72 éve ezen a napon Szilágyi mesterhármasával győztük le a lengyeleket

2022-06-04 11:00
1950. június 4-én a magyar válogatott többek között Szilágyi Gyula mesterhármasának köszönhetően, 5-2-re legyőzte Lengyelországot a Varsóban megrendezett felkészülési mérkőzésen.

"A nagy lelkesedéssel kezdő lengyel csapat ellen csak nagy küzdelem után bontakozott ki a magyar csapat nagyobb tudása" - írta a Népsport az 1950. június 5-én megjelent számában. A Lengyelország-Magyarország felkészülési mérkőzést napra pontosan 72 évvel ezelőtt - 1950. június 4-én - a varsói Wojska Polskiego Stadionban rendezték. A magyar csapat akkori szövetségi kapitánya, Sebes Gusztáv a Grosics Gyula, Rákóczi László, Börzsei János, Lantos Mihály, Bozsik József, Józsa Zoltán, Sándor Károly, Kocsis Sándor, Szilágyi Gyula, Puskás Ferenc, Babolcsay György kezdővel állt fel.

A Népsport akkori beszámolója szerint a román Alexandriu Ştefan játékvezető sípszava után már a 9. percben előnybe kerültünk: Szilágyi szorongatott helyzetben lőtt, azonban a menteni igyekvő Barwiński kézzel ért a labdába. A megítélt büntetőt - 47 ezer néző szeme láttára - Puskás ballal a jobb sarokba lőtte. A 24. percben egyenlítettek a lengyelek, miután Grosics sikertelen felszabadítása után Mordarskí az üres kapuba helyezett. A 38. percben ismét átvettük a vezetést, ekkor Kocsis indította Szilágyit, aki 13 méterről a bal felső sarokba lőtt. A Vasas korábbi középcsatára a 48. és a 63. percben is eredményes volt, majd az ötödik gólunkat Puskás szerezte, aki egy csellel becsapta Parpant és a kapujából kifutó Borucz mellett a háló közepébe gurított. A 75. percben Tóth Ferenc és klubunk korábbi játékosa, Ruzsa Sándor is pályára léptek. A lengyelek 10 perccel a mérkőzés lefújása előtt Cieślik révén újra betaláltak, azonban ez már csak a szépítésre volt elegendő, így a magyar válogatott 5-2-re nyert Lengyelország ellen.

- A szünet után már úgy játszott a csapat, ahogyan a taktikai értekezleten megbeszéltük. Grosics és Lantos kisebb sérülést szenvedett és ezért cseréltem ki őket - nyilatkozta akkor a Népsportnak Sebes Gusztáv, szövetségi kapitány.

fotó: tempofradi.hu