Fontos győzelem Pakson!

2022-10-29 21:40
Utoljára 2010-ben sikerült pontot szerezni Pakson, 12 év után viszont mindhármat hazavisszük!

Paksi FC - Vasas  FC 0-1 (0-1)
OTP Bank Liga
13. forduló
2022. október 29., szombat 19:30
Paksi FC Stadion
1528 néző

Paksi FC: Nagy G. - Kinyik, Szélpál, Kádár, Szabó J. (Debreceni, 46.) - Papp (Gyurkits, 46.), Balogh - Bőle, Haraszti (Hahn, 60.), Szabó B. (Sajbán, 46.) - Varga
vezetőedző: Waltner Róbert

Vasas FC: Jova - Szivacski, Iyinbor, Hidi, Silye - Vida (Hidi M, 78.), Berecz, Márkvárt (Baráth 95.) - Radó (Hinora, 78.), Novothny (Feczesin, 90.), Holender (Cipf, 46.)
vezetőedző: Kondás Elemér

gólszerző: Novothny (1.)

sárga lap: Bőle (33.), Szabó J. (38.), Haraszti (58.), Kinyik (62.), Szélpál (95.), ill. Baráth (95.)

Újra egy régóta várt áttörés reményében léptünk pályára a ködös paksi stadionban: saját gyepén akartuk két vállra fektetni ma esti ellenfelünket. Az eddigi tíz paksi találkozóról összesen egy pontot sikerült elhoznunk a közös történetünk során, ezt a negatív sorozatot megdönteni készülve nagy elánnal utaztunk Tolna megyébe.

Hosszasabb felépülést igénylő sérültjeink rehabilitációja még zajlik, emiatt Pátkai Máté, Litauszki Róbert és Faragó Bálint hiányoztak. Otigba Kenneth külső bokaszalagja a Kecskemét elleni mérkőzésen sérült meg, védőnk kezeléseket kap, emiatt nem szerepelt a Paksra utazó játékoskeretben. Jó hírként szolgált a mérkőzést megelőzően, hogy Deutsch László, Baráth Botond, Feczesin Róbert és Szilágyi Szabolcs rehabilitációja befejeződött, a játékosok csatlakoztak a csapatedzésekhez, közülük Baráth és Feczesin a kispadra is leülhetett. A kapuban ismét Jova Levente kezdett, mellette Szivacski, Iyinbor, Hidi, Silye - Vida, Berecz, Márkvárt - Holender, Novothny és Radó alkották mezőnyjátékosaink névsorát. Vezetőedzőnk a cserepadon Uram, Dombó, Géresi, Ihrig-F., Feczesin, Hidi M, Hinora, Ódor, Baráth, Cipf és Zimonyi játékára számíthatott. Ellenfelünk a Nagy G. - Kinyik, Szélpál, Kádár, Szabó J. - Papp, Balogh - Bőle, Haraszti, Szabó B. - Varga összeállítással vágott neki a találkozónak, a hazaiak kispadján Rácz, Gévay, Hahn, Sajbán, Gyurkits, Windecker, Volter, Szekszárdi és Debreceni foglalt helyet. A találkozó gyászszünettel kezdődött.

Déjá vu az első percben! Alighogy a játékvezető óráján elkezdtek ketyegni a másodpercek, csapatunk az őszi találkozóhoz kísérteties hasonlósággal mintatámadást vezetett, melynek végén a Paks kapujában kötött ki a labda. A meghatározó különbség a két találat között az volt, hogy ezúttal kérdés sem merült föl a gól érvényességét illetően: ritmusos labdakihozatalunk során Márkvárt adott labdát Silyének a szélre, a bal oldali felfutó játékosunk Radónak tette le a játékszert, majd a védők mögötti területet megcélozva begyújtotta a rakétákat. A támadótárs kivárta a tökéletes ütemet, a centire kimért passzsávban - a labdát átadva - ziccerbe hozta Silyét, aki megfontoltan a jobb kezénél érkező Novothny elé tálalt. Sakk-matt, Soma az ötösön belülről a kapuba vágta a labdát (0-1).

A korai gól nyugalmat és önbizalmat adott játékosinknak, a mérkőzés első húsz percében nem is tudott a Paks eljutni a védekező harmadunkig. Az összecsapást megelőzően Cipf Dominikot kérdeztük, mit gondol kulcskérdésnek a találkozó végkimenetelét illetően, válaszában kifejtette, hogy a határozott kezdés, tehát a magabiztos első tizenöt perc az egész meccsre hatással lehet. Első perces gólunk és az azt követő negyedóra ezt be is igazolta.

A 20. percben egy távoli szabadrúgás érkezett a kapunk elé, melyet egy paksi játékos csúsztatott meg, Jova azonban magabiztosan védett. A 28. percben ígéretes kontratámadás kezdett kibontakozni: Silye vezette fel lendületesen a labdát, majd keresztátadásával Holendert kereste, aki átvétel után tolt egyet és 23 méterről tüzelt, lövése azonban elkerülte a kaput.

A 43. percben egy pillanatig közel álltak a hazaiak az egyenlítéshez: Haraszti a bal oldalunkról ívelt be egy szabadrúgást az ötös vonalára, a magasra emelkedő Varga kapura bólintotta azt, de a labda a felső kapufáról a játéktéren kívülre pattant. Az első félidő során csapatunk egészen a kapunk vonalától elindított és felépített lapospasszos labdakihozatalokkal operált, a hazai együttes az egyenlítés reményében többször letámadással reagált, de nem sikerült a térfelünkön a labdaszerzés. Ellenfelünk támadójátéka sok esetben a szélekre koncentrálódott, ahonnan változatos megoldásokkal próbáltak a kapunkhoz közelebb kerülni, de igazi veszélyt a legtöbbször nem jelentettek Jova kapujára. Ha erőteljes dominanciát ezúttal nem is mutattunk, de előnyben játszó csapathoz méltó stabilitással kontroll alatt tartottuk a játékot.

A szünetben szakmai stábunk a támadószekciónkban eszközölt változtatást: Holender Filip helyén - az előző forduló legszebb találatát szerző - Cipf Dominik folytatta a játékot. A túloldalon radikális módosítás szükségességét látta Waltner Róbert vezetőedző, a második játékrészre három új paksi játékos futott ki a pályára. Az 54. percben Márkvárt harcolt ki szabadrúgást jobb oldalunkon, Vida a kapu elé emelt, a rövid kapufa irányába berobbanó Novothny pedig a hosszú felé csúsztatta a játékszert, de a kapu mellé szállt a labda.

Az 57. percben a saját térfelünkön Radó emelte magasba az előtte pattogó labdát, az őt megtámadó védő könyörtelenül rátalpalt csatárunk bokájára, tettéért azonban csak sárga lapban részesült. A 60. percben szögletet végezhettünk el, a kifejelt labdát szemet gyönyörködtető összjátékkal juttattuk újra a kapu elé, a ziccerbe kerülő Novothny lövésébe az utolsó pillanatban azonban belevetődött a blokkoló védő. Nem sokkal később az előbb ziccerbe kerülő támadónk a tizenhatos vonalán próbált túljutni védőjén, Kinyik azonban szabálytalanul megállította őt. Sárga lap a védőnek, szabadrúgás nekünk: Berecz próbálkozása viszont a kapu fölé szállt.

A 64. percben Cipf cselezett a bal lábára, lövését Nagy védte. A 73. percben megállt a levegő a piros-kék tábor előtti kapunál: Gyurkits a jobb szélünkön került őrzője mögé, beadására Varga érkezett, de fejese a kapufa mellé szállt. A gólveszélyes szituációt Jova kiválóan reagálta le, így megint elmaradt a hazai egyenlítés. A 77. percben Gyurkits váratlan távoli lövésénél hálóőrünk jó érzékkel engedte, hogy a labda a kapufa mellett hagyja el a játékteret.

A mérkőzés hajrájára Kondás Elemér frissített csapatunkon: Vida és Radó helyett Hidi M és Hinora érkezett, illetve a hosszú sérülés után visszatérő, éppen a három hónapja lejátszott Vasas-Paks összecsapáson utoljára pályára lépő Feczesin Róbert - akit szurkolóink hangos "Fecze-gól, Fecze-gól"-rigmussal fogadtak - és Baráth Botond szálltak be az utolsó percekre.

A tejfehér ködben szinte már látni sem lehetett a mérkőzés ötperces hosszabbításában, azonban csapatunk így is megőrizte egygólos vezetését, győzelemmel térünk haza Paksról! 

Kondás Elemér vezetőedző összegzése a lefújást követően:

- Nagyon értékes győzelmet arattunk, hiszen már a mérkőzés elején megvolt a gól, utána pedig volt egy olyan szituáció, amiből rögtön újabbat szerezhettünk volna. Tudtuk, hogy a Paks egy jó csapat, nagy nyomás alá is helyeztek minket, de jól jöttünk ki a labdákkal, jól építettük a támadásainkat. A második félidőben szintén voltak gólszerzési lehetőségeink, a végén pedig jól küzdöttek a srácok. A csapat volt a kulcsfigurája ennek mérkőzésnek, mert egyértelműen csapatként működtünk minden szinten, a játékosok egymást segítették ki, a győzelem pedig mindig sokat segít a lelkeknek. Arra is fel kell készüni, hogy három mérkőzésünk lesz egy hét alatt, abból kettőt otthon játszunk, meg szeretnénk lovagolni ezt a lehetőséget!

Folytatás november 6-án, vasárnap 15:15-től az OTP Bank Liga 14. fordulójában a DVSC csapatát fogadjuk az Illovszky Rudolf Stadionban. Viszont szurkolóink addig sem maradnak program nélkül, holnap délelőtt 11 órától a Vasas FC II. a Diósgyőr második csapata ellen lép pályára a DVTK Edzőközpontban. Köszönjük, hogy drukkereink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!