Vida: Az elvégzett sok munka kifizetődő lesz a bajnokságban

2018-01-10 18:35
Csapatunk napi két edzéssel készül a február végi bajnoki folytatásra. Vida Mátét kérdeztük a mátraházi programról, a múlt évről és idei várakozásairól.

Hogyan telnek a napjaitok az edzőtáborban?

- Napi két edzésünk van. A délelőtti program húzós nagyon, olyankor a konditeremben vagyunk vagy futunk, de volt olyan eset is, hogy mindkettő. A délutáni gyakorlások alkalmával már előkerül a labda is, ám ezekbe az edzésekbe is be vannak építve a sprintek. Kemény edzéseket diktál nekünk Michael Oenning vezetőedzőnk, de hiszem, hogy az elvégzett sok munka kifizetődő lesz majd a későbbiekben a bajnokság során.

A futásokat a pályán, vagy esetleg erdei úton végeztétek?

- Egyelőre a pályán futottunk, de az elmúlt három mátraházi ittlétünk tapasztalatából merítve úgy tudom, hogy lesznek Mátraháza-Kékes tető futások most is, ami ugyan csak 2 kilométeres távolság, ám 300 méteres szintkülönbséget kell leküzdenünk, ami komoly erőkifejtést igényel.

Ha összehasonlítod az elmúlt alkalmakat, tapasztaltál-e most valamilyen eltérést a körülményekben?

- Feltétlenül. Hiszen két éve és tavaly januárban is a havazás, valamint a pályák hótakarója nehezítette a felkészülésünket. És akkor csak a két kisebb műfüves pályán tudtunk edzeni, a fagyott, havas, füves pályára rá sem tudtunk menni. Most azonban szinte kora tavaszi időjárással ajándékozott meg minket a természet. Így az igazi füves pályán – amelynek talaja nem fagyott – ideális körülmények között tudunk készülni. Ennek azért is van nagy jelentősége, mert a passz koordinációkat, amiket a délutáni edzéseken gyakorlunk, azokat jól el tudjuk végezni.

Miképpen töltötted az egy hónapos szabadságot?

- Otthon voltam Soltvadkerten, családom körében. Azt mondhatom, hogy tökéletesen sikerült kipihennem magam és feltöltődtem energiával ez idő alatt. Nem utaztunk el sehova telelni, melegebb éghajlatra sem, mert úgy éreztem, hogy most erre van szükségem.

Ha visszatekintünk a múlt évre, igen gyakran sérülések akadályoztak abban, hogy a pályán megmutasd valós tudásodat. Hogyan élted meg ezeket az időszakokat?

- Igen, úgy ítélem meg, hogy a 2017-es évem eléggé gyötrelmesre sikeredett. Már az évkezdetem is szörnyű volt, hiszen térdsérüléssel tértem vissza a szabadságról. Úgy tűnt, hogy az idény kezdeten Mezőkövesden már pályára léphettek, ám a meccs szombatjának hajnalán megműtöttek vakbéllel, ami megint néhány hétre hátráltatott a felkészülésben. Ezt követően a  térdsérülésem is makacskodott. Tehát eléggé balszerencsés lett e tekintetben a múlt évem. Erősen bízom abban, hogy az idén elkerülnek a sérülések, betegségek és végre ismét azt a játékot tudom nyújtani, mint korábban.

Milyen várakozásaid vannak az idei tavasszal kapcsolatosan?

- Meggyőződésem, hogy egy jó alapozással minden úgy működhet majd, mint a sikeres időszakainkban. Önkritikusan el kell ismernem, hogy a mostani őszi szezonban futásmennyiségben gyakorta elmaradtunk ellenfeleinktől, aminek a már sokszor kiértékelt okai ismertek: a fáradtságunk és a rengeteg sérültünk. Ezért most arra törekszünk, hogy olyan kemény alapozást végezzünk el, amivel az említett hiányosságunkat ellensúlyozni tudjuk. Ez hitem szerint rengeteget segíthet abban, hogy a csapat teljesítménye összességében feljavuljon tavasszal. Természetesen szerencse is kell ahhoz, hogy elkerüljenek minket a sérülések. Ha az általam említett főbb szempontok teljesülnek, akkor meggyőződésem, hogy nem lehetnek problémáink a bajnoki találkozókon és össze tudjuk gyűjteni azt a pontszámot, ami a stabil középmezőny elejének eléréséhez szükséges lesz.