Iyinbor Patrick a Vasasban és az U21-es válogatottban is sikeres

2022-04-30 11:29
Fiatal játékosunkkal Nagy Dániel, a Nemzeti Sport újságírója készített interjút.

Csoda kellene ahhoz, hogy ne a Vasas nyerje meg az NB II jelenlegi évadát, amely a 35. fordulóban az első helyet és az élvonalba való feljutást is bebiztosíthatja. A fővárosi klubban alapembernek számító utánpótláskorú védővel, Iyinbor Patrickkal beszélgettünk a Haladás elleni összecsapás előtt.

Régóta várt pillanat jöhet el a Vasas-szurkolók számára az NB II 35. fordulójában. Ha az üldözők meccsei angyalföldi szempontból kedvezően alakulnak, a fővárosi klub már vasárnap, játék nélkül feljutást ünnepelhet. Ettől függetlenül a csapat sorsa a saját kezében van: a hétfő esti, Haladás elleni idegenbeli mérkőzésen egy szerzett pont is elég, hogy ne lehessen beérni a tabella tetején, és nyártól – a 2017-2018-as évad után újra – az élvonalban méresse meg magát.

A sikeres szereplésből a 20 esztendős Iyinbor Patrick is kiveszi a részét: a tavaly nyáron a Ferencvárostól egy évre kölcsönbe érkező játékos hamar a Vasas alapemberévé nőtte ki magát. Eddig 27 mérkőzésen kezdett a másodosztályban – nagy ugrás egy olyan fiatalnak, aki korábban „csak” az NB III-ban ismerkedhetett a felnőttfutballal.

- Már az is örömmel töltött el tavaly, hogy a Vasas érdeklődött irántam. A nyári felkészülés elejét még a Fradinál kezdtem meg, ám nem kellett sokat várni, hogy Angyalföldön kössek ki. Remekül fogadtak a csapattársak, szerencsére gyorsan be tudtam illeszkedni; abban reménykedtem, hogy minél több percet kapok és sok tapasztalatot szerzek. Arra viszont én sem gondoltam, hogy ekkora szerep jut nekem a csapatban – emlékszik vissza Iyinbor. – Minden együttesnél előfordulnak hullámvölgyek, a mi évadunk sem sikerült tökéletesre. Ami fontos, hogy mindig továbbléptünk, feljavultunk – a bajnokságban tizenkilenc meccse nem kaptunk ki, ami nagyszerű érzés.

A fiatal bekk számára a korosztályos válogatott sem számít ismeretlen terepnek, évek óta számítanak rá – kisebb nagyobb szerepben – a legjobb magyar fiatalok között. Tavasszal az U21-esek közötti debütálás is elérkezett számára, ugyanis Gera Zoltán szövetségi edző Iyinbornak is megadta a lehetőséget a bizonyításra a márciusi San Marino (4–0-s magyar siker) és Lengyelország (1–1) elleni Eb-selejtezőkön. Ráadásul mindkétszer kezdőként számított az ifjú hátvádre, aki góllal hálálta meg a bizalmat.

- Már az eggyel korábbi összetartáson is készülhettem az U21-es gárdával, meccsen azonban nem kaptam lehetőséget, így egy picit engem is váratlanul ért a tavaszi »duplázásom«. Kellemes meglepetés volt, hogy mindkétszer a kezdőtizenegy tagja lehettem, a San Marino elleni fejes gólom pedig örök emlék marad.

Iyinbor – és a Vasas – fókuszában érthető módon már a hétvégi forduló áll, hiszen karnyújtásnyira állnak a bajnoki címtől.

- Természetesen remek a hangulat a csapatnál, jó formában vagyunk, és az aranyéremtől sem választ el sok minket. Ettől függetlenül nem változtatunk semmin, valódi ünneplés csak akkor lesz, ha már biztos a bajnoki cím. Keményen dolgozunk, hogy minél jobban felkészüljünk a Haladás elleni meccsre, mással nem foglalkozunk. Nehéz összecsapásra számítok, jó erőkből állnak a szombathelyiek; a saját stílusunkban fogunk játszani, és ha minden jól megy, bajnokokként fejezzük be a fordulót.