Vasas-városok: Dundalk

2020-05-20 12:24
A Vasas SC sorozatában – Hegyi Iván tolmácsolásával – betűrendben felelevenítünk néhány emlékezetes helyszínt és a pillanatot a Vasas futballistáinak történetéből. A negyedik részben Hegyi Iván egy világító-berendezés fényes avatását és egy még ragyogóbb angyalföldi nyolcas gyönyörű történetét idézi fel.

Dundalk

Nyolcas az ír bicikliben

Az írek mindent megtettek azért, hogy – miként a helyi lapok írták – „Európa legjobb csapatainak egyikét" méltóképpen fogadhassák 1967. szeptember 20-án. A Dundalk–Vasas BEK-mérkőzésre 12 ezer fontért telepítettek világító-berendezést az Oriel Parkba, ahol az első félidő végén mindkét csapat vastapsot kapott a 4177 nézőtől.

A kilencven perc leteltével már csak a piros-kékeknek tapsoltak az egybe gyűltek, mert Korsós István góljával az angyalföldiek nyertek 1:0-ra. Pedig Patrick McGrath klubelnök így nyilatkozatott a Sunday Expressnek a találkozó előtt: „Azon tűnődöm, melyik csapat lesz a következő ellenfelünk a BEK-ben..."

Az ottani orgánumok sokkal inkább képben voltak az erőviszonyok tekintetében, hiszen a Vasas úgy győzött, hogy Mészöly sérülés, Ihász eltiltás miatt hiányzott, ezért aztán Mathesz szerepelt a közép- és Fister a balhátvéd posztján. Az összeállítás így festett: Varga – Bakos, Mathesz, Berendy, Fister – Kékesi, Vidáts – Molnár, Puskás, Farkas, Korsós. Mathesz Imre három nappal korábban, az FTC elleni rangadón (2:2) szintén középső védőt játszott, s oly remekül, hogy 9-es osztályzatot kapott.

A BEK-meccs visszavágóján aztán kétszeresen is ámult az ír csapat. „Amikor a Dundalk játékosai a keddi edzésen meglátták a Népstadion hatalmas lelátóját, valósággal elsápadtak" – jellemezték a vendégek lelki állapotát. Az ír újságírók másnap hozzátették, hogy „ez volt a legnagyobb tömeg, amely előtt a Dundalk valaha is játszott", mert a találkozón – amelyet egy műsorban rendeztek az FTC–Arges Pitesti Vásárvárosok Kupája-mérkőzéssel (4:0) – 74 117 fizető nézőt számláltak. A lapok egyöntetűen 80 ezres publikumról írtak, és minden tízezer szurkolóra esett egy gól, mert a Vasas 8:1-re nyert! A két Kálmán, Mészöly és Ihász visszatért, Vidáts Csaba ezúttal Puskás Lajost helyettesítette. Egészen tűrhetően, hiszen duplázott, akárcsak Korsós. Farkas János mesterhármassal lepte meg az egy nehéz nap éjszakáját átélő Kevin Blount kapust, akit Molnár Dezső is elszomorított egyszer a hatalmas tömeg végtelen örömére. A Dundalk gólját az ír bajnokság gólkirálya, Danny Hale érte el, s akkor még azt hitte, pályafutása legértékesebb lövéseinek egyikét küldte Varga László hálójába, mert csapata azzal egyenlített.

Csak hát utána még hetet rámoltak be az angyalföldiek, voltak olyan gonoszok...