Sajtófigyelés - Interjú Nagy Miklóssal: Igazol-e külföldieket a Vasas?

2022-05-28 19:49
Az nb1.hu főszerkesztője, Simon Zoltán készített interjút sportigazgatónkkal.

Amióta Nagy Miklós a Vasas sportigazgatója, az az irányelv, hogyha egyszer a Vasas visszakerül az élvonalba, akkor is magyar futballistákat kívánnak szerepeltetni, ráadásul úgy, hogy továbbra is betartják az MLSZ fiatal-szabályát - írja az nb1.hu.

Tegnap kora este viszont az NB1.HU azzal szembesült nemzetközi, ámde magyar vonatkozású lapszemléje közben, hogy „Az azerisport.com értesülései szerint Nicat Süleymanov felkelthette a Vasas érdeklődését. ”És ezen meglepődtünk, ezért is adtuk a beszámolónk címének azt, hogy „Meglepetés: külföldit figyel a Vasas?”. A mondat végi kérdőjelnek – mint mindig egyébként – különös jelentősége van, mert a rákérdezésünket, azaz a kételkedésünket fejezi ki.

És nem tévedtünk!

Tényleg figyelik vagy adott esetben leigazolnák Nicat Süleymanovot?

- Egyértelműen nem!

Akkor miért jelent meg ez az információ?

- Légből kapott! Nem foglalkozunk a játékos sorsával. Megmondtuk, hogy nem tervezünk külföldi futballistákat szerződtetni!

Legfőképpen a balkáni és a román sajtó előszeretettel hoz le olyan cikkeket, hogy ezt meg azt a játékost ez meg az a magyar klub vinné. Felkészültek arra, hogy a Vasassal is ez lesz a továbbiakban, ha már elkezdődött ez a folyamat?

- Nem látjuk a jövőt, de elmondtunk, hogy mit és hogyan tervezünk. Eddig eléggé következetesek voltunk, ezután is azok szeretnénk maradni. Nem is szeretnék belemenni a továbbiakba, mert a magyar piacon nézelődünk. Fogunk erősíteni, de csak akkor, ha minőségi játékost vagy játékosokat tudunk szerződtetni. Eddig az átlagnál nagyobb találati aránnyal igazoltunk, azt szeretnénk, ha a továbbiakban is így lenne. Viszont ismét hangsúlyoznám: ha egyszer kijelentettük, hogy nem tervezünk külföldi játékosokkal, akkor nem tervezünk!

Az egyik legtutibb találatuk az FTC második csapatából kölcsönvett Iyinbor Patrick. A kölcsönszerződése viszont lejár. Mi lesz a sorsa?

- Klasszikus kölcsönvételi megállapodással került hozzánk. Akkor még kevésbé volt annyira magasan jegyezve a piacon, mint most van. Nem bántuk meg, hogy jött, mert nagyon komoly szerepe volt. Fontos volt stratégiailag, hogy a belső védő posztján is legyen olyan fiatalunk, aki megfelel a szabálynak. Szerintem a korosztálya legjobbja a posztján, nálunk tovább erősödött. Amikor idehoztuk, látszottak az alapkvalitásai, de nálunk fejlődött tovább. A felkészülést a Ferencvárosnál kezdi meg, egyoldalú döntés lehetett a visszahívása. Eddig is szólt a szerződése. Hogy mi lesz a sorsa, az még nyitott kérdés, szívesen fogadnánk. Nyitottak vagyunk arra is, hogy akár kölcsönvételi opcióval szerezzük meg vagy máshogy. A döntés viszont egyértelműen a Ferencvárosé, a zöld-fehéreknél van a labda, az ottani szakvezetés dönt a sorsáról, arról, hogy mi szolgálja a legjobban a fejlődését. Ha az, hogy a jövőben is a Vasasnál folytassa, alapemberként, sokat játszva, tovább fejlődve, akkor hosszabb távon mindenkinek ez az érdeke. Úgy tudom, szeret is nálunk lenni.

- És a többiek, akik kiharcolták a feljutást?

- Eléggé kevés olyan játékosunk van, akinek lejár a szerződése, az első perctől kezdve tudatos a részünkről, hogy hosszabb távú szerződéseket kötünk a játékosokkal. Kiszámíthatóbb így a keretépítés, mint azoknál a kluboknál, akik egyéves megállapodásokat kötnek. Most érzem megerősítve a stratégiánkat. Nem kell felforgatnunk a keretünket.

Vida Máté hatalmas kedvenc Angyalföldön, viszont lejár a szerződése.

- Van egy opciója a klubnak, amivel kapcsolatban hamarosan bejelentés várható. Részben szakmai, részben stratégiai döntés lesz. Nem vagyok könnyű helyzetben, mert keveset játszott sérülés, majd betegség miatt, decemberben tíz percet volt a pályán az Ajka ellen, huszonkettőt április végén a Tiszakécske ellen, így azok alapján kell döntenem, amiket láttam az edzéseken. Viszont azt gondolom, hogy válogatott képességű futballista, saját nevelés, így stratégiailag más a megítélése, más szemüvegen keresztül figyelem a teljesítményét és a hozzáállását. De hamarosan eldől a sorsa... A többi lejáró szerződésű játékosunk esetében sem fogunk sokáig várni. Tárgyalok velük, hamarosan róluk is bejelentések lesznek. Vannak kölcsönjátékosaink, néhányukra majd nem tartunk igényt, de a Szegednek kölcsönadott Kovács Milán, vagy a Szolnoknak kölcsönadott Tóth Bence esetében vannak ajánlataink, két-három másodosztályú klub érdeklődik irántuk. Szakmailag nyitottak vagyunk mindenre, innentől a piacé döntés, az értékesítés irányába kívánunk lépni az esetükben.

Hol és melyik csapat ellen szeretné, hogy játsszon majd a Vasas az első fordulóban?

- Jó lenne hazai mérkőzéssel és egy nagy rangadóval kezdeni. Mégpedig azért, mert régóta várnak már arra a Vasas-szurkolók, hogy újra hazai pályán szurkolhassanak a kedvenceiknek az élvonalban.

És az utolsóra mit kíván?

- Az előző bajnokság sorsolása előtt, élve a csapatoknak adott lehetőséggel, azt kérvényeztem, hogy hazai pályán kezdhessünk és lehetőleg az utolsó mérkőzésünket is az Illovszky Rudolf Stadionban rendezhessük meg. Figyelembe vették a kéréseket. Bízom benne tehát, hogy ismét Angyalföldön játszhatunk, jó hangulatú mérkőzésen, de nyilván más céljaink lesznek, mint az egy hete véget ért bajnokságban voltak. De a jó hangulatért megteszünk majd végig mindent.