U19-es válogatott: Sztojka Dominik gólkirály lett Szerbiában

2021-09-08 12:17
Magyarország ezüstérmes helyen végzett a nemzetközi Vilotic-tornán.

A Tímár Krisztián szövetségi edző vezette U19-es válogatott októberben hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtezőn fog szerepelni, ahol az észt, a fehérorosz és az osztrák együttesek ellen küzd majd a továbbjutásért. A tétmérkőzéseket felkészülési szakasz előzte meg, melynek egyik eseménye a válogatott korábbi évek alatt hagyományossá vált programja, a szabadkai Vilotic-torna volt.

Az U19-es keret az első napokat Szegeden töltötte, majd a határ túloldalán, a topolyai akadémia közvetlen szomszédságában folytatódott a program. A magyar válogatott legyőzte a montenegrói ellenfelet a torna első játéknapján, a gólok gyártásából pedig kivette a részét a 46. percben pályára lépő Sztojka Dominik is: akadémiánk tehetséges fiatal játékosa a hosszabbítás perceiben egy remek átlövéssel állította be az 1-4-es végeredményt.

– Nagyon örülünk, hogy idén is eljöhettünk erre a viadalra, ez a három mérkőzés nagyban segíti a felkészülésünket az októberi Eb-selejtezőkre. Egy gyors góllal sikerült megadni az alaphangot a mérkőzésen, és voltak ugyan rövidebb hullámvölgyeink, szép gólokat szerezve, magabiztosan nyertünk. Ez a találkozó azt mutatta meg, hogy jó úton vagyunk, de még azért van csiszolnivaló a játékunkon – értékelt az mlsz.hu-nak a mérkőzés után Tímár Krisztián szövetségi edző.

Montenegró után - a nyáron profi szerződését aláíró Molnár Zsomborral a kapuban és Sztojka Dominikkal a kezdő tizenegyben - az azerieket is legyőzte férfi U19-es válogatottunk a szabadkai Vilotic-tornán. Az összecsapás végeredménye 3-1 lett, ráadásul fiatal támadónk ezúttal is betalált, sőt duplázni tudott!

– Örülök, hogy az első félidőben olyan szituációkból szereztünk gólt, amelyeket sokat gyakoroltunk az edzéseken, előbb egy oldalforgatás után, majd kétszer pressingből alakítottuk ki helyzeteket – foglalta össze a tapasztalatokat az mlsz.hu-nak a lefújás után a csapat trénere, Tímár Krisztián. – A második félidőben már kevésbé tetszett a teljesítményünk, kissé csapongó, hektikus volt a játék, sok szabálytalanságot követtünk el a tizenhatosunk előterében, itt leginkább azzal lehettem elégedett, hogy így is kialakítottunk néhány nagy helyzetet. Összességében azonban magabiztos győzelmet arattunk, és az eredményt tekintve akár nagyobb is lehetett volna a különbség a végén.

Tegnap a szintén két győzelemmel álló szerb válogatott ellen zárta szereplését a tornán a magyar csapat. A házigazdákkal egy nagyon jó iramú, látványos mérkőzést játszott U19-es válogatottunk. A találkozó egyenrangú felek küzdelmét hozta, s végül – bár a mérkőzés képe alapján a döntetlen is megérdemelt lett volna – egyetlen gól döntött Szerbia javára. 

– Tanulni akarunk ezekből a találkozókból, kielemezzük a mai mérkőzést is, nagyon hasznos torna áll mögöttünk. Sajnálom az utolsó találkozót, e miatt van egy kis keserű szájíz, mivel úgy gondolom, hogy a döntetlen igazságosabb lett volna. Mint eddig minden mérkőzésen, sok helyzete alakítottunk ki, de ezeket most nem tudtuk gólra váltani. Más lett volna a párharc alakulása, ha gólt tudunk szerezni. De az is igaz, hogy az eddigi legjobb ellenféllel játszottunk. Le kell vonni a tanulságokat és kijavítani a hibákat. Az Eb-selejtezőket optimistán, bizakodóan várom, ott hasonló mérkőzések várnak ránk. Nagyon kemény dolgoztunk és szeretnénk továbbjutni az elitkörbe. Úgy gondolom, jó úton járunk – nyilatkozta az mlsz.hu-nak a program összefoglalásaként Tímár Krisztián szövetségi edző.

A Vilotic-torna ezüstérmes helyén végzett a magyar válogatott, nemzeti csapatunk 7 gólt szerzett és ellenfeleink csupán három alkalommal tudták bevenni a kapunkat. Külön elismerés, hogy a nemzetközi program gólkirálya a Vasas Kubala Akadémia játékosa, a Vasas FC felnőtt keretének tagja, Sztojka Dominik lett. 

Gratulálunk az U19-es válogatottnak és a szakmai stábnak a rangos tornán elért második helyhez, illetve játékosainknak: Molnár Zsombornak és a gólkirályi címet szerző Sztojka Dominiknak!

fotó: mlsz.hu