Benes: Mindig úgy készülök, mintha stabil kezdő lennék

2017-10-06 16:16
A Honvéd elleni 4–1-es győzelmünk csendes hőse az OTP Bank Ligában hosszú kálvária után debütáló Vít Beneš, aki a meccs előtt pár órával tudta meg, hogy kezdeni fog. Cseh belső védőnket kérdeztük, miként élte meg a mérkőzést, illetve a válogatott szünet programjáról.

Mikor tudtad meg, hogy kezdő leszel a mérkőzésen? Hogyan lehet egy ilyen helyzetre felkészülni?

– A mérkőzés előtti megbeszélésen jött oda hozzám Michael Oenning vezetőedző, hogy kezdő leszek a meccsen, mivel Hangya sajnos lebetegedett, akinek ezúton is mihamarabbi jobbulást kívánok. Nem volt különösebb felkészülésre szükségem, mindig úgy próbálok edzéseken is készülni, mintha stabil kezdő lennék, így ha az edzői stáb úgy gondolja, egyből be tudjon vetni. Örülök, hogy végre sikerült bajnoki mérkőzésen is bemutatkoznom, már nagyon vártam a lehetőséget, főleg amióta kiderült, mennyire számít rám a klub.

Hogyan láttad a mérkőzést belülről?

– Élvezetes mérkőzés volt, két olyan csapat játszott egymás ellen, amelyik a támadófocit preferálja, így a nézők számára is izgalmakkal bírt, főleg az első félidőben. Mindkét csapatnak voltak időszakai, amikor uralták a mérkőzést, de összességében mi tudtunk jobban az adódó lehetőségekkel élni. A nézők pedig sok gólhelyzetet, gólokat és sportszerű küzdelmet láthattak. A Honvéd az elején erősen kezdett, sok letámadással. De első gólunk és Lubo által kivédett tizenegyes után tudtuk megvalósítani azt a taktikai irányt, amire készültünk, ez igaz első sorban a második félidőre. A győzelem kulcsa az volt, hogy azt az agresszív futballt játszottuk, mint a Honvéd, de lényegesen pontosabban és hatékonyabban kijátszva a helyzeteinket.

Volt egy gólpasszod is debütálásod alkalmából.

– Igen, ez külön ajándék a számomra. Klasszikus szögletszituáció volt, Moha az ötöshöz lőtte a labdát, addig én próbáltam a kapufa mellett területet szerezni. Ez sikerült is, így fejjel tudtam a labdát a másik kapufa irányába csúsztatni, ami így Balához került. Ő meg hideg fejjel belőtte, amit be kellett. Remélem lesz még pár ilyen ebben a szezonban, illetve olyan gól is, amit én szerzek.

Most válogatott szünet van, mire készültök, illetve mit vársz a cseh válogatottól?

– Ugye túl vagyunk egy győztes edzőmeccsen a Pénzügyőr ellen, de a regenerálódásra is hagyunk időt, így a hétvégéket pihenéssel töltjük. Hétközben pedig a rendes edzésmunkával tartjuk az üzemi hőmérsékletünket, hiszen sűrű hetek következnek majd, két hét alatt öt tétmeccsel. Ami a cseh válogatottat illeti, sajnos már matematikailag sem tudnak kijutni a 2018-as vb-re, így arra számítok, hogy a kapitány új játékosokat próbál majd ki a mérkőzéseken, bízom benne, hogy sikerrel.