Murka: Merünk nagyot álmodni

2016-09-26 17:04
Nem egyedi jelenség a labdarúgás világában, hogy egy hosszú évekig vérbeli gólvágó csatárt egy edző kipróbál a védelemben és beválik, mint például Juhász Roland, aki még középcsatárként debütált gólokkal az NB I-ben, ám igazából középhátvédként lett klasszis. Az alig 19 esztendős Murka Benedek eddig – az utánpótlás válogatottakban is - középcsatárként szomorította a védőket, ám a Mezőkövesd ellen Michael Oenning a mélyvízbe dobta és a jobb szélső védő-középpályás feladatát bízta rá.

Gratulálunk a győzelemhez és a két gólpasszodhoz! Mi volt az első reakciód, amikor megtudtad, hogy a számodra mód felett szokatlan poszton, a jobboldali szélső hátvéd-középpályás poszton számít rád Michael Oenning vezetőedző?

- Igazából nagyon meglepett, hogy ezen a helyen fog bevetni a mester, bár ugye a felkészülési meccseken már játszottam belső és szélső védőt. Viszont nagy öröm volt számomra, hogy a kezdő csapatba kerülhettem. Ez volt az első NB I-es mérkőzésem, ahol a kezdő 11-ben kaptam helyet, így ez a Mezőkövesd elleni találkozó nemcsak a 4-0-s győzelem miatt, hanem e mérföldkő miatt is örökre emlékezetes marad a számomra. Másrészt teljesült az álmom is, hogy győzelemmel mutatkozzam be.

Pintér Attila a Mezőkövesd vezetőedzője a meccs utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy az volt a legfőbb elképzelésük, hogy a széleken bontsák meg szilárd védelmünket. Így a te oldaladon Soós Bencét is tömték labdákkal társai. Mennyire volt nehéz megbirkózni egyrészt az új poszt miatti feladattal, másrészt a sokat mozgó balszélsővel?

- Nem volt egyszerű megoldani a feladatomat, mert inkább támadószellemű játékos vagyok. Próbáltam felvenni a ritmust, a helyezkedést is megkíséreltem úgy, ahogy egy védőtől elvárható. Természetesen sokat köszönhetek a középső védő társaimnak, Debreceni Andrisnak és Vaskó Tominak, akik az én oldalamon - ha kellett - kisegítettek, kereszteztek. Ám úgy vélem, az a tény, hogy sikerült lehoznunk a mérkőzést kapott gól nélkül, abban valamelyest nekem is volt egy kis részem, még ha tudom, hogy a labdarúgáshoz is kell szerencse. Meggyőződésem, hogyha a csapat sikerességéhez erre van szükség, akkor meg fogom tanulni és napról-napra jobban fogok tudni védekezni. Mert én teljesen alárendelem magamat a közösség érdekének!

A győzelemben főszerepet vállaltál. Hiszen a mindig fontos első gól előtt te adtad be a szélről a labdát, ami kipattant Dombóról és Ádám bevágta, valamint a 3. gólnál is tökéletesen csavartál középre, amit pedig Berecz bombázott a jobb alsóba. Michael Oenning a találkozó után úgy nyilatkozott, hogy amit várt a beállításoddal, hogy támadóbbak legyünk a jobb szélen, azzal nyertük meg a mérkőzést.

- A két gólpasszomnak külön örülök, de a legfontosabb mindig a csapat győzelme. Hiszen mind a 11-en, akik a pályán vagyunk mindnyájan egy közös célért hajtunk: a sikerért, a három pontért! Összességében úgy gondolom, hogy egy jó meccset játszottunk, kemény volt, nem adták meg magukat könnyen a mezőkövesdiek. És az a legfontosabb, hogy a bajnokság egyharmadát a tabella élén zártuk.

Megfordult akár legmerészebb álmaidban a bajnokság kezdete előtt, hogy ilyen előkelő helyen leszünk 11 forduló után, a legtöbb (7) győzelemmel, és a legkevesebb (7) kapott góllal?

- Szerintem egyikünk sem úgy készült, hogy mi vezetjük majd a tabellát a bajnokság első harmada után. Az első sikeres meccsek után az élre álltunk, amit, azóta sem engedtünk ki a kezünkből. Merünk nagyot álmodni.