Oenning: A kiegyensúlyozottabb teljesítmény a cél

2018-01-06 12:40
Hétfőn kezdődik csapatunk téli felkészülése, ennek kapcsán beszéltünk Michael Oenning vezetőedzővel, amelyben röviden értékeltük a 2017-es évet, illetve a felkészülés céljairól is kérdeztük.

A 2017-es év elég mozgalmasra sikeredett csapatunk szempontjából: hazai pálya hiánya, dobogó, kupadöntő, európai kaland, ősszel pedig sérüléshullám. Hogyan értékeli a múlt évet?

- Úgy vélem, semmiképpen sem lehet egységesen kezelni az elmúlt esztendőt. Gondoljunk csak bele, négy éve még a másodosztályban maradásért küzdött a klub, tavaly pedig harmadik lett az élvonalban és kupadöntőt játszott. Fiatal csapatunk van, amely a jelenlegi nehézségek ellenére is, nagy lehetőségekkel rendelkezik. Ezek azok a pozitív dolgok, amiket magunkkal kell hoznunk 2018-ra. Így azt mondom, hogy ezeket is figyelembe véve, összességében jó éve volt ez a Vasas labdarúgócsapata számára. Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy csapatunknak tovább kell fejlődnie, illetve kiegyensúlyozottabbnak kell lennie a pályán.

Mi volt szakmai, illetve érzelmi téren a legkiemelkedőbb élménye a tavalyi évben?

- Szakmai szinten a kupadöntőt mondanám, ahol nagyon jól játszottunk, szerintem százhúsz percen keresztül jobbak voltunk, mint ellenfelünk. A tizenegyeseknél pedig az a helyzet, hogy a szerencsésebb a győztes. Ezt sajnos nem nyertük meg. Ettől függetlenül büszkék lehetünk arra a teljesítményre, amit nyújtottunk. Ami érzelmi szinten a leginkább megmozgatott - és ezzel szerintem nem vagyok egyedül -, a Ferencváros elleni 2-2 volt a Bozsik Stadionban. Négy tizenegyes, kiállítás, utolsó pillanatos gólok. A legnagyobb érzelmi hullámvasutak egyike volt az a sosem felejthető mérkőzés.

Említette korábban, hogy még szorosabbá vált a mezőny az élvonalban. Ön szerint ez miben mutatkozott meg leginkább?

- Többféle olvasata van a dolognak. Egyrészt a mostani infrastrukturális változások is okozhatnak pozitív lökést egy csapatnak, lásd a Haladás esete, amely az új stadionjában megtáltosodott. Ez sok pontot hozhat a hazai mérkőzéseken. Ezek a pontok most hiányoznak nekünk, ez egyértelműen látszik. A mi esetünkben azt is hozzá kell tenni, hogy az ősz vége felé nem tudtuk helyettesíteni a sok sérültünket. Egy idő után nem tudod továbbcserélgetni a játékosokat, csak úgy, ha csatárt teszel be védőnek, ahogy ez egyszer előfordult Remili esetében Pakson. Szerencsére azért erre nem volt túl sokszor példa. Más csapatoknál ez könnyebben kezelhető, viszont ott más problémák merülnek fel: egy harmincfős keret például túl nagy, ahol pedig a ritkán játéklehetőséghez jutók kezelése okoz feszültségeket.

Hosszabb szüneten vannak túl játékosaink, amire nyáron nem volt lehetőségük. Mennyire segítheti ez, hogy ismét játékéhségük alakuljon ki a fiúknak?

- Ez az egy hónapos szünet mindenképpen jól jött, mert volt idejük játékosainknak egy kicsit máson is gondolkodni, mint a futball. Egy kis távolságot tudtak tartani a labdarúgás világától, így mostanra visszatér a bizsergés, a labdaéhség. Azzal, hogy hosszabb, hathetes felkészülésünk lesz, jobban tudunk súlyponti témákkal foglalkozni, illetve megtervezni a felkészülést. Így bízunk benne, hogy február vége felé, amikor kezdődik a bajnokság, megint azt a támadó, kreatív Vasast láthatjuk viszont, ami legjobb mérkőzéseinken jellemezte csapatunkat.

Az első, hétfői edzés után ötnapos mátraházi edzőtáborba indul a csapat. Ott melyek lesznek a gyakorlások súlyponti elemei?

- Mátraházán elsősorban az egyéni elemeken lesz a hangsúly, mivel mindegyik játékos más-más szinten van fizikailag, részben azért, mert sérülésből épült fel, részben pedig azért, mert gyakorlatilag minden mérkőzésen játszott. A cél pedig az, hogy mindegyikük elérje azt a szintet, amivel a legjobbját tudja nyújtani, ehhez pedig a feladatok eltérő adagolására van szükség. Ez egyben lehetőséget is kínál, hogy játékosaink visszaszerezzék azokat a teljesítménymutatókat, amik eddig hiányoztak, és vissza tudjuk vezetni őket a teljes terhelés irányába. Ez nagyon differenciált munkát igényel, így nem is lehet általános súlyponti témát mondani. Ez persze csak a kezdet, ez a felkészülés elejének lesz a szerves része.

A felkészülés során több edzőmeccset is fogunk játszani. Mi volt a csapatok kiválasztásának legfőbb motívuma?

- Először is a lényeg, hogy egyáltalán lesznek gyakorló meccseink. A cél az volt, hogy sok mérkőzésünk legyen, mivel sok játékosunknak hiányoznak a játékpercek. Ebből a szempontból másodlagos, hogy élvonalbeli vagy harmadosztályban játszó az ellenfél. Lesz mindkettőből, de elsősorban a játéklehetőség a cél. Az is kérdéses ugye, hogy milyen időjárási viszonyok lesznek a következő másfél hónap során, így emiatt is sok edzőmeccset terveztünk, remélem, mindegyiket le is tudjuk majd játszani.

A bajnokság tekintetében mi a célkitűzés?

- Nem lehet más, mint pontokat szerezni. Szeretnénk a maradék tizennégy mérkőzésen olyan hátszelet kapni, amivel majd az új stadionban is jól tudunk majd nekiindulni a következő bajnokságnak.