Feczesin: Még nincs lefutva a verseny a feljutásért

2021-03-06 09:00
Ezt sem hitték volna sokan: már nem a Debrecen vezeti a tabellát az NB II-ben. A bőven élvonalbeli költségvetéssel és ebből is eredően ilyen szintű kerettel dolgozó DVSC szerda este kikapott Ajkán, ugyanakkor a Vasas hazai pályán egy 94. percben szerzett góllal legyőzte a Siófokot, és ezzel a tabella élére lépett. Feczesin Róberttel a Magyar Nemzet újságírója, Pajor-Gyulai László készített interjút.

Igencsak meghökkentő az utóbbi másfél évtized legeredményesebb magyar csapatának, a szándékai szerint csak átmenetileg a másodosztályban sínylődő Debrecennek a helyzete. Az alapvető célt, a visszajutást az NB I-be a csapat még elérheti, de ha azt nézzük, hogy az idei mérlege négy vereség és két győzelem, akkor ez bizony várakozáson aluli teljesítmény. Az utóbbi három fordulóban ráadásul már új szakmai vezérkar irányítja a csapatot, a licenc nélküli Huszti Szabolcs és Toldi Gábor, az ő mérlegük sorrendben egy győzelem és két kudarc, az utolsó éppen az ajkai, ami ráadásul a vezető pozíció elveszítését is jelentette a tabellán.

Lapunk természetesen próbált megszólaltatni valakit az illetékesek közül, hogy mégis mi lehet az oka annak, hogy az edzőválás sem eredményezett változást, ám kosarat kaptunk. Arra való hivatkozással, hogy a hétvégi, Kaposvár elleni meccsig most mindenki csak a munkára összpontosít, senki nem nyilatkozhat, ami persze felveti azt, hogy eddig vajon mire összpontosítottak, és hogy a tájékoztatás nem része-e egyik-másik vezető munkakörének, de ha senkivel sem lehet beszélni, nyilván ezek a kérdések is válaszok nélkül maradnak.

A Debrecen látványos visszaesésének a legnagyobb haszonélvezője a Vasas. Az angyalföldi együttes nagyon mélyről indult, mert igen rosszul kezdett: az első hat forduló után a tizedik helyen állt, mindössze hat ponttal a neve mellett. A klub akkor edzőt váltott, Schindler Szabolcs érkezett a kispadra Bene Ferenc helyére, de a közvélemény akkoriban hajlott egyszerű zsoldosseregként kezelni a csapatot. A Lokihoz hasonlóan a Vasas is már az NB I-es vágyaihoz illő költségvetéssel kezdte el építeni a keretet, amely egy idő után azért kezdett összeállni, ezzel párhuzamosan pedig a megítélése is változott.

– Voltunk mi lejjebb is a tizedik helynél, és valóban nemigen ment a játék – ismerte el lapunknak Feczesin Róbert, a Vasas válogatottat is megjárt csatára. – Egyszerűen időre volt szükségünk. Hiába a sok egyénileg jó futballista, össze kell kovácsolódni őket a hatékony csapatmunkához. Az őszi idény második felében már mi is éreztük, és az eredmények is tükrözték, hogy formálódunk. A Vasas több okból is vonzó klubbá vált, a legfontosabb az, hogy itt komoly célokért lehet harcolni, és felesleges tagadni, hogy stabil és jó anyagi háttérrel rendelkezik, de ez az élet más területein is így működik: komoly célokat csak komoly háttérrel lehet elérni. Természetes, hogy ilyen helyre szívesen jönnek jó játékosok, és az egyik vonzza a másikat, csak tényleg időt igényel a csapatépítés.

Feczesin Róbert hangsúlyozza azt is: ők végig hittek abban, hogy nemcsak utolérhetik, hanem meg is előzhetik a Debrecent, sőt annak ellenére, hogy a második hely is feljutást ér, ezért dolgoztak nap mint nap. Mindig csak a következő meccsre összpontosítottak, nem azon spekuláltak, hogy hány forduló kell a cél eléréséhez. Most, hogy ez megvalósult, és a tabella élén állnak, semmi sem változik.

– Most már csak arról szabad beszélnünk, hogy vasárnap le kell győznünk a Szolnokot, és ha így apránként mindig megszerezzük a három pontot, akkor már nem érhet minket csalódás. A legtávolabbi cél felé is apró lépésekkel kell haladni, és mi még messze vagyunk tőle. Nincs lefutva a verseny a feljutásért, a Gyirmót és a Pécs is lőtávolon belül van, egy-két rossz meccsel a kárunkra is változhat a helyzet. Nem lesz könnyű a bajnokság hátralévő része, de legalább a saját kezünkben van a sorsunk, és muszáj élnünk ezzel a lehetőséggel.