Oenning a fizikai tesztek hátteréről

2016-08-25 14:29
A Testnevelési Egyetem területén állapotfelmérő tesztet végeztek el labdarúgóink, a felnőtt válogatott tagjaival együtt, szerda délután. A hangsúly az állóképességen, illetve az edzéstervezés elősegítésén volt. Michael Oenning vezetőedzőt kérdeztük ennek hátteréről.

Játékosaink tegnap állapotfelmérő teszten vettek részt. Mi volt a pontos feladatuk?

- Az úgynevezett „lépcsőtesztet” kellett megcsinálniuk. Ennek a lényege, hogy a tesztalanyoknak lépcsőzetesen növelik a terhelését egészen az elfáradásig. Ezt a tesztet kerékpáron, vagy futópadon szokták végezni. Célja, hogy felmérje a játékosok aktuális fizikai állapotát, valamint meghatározza azt a szintet, ahol adott játékos a legjobban képes teljesíteni. Ezeket az adatokat pedig az edzéstervezésben fel tudjuk használni.

Pontosan hogyan folyik le egy ilyen teszt?

- A játékos elkezdi a futást, és állandó időközönként növeljük a sebességet, egészen addig, amíg a játékos bírja, és félbe nem kell szakítani a műveletet. A lépcsős váltásoknál – általában 5-6 ilyen lehet - a játékosok fülcimpájából vért vesznek és megmérik a benne lévő laktát (lebomlott tejsav) mértékét. A tejsav a szervezetben mindig folyamatosan termelődő magas energiaértékű organikus sav, aminek mennyisége a fizikai terhelés hatására egyre növekszik. Ez a közismert „elsavasodás”, ami a fáradtság emelkedésével nő.
Ez az érték segíti meghatározni azt, hogy a játékos milyen fáradtsági állapotban van, illetve az értékek grafikus elemzésekor megállapítható, hogy milyen terhelés alatt teljesít a legjobban. Az eredmények olyan két-három nap múlva lesznek meg.

Hogyan tudja ez a módszer segíteni az edzések megtervezését?

- Egyrészt ebből pontos információkat szerzünk az adott játékos állóképességéről, valamint meg tudjuk határozni, hogy erőnléti vagy állóképességi edzéseknél milyen intenzitásfokot állapítsunk meg az egyes játékosok számára. A játékosok beoszthatóak lesznek a velük hasonló intenzitásfok szerinti csoportba és így hatékonyabban és differenciáltabban végezhető majd az edzésmunka.

A látottak alapján elégedett a játékosokkal?

- Amit láttam, azzal igen. A játékosaim komolyan vették a tesztet, megerősítették bennem azt, hogy erőnlétileg jól állnak. Emellett az ő érdekük is az, hogy e téren is minél jobban fejlődjenek.