Ristevski: Januárban a csapattal kezdhetem a felkészülést

2017-12-26 16:25
Kire Ristevskit, válogatott játékosunkat kértük, hogy értékelje a teljes 2017-es évet, a saját helyzetét, illetve megosztott velünk egy macedón, pravoszláv karácsonyi hagyományt is.

Csapatunk két eltérő félévet produkált 2017-ben. Hogyan értékeled együttesünk idei teljesítményét?

- Az első félévben vitt minket előre a megelőző ősz lendülete, összeszokottak voltunk, sok bajnoki és kupamérkőzést játszottunk, amelyek hozták az eredményeket is. A mostani szezonban azonban szinte minden baj összejött, aminek nem kellett volna megtörténnie. Azt tudtuk ugyan, hogy az Európa Liga indulás miatt rövid lesz a nyári szünetünk, de a sérüléshullám is megtette a negatív hatását, ami már a szezon elején is jelentkezett, főleg a védelemben. Így nem tudtunk úgy összerázódni, ahogy arra szükség lett volna. Ez volt talán az egyik fő oka annak, hogy sok rossz eredményt értünk el ősszel.

A hazai szaklap osztályzatai alapján téged ítéltek csapatunk legjobbjának. Mik voltak a legjobb és a legrosszabb pillanataid ebben az évben?

 - A legjobbra könnyű a válasz, amikor elértük a harmadik helyet az előző szezon végén. Azt gondolom, hogy az mindenkinek felemelő pillanat volt. Élveztem, hogy sikerült gólt is szereznem. A legrosszabb élményem a Debrecen elleni meccs volt, amikor nagyon rosszul játszottunk. Azt is nehezen éltem meg, hogy sérülésekkel bajlódtam, amik kihatottak a formámra, az őszi szezon végi meccseket pedig már ki is kellett hagynom.

Említetted, hogy rövid volt a nyári szünet, neked különösen. Milyen hatása volt ez a te őszi teljesítményedre?

– Mindössze bő egyhetes pihenés jutott nekem a nyáron. Egy kicsit hosszabb szünet jól jött volna, ráadásul a nyaralásom alatt egy kisebb betegség is levett a lábamról. Ez nem tette könnyűvé a dolgomat. Sajnos mindez éreztette a hatását később is, mivel nem tudtam kellőképpen regenerálódni a nyáron. És nemcsak a testemnek, de az idegrendszeremnek is több kikapcsolódásra lett volna szüksége. Így nem olyanra sikerült ez a félév, mint ahogy szerettem volna. Viszont a célom az, hogy januárban újult erővel visszatérjek a pályára, ezzel segítvén a Vasast és hazám válogatottját is.

Nyolc mérkőzést játszottál a macedón válogatottban ebben az évben. Milyennek értékeled nemzeti csapatod teljesítményét?

– Sikeresnek értékelem ezt az évet a válogatott szempontjából. Igaz, hogy a vb-kijutás messze volt, de olyan csapatok ellen szerepelhettem, mint Spanyolország vagy Olaszország, és egyik mérkőzésen sem játszottunk alárendelt szerepet. Hetvenhatodik helyen állunk a FIFA-ranglistán, jövőre szeretnénk megmutatni mindenkinek, hogy még ennél is jobbak vagyunk, erre pedig a Nemzetek Ligája kiváló lehetőséget kínál.

Combizomsérüléssel bajlódtál. Milyen állapotban vagy most?

– A nehezén már túl vagyok, már nem fáj a combom. Emiatt is mentem haza a sérülésem után, hogy megfelelő környezetben tudjak a rehabilitációval foglalkozni. Amennyiben minden jól megy, akkor a januárban kezdődő felkészülésben már részt tudok venni. Jó lesz majd újra edzésbe állni.

Mire számítasz tavasszal, illetve neked mik a céljaid a szezon további részére?

– Elsősorban arra, hogy a mostani pihenés után úgy vágjunk neki a szezonnak, hogy a felkészülés szempontjából hasznos ellenfelek ellen tudjunk játszani az edzőmérkőzéseken, illetve az edzőtáborok során visszatérjünk abba a mederbe, amelyben az előző szezonban voltunk. Meglátjuk azt is, hogy lesznek-e majd új társaink. A magam szempontjából az a célom, hogy újra száz százalékos állapotba kerüljek, plusz jó lenne két-három gólt is szereznem a Vasasban.

Januárban lesz két éve, hogy hozzánk szerződtél. Most is jó döntésnek tartod ezt?

– Így van, és rengeteg kellemes élményem fűződik a klubhoz, egy pillanatra sem bánom, hogy ide jöttem. Karrierem szempontjából egy fontos lépés volt. Az elején egy kicsit kerestem a helyemet, de szerencsére viszonylag gyorsan meg is találtam, a pályán és azon kívül is. Budapestet nagyon is megkedveltem, szóval el tudom képzelni, hogy maradjak Angyalföldön.

Karácsony van, igaz, nálatok Macedóniában, a pravoszláv keresztény rítus szerint ezt későbbi időpontban, január 6-án ünneplitek. Van valami speciális macedón hagyomány, amit a Ristevski-család is megtart?

– Szenteste a teljes család összegyűlik. Van egy macedón közmondás, amelyik azt mondja, hogy "bárhol is jársz, szenteste otthon kell lenned". Emellett nálunk ez az utolsó napja a böjti időszaknak is, így egy viszonylag szerény vacsorát fogyasztunk aznap. Másnap templomba megyünk, majd ismét a teljes család leül ebédre. Ekkor már vége a böjti időszaknak, az asztal mindenféle étellel gazdagon megrakott, ezzel ünnepeljük a Megváltó világrajövetelét. Ekkor az alábbi szavakkal közöntjük egymást: "Krisztus megszületett!" (Христос се роди! Hrisztosz sze rodi!) Ezúton is kívánok minden Vasas-szurkolónak, vezetőnek, játékostársamnak áldott karácsonyt!