy a magyaroknak az elchei éjszakában inkább egy edzésben volt részük, de egy olyanban, amely több szinten is emlékezetes maradt.

Amikor Kiss László az 55. percben pályára lépett, csapata már 5-1-re vezetett. Mindentől függetlenül a csatár kihasználta a lehetőséget, az ellenfél gyengeségeit és hét perc alatt (69., 72. és 76. perc) rúgott egy mesterhármast. Érdekességnek számít, hogy a három közé még befért egy csapattársának is a gólja (Szentes Lázár), s ezzel együtt is sikerült elérni, hogy mindenidők leggyorsabb mesterlövészévé váljon.

Tettének értékét tovább fényesíti, hogy mindezt csereként tudta véghezvinni. A mérkőzés egyéb szempontból is történelmi, hiszen akkor szerezte az El Salvadori-i Ramirez országának eddigi egyetlen világbajnoki találatát.

Mindent összevetve, gyakran hallani, hogy „ami jó, annak hamar vége van”. Így volt ez a magyarokkal Spanyolországban. A nagy győzelem után kikaptak Argentínától, majd döntetlent játszottak Belgiummal, s kiestek a csoportkörben.Négy évvel később végleg elbúcsúztunk Magyarországtól a világbajnokságok porondján. A kérdés csak az, vajon meddig?'

Miguel Henriques

Mellékelten kiteszem a linket is, a Kiss László fényképével ellátott írásról:

http://desporto.sapo.pt/futebol/mundial/brasil_2014/artigo/2013/08/27/sete_minutos_chegam_para_fazer_h.html