Válogatott meccsek miatti szünet - interjú Silye Erikkel

2021-10-14 13:50
"Válogatott meccsek miatti szünet!" Ez az a kifejezés, amit nagyon sokszor hallunk a televízióban, vagy találkozunk vele a hírek és interjúk böngészése közben. Ám soha nem árt leszögezni, hogy a "szünet" kifejezés csak a bajnoki mérkőzések megrendezésére vonatkozik, hiszen a hétköznapokon tovább folyik a munka. Van, hogy még erősebben, mint amikor zakatolnak a tétmeccsek egymás után. Amikor két hétig nincs bajnoki meccs a versenyszezonban, akkor más jellegű edzésmunkát is el lehet végezni, arról nem beszélve, hogy fontos felkészülési találkozókon is lehet gyakorolni a taktikát, tovább lehet csiszolni a játékot. Erről is beszélgettünk azzal a Silye Erikkel, aki 2020. július 9-én lett csapatunk játékosa, illetve egyik legbiztosabb pontja is.

Mi történt veletek a Békéscsaba idegenbeli, 3-0-s legyőzése óta, azon kívül, hogy pár nappal ezelőtt az Újpest ellen győzelmet arattatok egy edzőmeccsen?
- Jó úton haladunk. Minden úton vannak zökkenők, nekünk is akadtak, mert voltak sajnos rosszabb meccseink. Ha a folyamatot nézzük, akkor viszont kijelenthető, hogy a játékunk javul, egyre eredményesebben szerepelünk, de rá kell tennünk még egy lapáttal, hogy még jobbak legyünk. Ilyenkor van idő egy kis plusz erőt is belevinni a munkába, arról nem beszélve, hogy komoly, NB I-es gárda elleni edzőmeccsünk is volt. Az Újpest elleni találkozó nagyon jó erőpróba volt, mert végre egy olyan csapat ellen játszhattunk, amelyik nem a defenzív játékra helyezte a hangsúlyt és mi ezt nagyon élveztük. Az edzéseken megkaptuk az ilyenkor szokásos, magasabb terhelést, és a taktikai elemeket is gyakorolni tudtuk.

Melyek az eddig lejátszott bajnoki mérkőzéseink legfontosabb tapasztalatai?
- Az előző szezonból kellett kiindulnunk, ezért tudtuk, hogy nagyon nehéz meccsek várnak ránk most is. Tavaly beragadtunk a bajnokság elején, ami a végén megbosszulta magát. Mindig van két-három meglepetéscsapat a bajnokságban, akik előrébb szoktak lenni a tabellán, mint az előzetesen várható lett volna, ez most sincs másképpen. Természetesen a DVTK-val továbbra is számolni kell, ők vannak most kicsit abban a helyzetben, amilyenben mi voltunk tavaly. A húsz csapatból van hat-hét olyan gárda, melyek közül bármelyik odaérhet a végén.

Ha ránézünk a tabellára, akkor sokan legyintenek, mondván, a Kerületet úgyis megveri a Vasas. Viszont, ha megnézzük az óbudaik játékoskeretét, akkor kapásból észrevehető, hogy bőven vannak olyan játékosaik, akik képesek meccseket eldönteni.
- Az ilyen találkozók a legnehezebbek, amikor sokan azt hiszik, hogy simán meglesz az egyébként hőn áhított győzelem. Ideális a Kerületben a fiatal és a rutinosabb játékosok aránya, ráadásul azt sem szabad elfelejteni velük kapcsolatban, hogy két fordulóval ezelőtt pontot szereztek Diósgyőrben. Feljutóként el kellett, hogy kapják a magasabb osztály ritmusát. Nyerni szeretnénk, de nagyon nem szabad félvállról vennünk a hétfő esti meccset.

Mint azt az előbb említetted, most nem ragadtunk be a rajtnál, mint tavaly, de mindig javulni, fejlődni kell. Mire kell a legjobban odafigyelnünk?
- Az első fordulótól kezdve magas labdabirtoklási arányunk van, alkalmazzuk a presszinget. Az elején hiányzott a helyzetek megfelelő kihasználása, pedig ezek fordulópontokat jelentenek a mérkőzéseken. Ebben sokat javultunk, kivéve sajnos a Győr elleni találkozónkat, mert ott nulla-nullánál kihagytuk a lehetőségünket. Minél több helyzetet kell kidolgozunk, azokat minél jobban ki kell használnunk, ez pedig pozitív hatással lesz az elért eredményeinkre.