45 éve ezen a napon ünnepeltük a hatodik bajnoki címünket

2022-06-08 11:00
Csapatunk 1977. június 8-án - egy fordulóval a vége előtt - a Zalaegerszeg 3-1-es legyőzésével nyerte meg a bajnokságot.

Napra pontosan 45 évvel ezelőtt, 1977. június 8-án - az NB I 33. fordulójában - a Zalaegerszeg együttese ellen léptünk pályára. A Fáy utcai stadion 12 ezer nézője előtt fogadtuk ellenfelünket, játékosaink pedig tudták: győzelem esetén bajnokcsapatként ünnepelhetnek.

A nela.hu adatbázisa szerint akkori vezetőedzőnk, Illovszky Rudolf a Mészáros Ferenc, Török Péter, Hegedűs Béla, Komjáti András, Földházi István, Gass István, Müller Sándor, Zombori Sándor, Kovács István, Izsó Ignác, Várady Béla kezdő tizenegynek szavazott bizalmat a Zalaegerszeg ellen. A vendégek vezetőedzője, Szőcs János a Bolemányi János, Molnár László, Antoni János, Pusztai László, Péter Zoltán, Józsi György, Tóth Gyula, Mihalecz István, Bogáti Attila, Soós István, Csepregi László összeállítású csapatot küldte ki a Fáy utcai stadion gyepére.

A Zalaegerszeg próbálta megnehezíteni a dolgunkat, Józsi György találatával már a 2. percben vezetést szereztek a vendégek. Csapatunk azonban hamar egyenlített, Várady góljával a 3. percben már 1-1-et mutatott az eredményjelző. A meccs innentől a kezünkben volt, Izsó Ignác a 24. percben lőtt találatával még az első félidőben előnybe kerültünk. A szünet után már csak az volt a feladat, hogy tovább növeljük a gólok számát. Az 58. percben Kántor Mihály is pályára léphetett Földházi István helyett, majd tíz perccel később Izsót buktatták a tizenhatoson belül, a megítélt büntetőt pedig Várady magabiztosan értékesítette, beállítva ezzel a 3-1-es végeredményt. A lefújás után az örömmámorban úszó szurkolók berohantak a pályára és vállukra vetve ünnepelték a játékosokat és Illovszky Rudolfot.

A tizennyolc csapatos bajnokságon az i-re a pontot végül a június 11-én megrendezett utolsó forduló tette, amikor a Kaposvár elleni 1-1-gyel Gass István megszerezte a Vasas 100. gólját a bajnoki kiírásban. A gólkülönbség +55(!) volt (100-45). Lőtt gólok tekintetében a második Újpest itt is mögöttünk végzett, 88 találattal. A bajnokság gólkirálya Várady Béla lett 36 góllal (34 meccs alatt), akinek így gólátlaga a szezonban egy fölött volt mérkőzésenként, egyedüliként az egész NB I-ben.