A korszerű jobbhátvéd

2023-04-18 09:27
Hetvenkét esztendős lenne Török Péter, az imádott Dara. Sinkovics Gábor írása.

Lehet-e igazi közönségkedvenc egy jobbhátvéd? A kérdés persze költői, hiszen a világ futballtörténelmében jó néhány klasszis futballozott ezen a poszton. Elég, ha csak Carlos Albertot, minden idők legjobb futballcsapatának az 1970-es mexikói vb-t nyert brazil válogatott játékosát említjük. Pedig abban a csodacsapatban a Fekete Gyöngyszem, Pelé mellett olyan spílerek szerepeltek, mint Rivelino, Tostao, Gerson vagy Jairzinho. Mégis… Az olaszok elleni 4-1-re megnyert vb-finálé negyedik gólját Carlos Alberto szerezte.

A jobbhátvéd – a csapatkapitány.

Török Peti is viselte a csk-szalagot. Nem is akárhol, a Camp Nouban, a Barcelona legendás stadionjában. A Vasas hófehér szerelésben lépett pályára az UEFA-kupa találkozón, amikor a gránátvörös-kékek 3-1-re nyertek. Dara - ahogy mindenki becézte őt - akkor már igazi közönségkedvenc volt Angyalföldön. Az egyik legnagyobb. Jobbhátvéd létére. Sokan miatta is jártak a Fáy utcába. A hölgyek azért, mert jókötésű, jóképű, sármos fiatalember volt, a férfiak meg azért, mert rajongásig szerették a megalkuvást nem ismerő, határozott, kemény, ám mégis technikás játékát.

Lehet-e közönségkedvenc egy jobbhátvéd?

Ha a Vasas történelmét nézzük, a válasz: többszörös igen. Kárpáti Béla, Bakos Sándor, Fábián Tibor. Válogatott labdarúgók az angyalföldi védelem jobb oldalán. De milyen labdarúgók! Bakos például egyszer a Keleti pályaudvar nyolcadik vágányáról lőtt gólt a Népstadionban rendezett Sporting Lisszabon elleni BEK-meccsen, amelyet a világ akkori legjobb csapatai között számon tartott Vasas nyert meg 5-0-ra. Török Peti, ha lehet még a nagy elődöket is túlszárnyalta. A góljaival is persze: védőként tízszer vette be az ellenfelek kapuját. Pályafutása során mindvégig hű maradt a Vasashoz, 1969 és 1982 között 349 találkozón viselhette a gyönyörű piros-kék mezt. Ezzel a klub örökranglistáján az előkelő 5. helyet foglalja el. Nála többször csak Szilágyi I. Gyula, Ihász Kálmán, Berendy Pál és Komjáti András szerepelt a Vasasban. Pályafutása során 35 alkalommal húzhatta magára a címeres mezt, s ebben is a dobogó közelében van. Csak Várady Béla, Sárosi László és Mészöly Kálmán előzi meg. 

Rajongásig szerettük Darát.

S ez nem valamiféle olcsó közhely, udvarias formula. Úgy játszotta be a pálya jobb oldalát, hogy élmény volt nézni. Ha kellett, hátul odavágott, és szinte minden támadásnál előre tört. Innen a XXI. századból, a jelenlegi Vasas játékát elnézve százszorosan, ezerszeresen csodálhatjuk a pontos beadásait, a leheletfinom megoldásait, a precíz centerezéseit és a bátor cselsorozatait. 

De még ennél is többet kaptunk Darától.

Klubszeretetet, ragaszkodást, hűséget, szenvedélyt.

S az a két gól a Videoton ellen 1976. augusztus 28-án a telt házas Fáy utcai pályán! Aki ott volt, életreszóló élményt kapott. Dara két bivalyerős löketet eresztett el, Kovács László - a fehérváriak kapusa - hiába repült a laszti után. Nyertünk 4-2-re, az volt Török Peti élete meccse. Két kupagyőzelem, egy bajnoki cím, s egy világbajnoki szereplés 1978-ban, Argentínában. Egy tökéletes életút legfontosabb állomásai. De az ember szíve belesajdul, ahogy leírja Darával kapcsolatban a tökéletes életút kifejezést.

Hiszen ez az életút mindössze 36 esztendeig tartott.

Csordás Lajos is ennyit élt – két Vasas-legendát parancsolt magához a Teremtő jóval idő előtt. Hasnyálmirigy gyulladás, kórházi kezelés, aztán a gyászhír 1987. szeptember 20-án. Lassan negyven éve annak, hogy eltemették Török Pétert, akinek a földi maradványai azóta már a csepeli temetőben pihennek. De Dara emléke ugyanolyan friss és eleven bennünk, akik még láttuk az igazi Vasast. S persze, hogy lehet közönségkedvenc egy jobbhátvéd!

Főleg akkor, ha Török Péternek hívják és Darának becézik.