67 éves az első Magyar Kupa-diadalunk

2022-08-20 12:00
Ezen a napon, 1955. augusztus 20-án - 40 ezer néző előtt - 3-2 arányban nyertünk a Budapest Honvéd ellen a Magyar Népköztársaság Kupa döntőjében.

Az államalapítás nemzeti ünnepnapja és a kupadöntő dátuma egyazon napon fonódott össze futballünnepként. A nemzeti kupasorozat ezen kiírása azért is bírt különös jelentőséggel, mert a történelem ezen viharos századának derekán sok külső tényező hátráltatta a sportélet zavartalan működését. A II. világháború lezárását követően 1951-ben indult újra a kupasorozat. Az 1952-53-as Magyar Népköztársasági Kupa kiírását nem fejezték be, az ezt követő idényben pedig el sem indították a serlegért folytatott küzdelmeket.

Azon a szombati napon 40.000 néző látogatott ki az akkor még szinte újépítésű Népstadionba. Az, hogy ez a két csapat harcolta ki a fináléba való jutást, egészen biztosan nem a véletlen műve volt, hiszen mindkét alakulat azóta legendaként tisztelt csapattagokból állt.

A Vasast nem igazán lehetett megszorongatni a döntőbe vezető úton: az első körben a Veszprémet verte 2:7-re, a másodikban pedig elképesztő 20:0-s meccsen verte a Dombóvár csapatát. A nyolcaddöntőtől már NBI-es csapatokat búcsúztatott a csapat a továbbra is egymérkőzéses párharcok során: először a Pécsi Dózsa szenvedett 2-0-s vereséget a budapesti találkozón, majd a negyeddöntő során a Szombathely elleni 7:1-es összecsapáson parádéztak a piros-kék mezesek. Az elődöntőben a Budapesti Vörös Lobogó csapatát búcsúztatta a Vasas 2:5 arányban. Jöhetett a döntő a városi rivális Honvéd ellen, amelynek magját a legendás Aranycsapat tagjai alkották: Faragó Lajos, Rákóczi László, Palicskó Tibor, Kotász Antal, Törőcsik István, Bányai Nándor, Budai László, Kocsis Sándor, Machos Ferenc, Puskás Ferenc és Czibor Zoltán jelentették ellenfelünk kezdő tizenegyét, melyet Kalmár Jenő vezetőedző állított össze. A Budapesti Vasas SC kezdőcsapata hasonlóan legendás névsorból állt: Kamarás Mihály, Sárosi László, Kontha Károly, Bodzsár Sándor, Bundzsák Dezső, Berendy Pál, Raduly József, Csordás Lajos, Szilágyi Gyula, Teleki Gyula és Illovszky Rudolf vonult ki a pályára a Vasas színeiben, Baróti Lajos irányításával.

A 8. percben Teleki Gyula góljával vezetést is szerzett a Vasas, erre a Honvédból Kocsis Sándor válaszolt a 23. percben. A csapat ekkor sem rendült meg, a 29. percben Raduly József góljával újra angyalföldi vezetést könyvelt el Kamarás-Klein Árpád játékvezető. A második félidő 74. percében Bundzsák Dezső talált a kapuba, megszerezve ezzel csapatunk harmadik gólját, melyről akkor még senki nem tudta, hogy ez jelenti a későbbi győztes találatot, hiszen erre ugyan Budai László a 77. percben még válaszolt a Honvédból, ám az eredmény ezután már nem változott, a Vasas pedig 3:2-es győzelemmel megnyerte történelme első Magyar Kupáját az 1954-55-ös szezonban.

Fotó: oldsport.blog.hu