Iyinbor Patrick U21-es tapasztalatait osztotta meg

2022-10-12 14:32
Belső védőnk a nemzeti csapat tagjaként két mérkőzést játszott az edzőtábor során.

Iyinbor Patrick korosztályában átalakulóban van a magyar válogatott kerete, a Gera Zoltán szövetségi kapitány által vezetett „új generációs U21-es válogatott első lépéseire készül” - fogalmaz a szövetség honlapja. Ezen pontok egyikeként szeptember végén az U21-es korosztályos keret egy tíz napos felkészülési programon vett részt, Patrick kérdéseinkre válaszolva elmesélte, hogyan épült fel az edzőtábor és milyen tapasztalatokkal gazdagodott.

- Egy új csapat alakult ki ebben a korosztályban: a 2001-es évjárat kiöregedett, helyettük fiatalabb, 2003-as játékosok érkeztek. Ennek megfelelően az edzőtábor első felében egyéni felmérések zajlottak, hiszen a szakmai stáb szerette volna minél tüzetesebben feltérképezni a keret tagjainak fizikai képességeit és játékkészségeit. Az látszott, hogy van egy víziója a stábnak arról, milyen csapatot szeretnének összerakni, és ennek megfelelően a legjobb állapotban lévő és legnagyobb potenciállal rendelkező játékosokkal dolgozni.

Az edzésprogram részét képezte két felkészülési mérkőzés, Patrick mindkét alkalommal a kezdőcsapatban szerepelt és végig a pályán is maradt. 20 éves védőnk idén mutatkozott be a felnőtt első osztályban, azóta pedig már hat meccsen is kezdőként szerepelt az élvonalban, így némi viszonyítási alapot képezhetnek a bajnokságban szerzett tapasztalok a nemzetközi U21-es válogatott szinthez képest.

- Nem lenne fair az összehasonlítás, ha az elmúlt két edzőmérkőzés ellenfelét vennénk alapul, mert azok sokkal inkább a saját csapatunk formációinak és profiljainak teszteléséről szólt, mintsem az ellenfelekről. Ha a nemzetközi szinttel kellene összevetni azt, amit idén a bemutatkozásom óta az NB I-ben tapasztaltam, akkor a német válogatott egy jobb összehasonlítási alany. Őket kifejezetten modern, gyors, érett futballt játszó csapatnak ismertem meg a júniusi Eb-selejtezőn, akik akár a magyar első osztály szintje fölé sorolhatók.

A válogatott keretet tizenhat különböző klubból gyűjtötte össze az edzői stáb több európai országból, így egy sokszínű, sokféle futballt játszó csapat állt össze.

- Az összetartás első percétől jó hangulat jellemezte a teljes csapatot, mindenki nagy kedvvel, motiváltan érkezett. Hamar egymásra talált a keret és a stáb, mi játékosok egy hullámhosszon vagyunk az edzőkkel. A két korosztály és a stáb megérti egymást, így egy nagyon jó kis csapat fog összeállni a következő évre.

A jövőre tekintve Patrick számára- nemzeti színekben - a következő lépcső már a felnőtt válogatott.

- Egyelőre szeretnék kiemelkedően játszani a saját korosztályomban és mindig a következő lépcsőfokra fókuszálni, ami jelenleg még nem a felnőtt keret, hanem a Vasassal az NB I-ben, illetve a korosztályos válogatottban való bizonyítás. Bár minden játékos nagy vágya a felnőtt válogatottban való szereplés, korai lenne erről álmodozni, lépésről lépésre kell haladni.

A fiatal magyar tehetségek mindig is nagyon fontos építőkockái voltak az angyalföldi futballnak, Patrick pedig a válogatottban sok kiemelkedő ígérettel játszik együtt. Adódik a kérdés, hogy a fiatal válogatott keretéből kivel játszana együtt szívesen klubcsapatban is.

- Több olyan játékost tudnék mondani, akiket el tudok képzelni, hogy jól együtt tudnánk működni itt, a klubnál is. Ha ki kellene emelnem valakit, akkor Németh András lenne az, aki egyrészt Vasas-nevelés, másrészt pedig húzóember a válogatottban, ráadásul Belgiumban is nagyon jól teljesít. Szerintem ő bárhol is fog futballozni a jövőben, erősítést jelent majd minden klubnál. Viszont, ha már kiemeltem egy embert, akkor úgy az igazságos, ha megemlítem Balogh Boti és Kata Misi nevét is, akiket hasonlóan kiváló játékosnak ismertem meg.

A jövővel kapcsolatban Patrick nagy alázattal nyilatkozott, de elárulta, milyen megmérettetések várnak még a nemzeti csapatra és melyek a kitűzött célok egyéni és csapat szinten egyaránt.

- A visszajelzések alapján azt érzem, hogy számítanak rám, de nyilván ez még egy újonnan kialakuló csapat és változhat a keret. A cél az, hogy a játékrendszerhez a legjobb embereket találják meg és egységet tudjon képezni a csapat. A következő összetartás novemberben lesz Spanyolországban, ott is szeretnék szerepelni, de ez a jövő zenéje és elválik, sikerül-e. A jövő évi Eb-selejtezők állnak a jelenlegi felkészülésünk középpontjában, idén tétmérkőzés már nem lesz, csak barátságos válogatott megmérettetések. Az igazi, egy lépcsővel feljebbi cél pedig egyértelműen az Eb-re kijutni és ott megmutatni, mire képes a válogatott.

Fotók: mlsz.hu