Sztojka Dominik a legfiatalabb és a legeredményesebb az U19-es válogatottban

2021-10-11 11:00
Bűvös hármas: 3 jelenlegi és 3 korábbi akadémistával a keretben, Sztojka Dominik 3 találatával elitkörben az U19-es magyar válogatott!

A Tímár Krisztián vezette férfi U19-es válogatottunk a fehéroroszok elleni sikerrel kezdte meg hazai Eb-selejtező tornáját, majd az észteket is legyőztük, bejutva ezzel az elitkörbe, holnap pedig a selejtező zárásaként Ausztriával mérkőznek meg a magyar fiatalok. A rangos eseményre csapatunk három tagja is meghívót kapott: a felkészülés részeként megrendezett Vilotic-tornáról gólkirályként hazatérő akadémistánk, az észtek és a fehéroroszok ellen már betaláló 17 esztendős Sztojka Dominik mellett szerephez jutott a Vasas Kubala Akadémia másik tehetséges fiatal játékosa, Farkas Botond is, illetve az a Molnár Zsombor, aki a fent említett tornán szenzációsan védett Azerbajdzsán ellen, s akivel nyáron profi szerződést is kötöttünk. Mindenképpen kiemelendő, hogy a válogatott keretében helyet kapott három korábbi akadémista is: az 5 évig nálunk futballozó Kerezsi Zalán és Biben Barnabás, illetve a 4 évig Angyalföldön pallérozódó Kovács Mátyás.

– Nehéz feladat vár ránk a csoportban, de optimistán várom a selejtezőket, mert az elmúlt hónapokban sikerült kialakítanunk egy olyan válogatottat, amely képes a nemzetközi szinten elengedhetetlen egységes, szervezett futballra, ugyanakkor megvannak benne azok az egyéniségek, akik meccseket tudnak eldönteni. A felkészülési mérkőzéseink azt mutatták, hogy sok helyzetet tudunk kialakítani, és a legtöbb meccsünkön jól is használtuk ki a lehetőségeinket, a pontos támadójátékra az Eb-selejtezőn is nagy szükségünk lesz. Egy masszív, erős fehérorosz csapat lesz az ellenfelünk az első fordulóban. Mint minden ilyen jellegű tornán, az első mérkőzés nagyon fontos, egy győzelem hatalmas lendületet adhat a folytatásra – mondta még a sorozat megkezdése előtt az mlsz.hu-nak Tímár Krisztián szövetségi edző.

Tímár Krisztián szövetségi edző optimista volt a sorozat előtt, a selejtező pedig nem is sikerülhetett volna jobban: először Fehéroroszországot, majd Észtországot utasítottuk magunk mögé - mindkét esetben Sztojka-találatokkal!

A fehérorosz válogatottal 2019-ben, az U17-es Eb-selejtező során már játszott tétmeccset ugyanez a keret, akkor 0-0-ra végződött a találkozó, s bár a magyar válogatott később megnyerte a csoportját, várva a hazai elitkört, de a világjárvány áthúzta a számításokat, hiszen az UEFA kénytelen volt törölni minden utánpótlás-programot. Ezúttal nem volt semmi, ami megakadályozhatta volna a magyar fiatalokat, hogy az elitkörbe jussanak, a sorozatnak viszont fontos és meghatározó állomása volt a Fehéroroszország elleni győztes nyitány, ahol Sztojka Dominik már az első félidőben előnyhöz juttatta csapatát. Farkas Botond ezen a mérkőzésen a 72. percben csereként szállt be, Molnár Zsombor pedig a padról várta, hogy bizonyíthasson.

- Megérdemelten nyertünk - mondta a Nemzeti Sportnak adott interjújában Sztojka Dominik a győzelem után. - Bár akadtak periódusok, amikor a fehéroroszok birtokolták többet a labdát, igazán nagy helyzetet nem alakítottak ki. Nem szabad abból kiindulnunk, hogy az észtek simán kikaptak, hiszen régi futballigazság, minden meccs más. Természetesen csak egy célunk lehet, hogy nyerjünk. Reális elvárás tőlünk a továbbjutás. Örültem a gólomnak, a tizenegyes előtt eldöntöttem, hogy a jobb alsó sarkot veszem célba. A torna nagy esély nekem is, hogy megmutassam a tudásomat, mégiscsak a legfiatalabb vagyok a tizenhét évemmel a keretben. Célom, hogy a Vasasban is egyre többet játsszak, és természetesen, hogy feljussunk az NB I-be - de előtte még harcoljuk ki a továbbjutást az U19-es válogatottal.

"Igyekszünk minden meccsen dominálni és kihasználni azt a potenciált, ami a játékosainkban van" – nyilatkozta a 2-1-es magyar győzelemmel záruló mérkőzés után Tímár Krisztián szövetségi edző az mlsz.hu oldalán. Szavait pedig mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy tehetséges fiatalunk a Vilotic-tornán megszerzett 3 találata után tovább folytatta a gólgyártást, hiszen a fehéroroszok elleni meccs után az észtek ellen is Sztojka Dominik duplájával nyert a magyar U19-es válogatott - ekkor már kezdő játékosként lépett pályára Farkas Botond is.

A hazai rendezésű Európa-bajnoki selejtező torna második mérkőzésén először a 72. percben szerzett gólt fiatal akadémistánk, nem is akárhogyan, majd az észtek elleni meccs 80. percében is betalált! "Sztojka-duplával nyertünk az észtek ellen", "Sztojka lába kétszer is elsült, bejutott az elitkörbe az U19-es magyar labdarúgó-válogatott", "Sztojka Dominik parádés góljával törte meg az észteket az U19-es válogatott", "Eb-selejtező: a Vasas tehetsége remekelt, a magyarok továbbjutottak!", "Sztojka Dominik tanári gólt lőtt az észteknek", "Sztojka Dominik számára kiugrási esély az Eb-selejtező" - olvashattuk a szalagcímeket a vezető hazai hírportálokon.

Sztojka Dominik szépségdíjas gólját még sokáig fogjuk emlegetni, a pillanatokat nem lehet elégszer visszanézni: játékosunk egy fantasztikus átvétel után 18 méterről jobb külsővel, laposan a kapu jobb sarkába bombázott:

– Nagyon boldogok voltunk az első gól után, nagyon sok energiába telt feltörni az ellenfelet. A félidőben is mondtuk a fiúknak, hogy extra teljesítményre van szükség. Dominikról tudtuk, hogy benne van egy ilyen megvillanás, de most meg is mutatta – nyilatkozta a mérkőzés után Tímár Krisztián szövetségi edző az mlsz.hu oldalán.

Az M4 Sport-nak adott interjúban a szakember mellett - a 2 meccsen 3 találatot szerző - Sztojka Dominik is értékelte az Észtország elleni győzelmet. A duplázó fiatal elmondta, hogy bár csúszott a talaj, de próbált higgadt maradni és a sarkot megcélozva lőni, a gól miatt pedig nagyon boldog:

A Nemzeti Sport mai száma is kiemelten foglalkozik az U19-es - és azon belül Sztojka Dominik - sikerével. Vajda György újságíró "Sztojka Dominik az U19-es Eb felfedezettje" című cikkében úgy fogalmaz: "a magyar korosztályos válogatott legjobbja Sztojka Dominik, a Vasas 17 esztendős játékosa". Később kitér arra is, hogy "Két esztendővel ezelőtt - mondhatni jó érzékkel - felfigyelt az ifjú labdarúgó-tehetségre Nagy Miklós, a Vasas sportigazgatója és Újpestről Angyalföldre, a Vasas Kubala Akadémiához csábította. Sztojka Dominik azóta már be is mutatkozott az NB II-ben szereplő Vasasban, a Szolnoki MÁV ellen pedig élete első felnőtt bajnoki gólját is megszerezte. Híreink szerint kedden a francia Monaco megfigyelői eljönnek Győrbe és figyelik a középpályás játékát".

A sportlap Dominikot is megszólaltatta: "Győztünk, továbbjutottunk, úgyhogy remek a hangulat a válogatottnál. Nagy volt a boldogság, az egész csapat a nyakamban volt, természetesen én is örültem. Biztos szereplői lettünk az elitkörnek, azonban a cél továbbra is az, hogy elsők legyünk, így aztán motivációban nincs hiány. Egységesek vagyunk, jól nézett ki a játékunk, önbizalommal telve várjuk az osztrákok elleni mérkőzést. A 2-1-es siker magabiztossá tett bennünket, hisszük, hogy az osztrákokat is legyőzhetjük."

A magyar U19-es válogatott két győzelmének köszönhetően a csoportja élére ugrott, hibátlan teljesítménnyel és 6 ponttal így már biztosan az első két hely valamelyikén végez, így Magyarország kvalifikálta magát az elitkörbe.

fotók: mlsz.hu