„Erősebbek vagyunk, mint tavaly”

2013-01-06 00:00
Interjú Katona Máté csapatkapitánnyal

Hogy telt az elmúlt néhány heted, mennyire volt aktív ez a pihenő?
- Mindenki kapott egyéni edzéstervet, csak egy hetet töltöttünk teljes pihenővel, utána folyamatosan végeztük az előírt futó és erősítő gyakorlatokat. Fontos, hogy ilyenkor formában maradjunk, egy profi labdarúgó nem engedheti meg magának, hogy túlsúllyal érkezzen az első edzésre.

Ez azt jelenti, hogy az ünnepi lakomáknál is vissza kell fognotok magatokat?
Katona Máté - Ez egyéntől is függ, de azért természetesen nem éhezünk a karácsonyi asztalnál. Nálunk például halászlé volt és különféle más halételek, no meg a hagyományos pulyka is. Na és persze rengeteg sütemény is fogyott.

Ilyenkor mi az, ami a legjobban kikapcsol?
- A Karácsony előtti napok nekem is az ajándékvásárlással és az ehhez kapcsolódó izgalmakkal teltek. Utána viszont abszolút a családé és a barátoké volt a főszerep, velük csináltam különböző programokat a két ünnep között is.

Ha most visszanézel erre a vasasos őszödre, mi jut eszedbe?
- Az eleje nem volt könnyű, de utána összeszokott a csapat, így szerintem összességében sikeres félévet zártunk. Talán lehetne kicsivel több pontunk, hiszen néhány meccset a végén rontottunk el, de az is igaz, hogy máskor pedig nekünk volt szerencsénk.

Minek volt köszönhető a folyamatos javulás, amit láthattunk?
- Mindenképpen a csapategységet emelném ki. Ez vonatkozik a köztünk, játékosok közötti viszonyra, és az edzővel kialakított kapcsolatra is. Remek közösség formálódott ebből a szempontból a mostani Vasasnál. Biztos vagyok benne, hogy az idei csapat erősebb, mint a tavalyi NB I-es volt, és nem azért, mert jobbak a játékosok, hanem azért mert nagyobb az összhang.

Ezt a szurkolók is így látják, egyre nagyobb lelkesedés veszi körül a csapatot…
- Óriási köszönettel tartozunk nekik is. Azt hiszem, ők is látták, hogy érdemes odaállni a csapat mögé, és ez nagyon sokat segített. A váci meccsünket külön kiemelném, elképesztő, hogy ott milyen sokan biztattak minket. Gyakorlatilag hazai pályán érezhettük magunkat.

Húzóembere, ráadásul csapatkapitánya vagy a gárdának. Ez mit jelent számodra?
- Egyrészt nagyon nagy megtiszteltetés. Másrészt komoly felelősséggel is jár, főleg a fiatalok miatt. Azok miatt, akik vagy idén kerültek fel az akadémiáról, vagy majd most fognak, mert ha jól tudom, több fiatal is csatlakozik hozzánk. Fontos, hogy ők azt lássák az első pillanattól kezdve, hogy egy összetartó közösségbe kerülhetnek, ahol nyoma sincs a széthúzásnak.

Szintén hozzád kapcsolódó friss hír, hogy tagja lettél az NB II-es válogatottnak. Erről mit lehet tudni?
- Vida Imre közölte velem a jó hírt az MLSZ-ből, természetesen nagyon örültem neki. Korábban Mundi Rolanddal vettünk részt Telkiben egy válogatón, és utána döntöttek arról, hogy ki kerül be a válogatottba.

Mindezt együtt jár egy törökországi edzőtáborral. Ez nem vesz el valamennyit az alapozásodból?
- Nyilvánvalóan nem nyaralni megyünk oda, mindenki tudja, hogy a felkészülésről „kértek ki” minket, így biztosan komoly terhelés kapunk majd ott is. Emellett pedig játszunk két-három komoly edzőmeccset, úgyhogy biztosan hasznos lesz számomra ez az időszak.

És mit vársz a Vasassal holnap kezdődő felkészüléstől?
- A nyárival ellentétben ezt az alapozást együtt tudja végig csinálni a csapat, ez pedig sokat segíthet majd abban, hogy tavasszal ne kelljen öt-hat fordulót várni a jó eredményekre. Hétfőtől ennek jegyében fogunk készülni!

 

dan