Bíztató jövő előtt a Vasas labdarúgása - Beszámoló a keddi szurkolói ankétról

2014-04-16 00:00
Idén tavasztól kéthavonta szurkolói találkozóra hívja a Vasas-függőket a Szurkolói Klub és Markovits László klubelnök. A tegnapi első alkalmon a felnőtt labdarúgás, ezen belül Jámbor János szerepvállalása, valamint a stadionkérdés volt a két fő téma.

Idén tavasztól kéthavonta szurkolói találkozóra hívja a Vasas-függőket a Szurkolói Klub és Markovits László klubelnök. A tegnapi első alkalmon a felnőtt labdarúgás, ezen belül Jámbor János szerepvállalása, valamint a stadionkérdés volt a két fő téma.

Markovits László bevezetőjében elmondta, örül annak, hogy mindkét fél részéről felvetődött az igény a rendszeres szurkolói találkozókra. Ezt az anyaegyesület vezetése azért is tartja fontosnak, hogy ne csak akkor kerüljön sor párbeszédre, amikor problémák merülnek fel. Hangsúlyozta, ezek az alkalmak elkülönülnek az elmúlt években megszokott, kizárólag labdarúgás témakörben összehívott ankétoktól, amelyeket természetesen a Vasas Futball Klub Kft. továbbra is megtart a jövőben.

A felnőtt labdarúgás jövőjével kapcsolatban a klubelnök ismét megerősítette, az anyaegyesület mint civil szervezet nem képes profi labdarúgást működtetni, de a Jámbor Jánossal történt korábbi szóbeli megállapodás, és a közösen kiadott közleményben foglaltakat továbbra is érvényesnek tekintik magukra nézve.

Markovits László elmondta, ennek a tükrében a közös cél jelenleg az, hogy Jámbor János a jövőben ne csak üzemeltetőként, hanem tulajdonosként is szerepet vállaljon.

Arról is döntés született, hogy amennyiben ez megtörténik, a Vasas SC kellő garanciát érez arra, hogy egyszázalékos tulajdonos maradjon a Kft-ben. Markovits László szurkolói kérdésre válaszolva elmondta, a Vasas SC garantálja, hogy ha a jövőben esetleg bekövetkezne a legrosszabb eshetőség, és nem lenne tőkeerős befektető, a felnőtt labdarúgás akkor sem szűnik meg a klubnál.

A másik kiemelt téma az Illovszky Stadion rekonstrukciója volt. Ennek kapcsán a Vasas SC elnöke elmondta, a kormány által jóváhagyott stadionrekonstrukciós program értelmében jelen állás szerint egymilliárd forintból épül új stadion a Fáy utcában.

Az ezzel kapcsolatos hivatalos határozat tavaly év végén született meg, de az előkészítő munka már hamarabb elkezdődött. A klub folyamatos kapcsolatban áll Vígh László kormánybiztossal, illetve az MLSZ illetékeseivel, annak érdekében, hogy a magyar állam és a szövetség előírásait figyelembe véve a lehető leghatékonyabban lehessen felhasználni az megítélt támogatást.

Közbeszerzés útján a magyar állam építteti meg közvetlenül a létesítményt, így a támogatási összeg nem kerül a sportklub számlájára. Ettől függetlenül a Vasas SC mint vagyonkezelő arra törekszik, hogy egy modern, megfelelő kiszolgálóegységekkel rendelkező stadion épüljön a Fáy utcában, amely segíthet abban, hogy tényleg családi esemény legyen a meccsre járás. A stadion a tervek szerint el lesz tolva a Fáy utca irányába, annak érdekében, hogy egy további füves edzőpálya is kialakítható legyen.

A pontos befogadóképességről egyelőre még korai beszélni, de annyi biztos, hogy a kötelezően megépítendő két hosszanti lelátó mellett a kapuk mögött marad hely az esetleges további bővítésre. Annak érdekében, hogy már az első ütemben mindenki számára a legideálisabb megoldás kerüljön a Kormány részéről elfogadásra, a Vasas SC, a felnőttcsapat vezetése, illetve a Vasas Kubala Akadémia egymással összefogva teszi meg a szükséges lépéseket. Ez is azt mutatja, hogy a Vasas-családon belül ma már ez a három fél mind sportszakmai, mind az egyéb más témákban egységesen, közös érdekek mentén lép fel.

Az elnöki bevezető után Vancsa Miklós beszélt röviden a labdarúgócsapat jelenlegi helyzetéről, illetve a jövőt illető szakmai elképzelésekről. Megerősítette, hogy a cél továbbra is az, hogy néhány éven belül ismét élvonalbeli csapata legyen a Vasasnak. A saját nevelésű fiatalok bevonásával elkezdődött a szisztematikus építkezés, ez pedig a jövőben is folytatódni fog. Ennek érdekében Tóth András, jelenlegi másodedző felel azért, hogy a fiatalokat minél zökkenőmentesebben tudják integrálni a felnőttcsapatba.

A következő évtől pedig a Vasas Kubala Akadémia U21-es együttese is a felnőttcsapat szakmai felügyeletébe fog tartozni.

Ennek kapcsán Markovits László megjegyezte, hogy a klub többi szakosztálynál is hasonló a koncepció, a jövőben a csapatsportágakban (kézilabda, vízilabda, röplabda) a mindenkori felnőtt vezetőedző lesz az utánpótlás szakmai felelőse. Azért, hogy a jövőben a klub az összes csapatsportágban minél hatékonyabban tudjon támaszkodni a saját nevelésű fiataljaira.

Az egyebek témakörben felmerült a szurkolói igény az ajándéktárgyak hatékonyabb árusításával, forgalmazásával kapcsolatban. Markovits László elmondta, hogy a klub alapvető célja a drukkerek kiszolgálása, ennek érdekében hamarosan megnyílik a Vasas SC új szurkolói boltja a Fáy utcában, a klub új honlapján pedig az eddigieknél egyszerűbben vásárolhatnak majd termékeket a Vasas-függők.

Végezetül kiemelte, hogy a Szurkolói Klub éppen azért jött létre, hogy az ehhez hasonló kritikai észrevételeket folyamatosan jelezze a Klubnak, ezért minden Vasas-függőt arra biztatott, hogy aktívan vegyen részt a párbeszédben.

(vasassc.hu)