Nem tudtunk törleszteni

2022-11-10 21:20
Az OTP Bank Liga 15. fordulójában mindhárom pontot a Honvéd otthonában hagytuk.

Budapest Honvéd - Vasas FC 2-0 (0-0)
OTP Bank Liga
15. forduló
2022. november 10., csütörtök 19:00
Bozsik Aréna
2389 néző

Budapest Honvéd: Szappanos - Szabó, Klemenz (Prenga, 86.), Capan, Doka - Mitrovic (Gomis, 63.), Bocskay, Zsótér - Kocsis (Jónsson, 63.), Lukic (Cirkovic, 90.), Ennin (Domingues, 46.)
vezetőedző: Dean Klafurić

Vasas FC: Dombó - Szivacski, Baráth, Litauszki, Silye - Hidi, Berecz, Márkvárt (Hidi M, 69.) - Radó (Feczesin, 87.), Novothny (Zimonyi, 88.), Holender  (Cipf, 69.)
vezetőedző: Kondás Elemér

gólszerző: Lukic (84., 88.)

sárga lap: Klemenz (18.), Szabó (63.), ill. Silye (11.), Márkvárt (43.), Holender (69.), Hidi (79.)

Hosszasabb felépülést igénylő sérültjeink rehabilitációja még zajlik, emiatt Pátkai Máté és Faragó Bálint hiányoztak ma este. Otigba Kenneth külső bokaszalagja még a Kecskemét elleni mérkőzésen sérült meg, védőnk kezeléseket kap, emiatt ő sem szerepelt a Budapest Honvéd elleni játékoskeretünkben. Hidi M Sándor betegségéből felépült, a héten csatlakozott a csapatedzésekhez, így már a mai keretben is helyet kapott.

Ahogyan Kondás Elemér vezetőedző a mérkőzést megelőző nyilatkozatában elmondta, egy hét alatt három bajnoki mérkőzést játszunk, így elengedhetetlen volt némi változtatás a frissességünk megőrzése érdekében. Az egyik módosítás a kapuban történt, a hálónkat ezúttal Dombó Dávid őrizte, belső védelmünket Baráth és Litauszki alkották, mellettük Szivacski és Silye kapott helyet a két szélen. Középpályánkon Márkvárt, Berecz és Hidi játszott, elöl Holender, Novothny és Radó alkották támadósorunk névsorát. Vezetőedzőnk a cserepadon Jova, Géresi, Ihirg-F., Feczesin, Hidi M, Hinora, Ódor, Vida, Iyinbor, Cipf, Deutsch és Zimonyi játékára számíthatott. Ellenfelünk a Szappanos - Szabó, Klemenz, Capan, Doka - Mitrovic, Bocskay, Zsótér - Kocsis, Lukic, Ennin összeállítással vágott neki a találkozónak, a hazaiak kispadján Tujvel, Dúzs, Plakushchenko, Traoré, Prenga, Jonsson, Cirkovic, Gomis, Kerezsi, Keresztes és Domingues foglalt helyet.

A kilátogató közel kétezernégyszáz szurkoló igazi novemberi, csípős hidegben várta a kezdő sípszót, ráadásul a Honvéd-drukkerek hangja nélkül, akik a találkozó első húsz percében távolmaradásukkal tiltakoztak csapatuk gyenge teljesítménye miatt - annál jobban lehetett hallani az angyalföldi tábor buzdítását! Az első tíz percben érezni lehetett a tét súlyát minden pályára lépő játékoson, óvatosan kezdett mindkét csapat. A 10. percben Silye, Berecz és Radó játszott össze, utóbbi került bal oldalon a kispesti védelem mögé. Középre tartó átadását ugyan hatástalanították a védők, de csapatkapitányunk elé került a labda, aki 17 méterről lőtt, próbálkozását azonban Szappanos védte.

Hat perccel később ellenfelünk a jobb oldalon próbált támadást vezetni, a labdát megszerezve azonban kontratámadásba lendültünk. A szép labdakihozatalt követően Silye került lépéselőnybe a Honvéd tizenhatosának bal oldalán, középre adásával Holendert kereste, de a visszaigyekvő Szabó becsúszva blokkolt. A védő lábáról azonban veszélyesen perdült a kapu felé a labda, centiken múlt, hogy nem szereztük meg a vezetést. A 20. percben Lukic 11 méterről eleresztett lövése vágódott le Litauszkiról, a lepattanót Mitrovic lőtte kapura, ám próbálkozása elkerülte a kapunkat. A 27. percben egy hosszú mélységi keresztlabdát Radó lendületes sprint után vett át jól, majd a bal szélről befelé törve a kapu felé vette az irányt. Egy csel bemutatása után okosan kereste az ötösön belülre berobbanó Novothnyt, csatárunk az érkező labdát becsúszva a rövidre is lőtte, kísérletet viszont Szappanos bravúrral szedte ki az alsó sarokból. Hat perccel később Lukic ugratta ki két védőnk között Kocsist, aki Dombó mellett eltolva kiszorított helyzetből kapura lőtt, azonban a gólvonalon álló Litaszki felszabadított. A 41. percben megint Kocsis került védelmünk mögé, ezúttal a kapuba is lőtte a játékszert, de a partvonali játékvezető egyből lest intett, így az eredmény nem változott, 0-0-s félidei állással mentünk szünetre.

Szakmai stábunk nem cserélt, az első félidőt befejező összeállításban vonultunk ki a második játékrészre. Öt perc telt el a félidőből, mikor lendületesen helyeztük át ellenfelünk térfelére súlypontunkat, a támadást Radó 18 méteres lövéssel fejezte be, de a kapus kezében landolt a játékszer. Egy percen belül újra hasonló játékhelyzet alakult ki ellenfelünk büntetőterületének bal sarkánál, Radó ezúttal nem a lövést választotta, hanem a mögötte elfutó Berecz elé tálalt, aki visszavéve a jobb lábára tüzelt, de Szappanos megint védett. Az 58. percben Márkvárt emelte Bereczhez a labdát, aki harcosan tartotta meg és hozta nagyon ígéretes szituációba a jobb kezénél felfutó Novothnyt. Csatárunk az ötös sarkáig menetelt, lövése azonban csak az oldalhálót érte. Nem sokkal később Silye és Radó összejátéka után a baloldali szögletzászlótól jött beadás, a középen érkező Márkvárt azonban nem találta el jól a labdát. Az ismétlés lehetősége Hidi előtt adódott, aki viszont 20 méterről fölé lőtt.

A második félidő első felében sorra alakítottuk ki a helyzeteket, és bár állandó nyomást nem tudtunk gyakorolni a támadóharmadban, a Honvéd kapuja folyamatos veszélyben állt. A 70. percben kettős cserét hajtott végre csapatunk: Holender és Márkvárt helyett Cipf és Hidi M folytatta a játékot. Egy perc sem telt el, frissen beálló szélsőnk, Cipf a bal szélen tolta meg a labdát őrzője mellett, majd éles szögből tüzelt, Szappanos viszont a hosszúba tartó lövést lábbal hárítani tudta. A 84. percben jött a hidegzuhany: Zsótér lépett meg jobb szélünkön, a büntetőterületünkhöz érve a második vonalba visszalépő Lukicot játszotta meg, aki egyből kilőtte a kapunk hosszú oldalát (1-0). A gólt követően Feczesin és Zimonyi állt be, Radó és Novothny hagyta el a pályát, ám ezután sem sikerült egalizálni. A 87. percben végül el is dőlt a mérkőzés, amikor egy megcsúsztatott labdára Lukic csapott le: Baráthot megkerülve a tizenhatosunkon belülre vezette a labdát, majd a hosszú sarokba helyezett (2-0).

Lett volna miért törleszteni a Honvédnak, de nem sikerült, sőt egy győzelemmel meg is előzhettük volna őket, így azonban már esélyünk sem maradt arra, hogy az őszi szezonban elmozduljunk a kieső zónából.

Kondás Elemér vezetőedző értékelése a lefújást követően:

- Egyáltalán nem úgy nézett ki ez a találkozó, hogy ma vereséget szenvedünk. Sőt, megvoltak a helyzeteink ahhoz, hogy megnyerjük ezt a találkozót, csak nem voltunk elég hatékonyak az ellenfél kapuja előtt. Aztán egy ilyen szituációból kapunk gólt, amikor a belső védő a saját térfelén három ember között kihozza a labdát. Ez megengedhetetlen! Élet-halál meccseket játszunk és ha csak ennyit tudunk hozzátenni a mérkőzéshez, akkor azzal probléma van. Néhány emberünk nem érezte át ennek a mérkőzésnek a súlyát. Ebben a helyzetben ettől jóval többet kell tenni! Teljesen mindegy, milyen helyzetben lenne a csapat - ha éppen első lenne -, akkor is többet kellene hozzátenni, mert a futball megbosszulja magát.

Folytatás november 13-án, vasárnap 18 órától az OTP Bank Liga 16. fordulójában a Mezőkövesd Zsóry FC csapatát fogadjuk az Illovszky-stadionban. Előtte azonban még - szintén vasárnap - 13 órától a Vasas FC II. a Sényő-Carnifex FC otthonába látogat az NB III. Keleti csoportjának 17. fordulójában. Köszönjük, hogy drukkereink ezúttal is a helyszínről buzdították csapatunkat! Hajrá, Vasas! Mindörökké, Angyalföld!