Oenning: Nagyon motiváltak vagyunk, várjuk a rajtot

2017-06-26 08:53
Két hete kezdte meg nyári felkészülését csapatunk, amely az előző hetet a büki edzőtáborban töltötte. Michael Oenning vezetőedzőt kérdeztük az elmúlt időszak tanulságairól, a következő időszakról, valamint a felkészülési meccsekről.

Idén rövid volt a nyári felkészülésünk. Lehet ennek előnye, hogy fizikálisan kevésbé engedtek le a játékosaink?

– Alapvetően elmondható, hogy igen. Ehhez hozzátartozik az is, hogy előtte is jó erőnléti állapotban voltunk. Az egyetlen probléma az, hogy nem voltak egyenlő szinten a játékosok. Akadtak kisebb sérülések, a válogatott szereplések miatt pedig többen később csatlakoztak hozzánk. Emiatt is jó, hogy a teljesítmény felmérést megcsináltuk, mert így hozzájutottunk megfelelő információkhoz arról, hogy ki hol tart éppen, milyen erőnléti állapotban van. Ennek eredményeként kezdtük egy szintre felhozni a játékosok fizikai állapotát a felkészülés során. Ez a következő hetekben is folytatódik.

Erős ellenfelek ellen játszottunk az edzőmérkőzéseken. A Beitar és a Sturm elleni edzőmeccsek már az európai kupaporondon való helytállás jegyében teltek?

– Ez egyértelműen az európai kupaszereplésre történő felkészülésünk eleme volt. Ennek megfelelően olyan ellenfeleket választottunk, akiket nem ismertünk. Így tudunk az új helyzetekhez igazodni, amit ilyen játékerejű ellenfelek hoznak magukkal. A két mérkőzésen be is igazolódott, hogy taktikai szempontból nagy igénybevételnek voltunk kitéve. Mindkét mérkőzés fontos és jól szolgálta a felkészülésünket.

A Haladás elleni mérkőzésnek mi volt a fő célja?

– Először is, hogy megmaradjon a mérkőzésritmus a csapatban, mert minden játékosnak kellenek játékpercek. A Haladást ismerjük, hazai szinten jó csapat. Szoros mérkőzéseket játszottunk velük a bajnokságban, így ez is segített nekünk a felkészülésben. A fő cél az volt, hogy minden rendelkezésemre álló játékos a pályán lehessen, ez gyakorlatilag meg is történt.

Mi lesz a következő hetek programja?

– Ez részben attól is függ, hogy meddig jutunk az EL-selejtezőkben, szeretnénk ugye minél tovább eljutni. Ennek pedig az lenne a következménye, hogy kétmeccses heteket generálnánk magunknak. Ha összejön, akkor az edzéstervezésre is hatással lesz, meg kell hoznunk azokat a döntéseket, amelyekkel kezelni tudjuk az adott helyzetet. Bárhogy is legyen a jövőben, nagyon motiváltak vagyunk és várjuk már a szezonkezdést.

Mindeközben kisorsolták az NB I-es fordulókat is. Az első körökben találkozunk a két feljutóval. Mennyire lesz más, mint mondjuk a tavalyi szezonkezdet volt?

– Nem érzem, hogy más lenne. Alapvetésünk, hogy mindegyik ellenfelet tisztelnünk kell. Az a tény, hogy a két feljutóval az első három fordulóban találkozunk, azt is hozza magával, hogy a bizonyítási vágytól égő csapatok ellen fogunk akkor is játszani, mert meg akarják mutatni, jogosan jutottak fel az élvonalba. Úgyhogy akkor tesszük jól a dolgunkat, hogy ha azt követjük, amit eddig: nem szabad egy mérkőzést se úgy tekinteni, hogy a három pont a zsebünkben van a kilencven perc lejátszása előtt. Ami jó, hogy egy hazai mérkőzéssel kezdünk, mert a saját közönségünk előtt tudjuk indítani a szezont. Bízom benne, hogy jó állapotban tudunk majd ott pályára lépni.