Burmeister: Ráerőltettük a játékstílusunkat a Videotonra

2017-09-17 14:01
Duplájával a Videoton ellen 3-1-re megnyert mérkőzés hőse lett német belső védőnk, Felix Burmeister, aki a tőle megszokotthoz képest más pozícióban, jobboldali középpályásként kezdte a mérkőzést. Felixet kérdeztük a meccsről.

Gratulálunk a dupládhoz! Mikor volt ilyenben utoljára részed?

- Ezen most nagyon el kellett gondolkodnom. Hét éve lehetett, amikor még a Hannover játékosa voltam, a második csapat mérkőzésén sikerült szintén két gólt szereznem.

Az egyik gólodat lábbal érted el, ami nálad elég ritkán fordul elő. Arra emlékszel, hogy ilyen mikor történt veled utoljára?

- Hogyne, az a Honvéd elleni győztes gólom volt még az előző szezonban.

A mérkőzésen egy új pozícióban láthattunk: jobboldali középpályásként. Mennyire volt ez a poszt szokatlan neked?

- A védekező feladatokat illetően nem túlságosan. Hasonló volt ahhoz, amit eddig végeztem. Úgy érzem, hogy jól meg is birkóztam e feladattal. Ami új volt az inkább az, hogy gyakrabban kerültem egy-egy elleni párharcokba, valamint a helyzetből adódóan többet voltam az oldalvonal közelében. Viszont volt egy biztosítás mögöttem Jan személyében. Ami a támadójátékot illeti, valóban kicsit szokatlan volt, úgy hét éve játszottam utoljára jobboldali középpályásként. Amúgy védekező középpályásként, vagy pedig belső védőként szerepeltem általában. Érdekes élmény volt újra itt játszani, de nem éreztem rosszul magam ezen a poszton, sőt.

Látható volt a mérkőzésen, hogy a Videoton nem tudta a tőle megszokott taktikát játszani a mélyen előrehúzódó védőkkel és a befelé támadó szélsőkkel. Mi lehetett ennek az oka?

- Úgy gondolom, azzal sikerült a leginkább meghiúsítani a taktikájukat, hogy agresszíven felvállaltuk az egy-egy elleni párharcokat egész magasan a Videoton térfelén is, ennek okán sok párharcot meg is nyertünk. Így láthatta a Videoton, hogy nem tudja azt az elképzelést a pályán megvalósítani, amit szerettek volna. Innentől már mi tudtuk a saját játékunkat és akaratunkat ráerőltetni az ellenfélre. Nem volt egyszerű mérkőzés így sem, de a győzelmünk megérdemelt.

A meccsen a Videoton szerzett először vezetést. Nem tűnt úgy, mintha a gól után megilletődöttek lettetek volna.

- Ez talán a legnagyobb erősségünk. Nem adtuk fel a mostani meccsen sem. Az utóbbi időben voltak sajnos rosszabb eredményeink is, de feladni még vesztes állásban sem akartuk egyiket sem. Most ez a hozzáállás kifizetődött. Harcias mérkőzés volt, de éppen ez volt nekünk a jó, hogy testileg is intenzív játékot követelt meg mindegyikünktől az összecsapás. Végig ébernek kellett lennünk. Megmutattuk, hogy ha aktívan felvállaljuk a párharcokat, akkor bármelyik csapattal felvesszük a versenyt a bajnokságban.

Meghatározó elemei voltak a mérkőzésnek a jól kivitelezett pontrúgásaink.

- Ez így igaz. Nagyon jól megharcolt szituációk voltak, amik aztán a gólt megelőző szögleteket, szabadrúgásokat eredményezték. A pontrúgás amúgy is erős fegyverünk, mert kiváló rúgótechnikájú, illetve jól fejelő játékosaink is vannak. Összességében elmondható, hogy jól elemeztük ki a Videoton játékstílusát, ehhez pedig megtaláltuk a megfelelő eszközöket.

Szerdán kezdjük el a kupapárharcot a Nyíradony ellen. Szokták mondani, hogy a kupamérkőzéseknek saját törvényszerűségeik vannak. Mit vársz e mérkőzéstől?

- Valóban. Az ilyen mérkőzésekre történő felkészülés másképpen zajlik, mint a bajnokikra. Egyrészt ismeretlen az ellenfél, másrészt elsősorban fejben kell megfelelő szinten lenni, mert bár közhely, de a legnagyobb hibát akkor követnénk el, ha alábecsülnénk az ellenfelet. A saját játékunkra kell figyelnünk, így pedig szerintem egy jó mérkőzésen bebiztosíthatjuk a továbbjutást a következő körbe.