Bene Ferenc: Nem lehet panaszom senkire!

2020-06-26 19:06
Holnap 11 órakor játssza csapatunk hosszú kényszerszünet után az első edzőmérkőzését, méghozzá az NB III-as Credobus Mosonmagyaróvár ellen. A találkozó előtt Bene Ferenc vezetőedzővel beszélgettünk.

Szakmai körökben nagy sikere volt a Taktikai periodizáció című könyvednek. A koronavírus-járvány miatt a futballban kialakult helyzetről tervezel írni még egyet? 

- Érdekes kérdés, de semmiképpen sem tervezem, hogy újabb könyvet adjak ki, mert egyébként az elsőt sem terveztem. Az igazság az, hogy nyolc éve tanulmányozok egy olyan edzésmódszert, amit külföldön sokan alkalmaznak, többek között Pep Guardiola, José Mourinho és Zinedine Zidane. Portugáliában és Spanyolországban az egész edzőképzés erre a rendszerre épül és úgy hallottam, hogy az angol is átvette. Ami angol nyelven elérhető ebben a témakörben szakirodalom, azt mind lefordítottam magamnak, ezáltal létrejött egy több száz oldalnyi anyag. Azért született meg a könyv, mert azt szerettem volna, hogy az ismeretanyag jusson el másokhoz is. Egy edzőnek mindig tanulnia kell és nem szégyen, ha jól bevált edzésmódszert alkalmaz. 

Nem írsz róla könyvet, de a márciustól a mai napig terjedő időszakról mit lehetne nagy vonalakban elmondani? 

- Nagyon érdekes, mert az egész futballvilág bement egy sötét alagútba. Soha, de soha nem volt még ilyen időszak. Senkinek nincs szakirodalma vagy gyakorlati tapasztalata az ilyen helyzetről. Amint lehetett, az elsők között elkezdtünk edzeni. A munka híve vagyok, ezt a játékosok is megértették, komoly alázattal dolgozták végig ezt az időszakot. Volt néhány hét, amikor kiemelten veszélyeztetettek voltak a játékosok is, de akkor mindenki az otthonában edzett. Amint lehetőség nyílt rá, rendkívül szigorú protokoll alapján a karantén időszakában is edzettünk hat hetet. Így már tudtunk kicsit más jellegű edzéseket is végezni, több hangsúlyt fektettünk az egyéni képzésekre és még többet olyan képességfejlesztésekre, ami lehetett például dinamikus láberő, gyorsaságfejlesztés. Mind technikailag, mind taktikailag komoly képzésünk volt. Viszont nem volt mérkőzés, nem kellett ellenfelekre készülni és nem kellett hétvégére frissíteni a játékosokat. A GPS-adatok alapján húsz-harminc százalékkal többet edzettünk, mint a bajnoki időszakban. 

Hogy dolgozták fel a játékosok, hogy nem lett NB I-es a csapat? 

- Jól hangzana, ha azt mondanám, hogy modern Rambó alapján teljesen leráztuk magukról ezt a sokkot. De nem így volt. Rosszul érintett minket, nehezen éltük meg. A 2020-as év eredményei alapján elsők voltunk pontelőnnyel, összeállt a csapat is. Könnyű lenne azt mondani, hogy biztosan feljutottunk volna, de azzal nem lépem át a realitás határát, ha azt állítom, hogy legalább ötven százalék esélyünk lett volna az élvonalbeli tagság kivívására. Nagyon sok szakember és szurkoló is azon a véleményen volt, hogy reális esélyt láttak a felkerülésünkre. 

Múlt hét szerdán kezdődött a felkészülés, de említetted a rajtnál, hogy az első pár nap a ráhangolódásé lesz. Mire kellett ebben az időszakban a legjobban odafigyelni? 

- Nagyon rövid volt a szünet. A karantén-időszakban jó állapotba kerültek a játékosok, a szünetre is voltak kiadva egyéni feladatok, amit ellenőriztünk, de ilyenkor soha nem egyforma állapotban érkeznek vissza a futballisták. Ebben az időszakban van két-három napunk vagy maximum egy hetünk, hogy azonos szintre hozzuk őket. Nyilván ilyenkor az edzések hosszabbak és a gyakorlatok közötti pihenőidő is tovább tart, de a koncentrációnak és az intenzitásnak mindig maximálisnak kell lennie. Alap-állóképességben is lehet így fejlődni, de még nem ugyanúgy reagálnak a terhelésre a játékosok, viszont rá tudunk állni arra a periódusra, amikor egy nap dupla terhelést kapnak a fiúk, illetve az edzőmeccsek is belépnek. Mire elérünk oda, hogy a bajnoki szezonban alkalmazott edzésritmus szerint gyakoroljunk, már mindenkinek egyforma állapotban kell lennie. 

Van bármi előnye az újabb másodosztályú tagságnak? 

- Annak, hogy nem tudtuk lejátszani a hátralévő meccseket, nagyon nem örültünk. Rendkívül rosszul érintett minket, hiszen nem ezért dolgoztunk ennyit. Próbálunk optimistán hozzáállni mindenhez. Minden rosszban van valami pici jó, ezt igyekszünk megfogni. A múltat teljesen lezártuk, ez biztos. Mindenki tisztában van vele, hogy nincs NB I, de az a feladatunk, hogy a pályán jövőre kivívjuk a feljutást. Ha van pozitívum, az az, hogy minden idők leghosszabb felkészülési időszaka van a másodosztályban. Picivel több, mint egy hónap múlva kezdődik a bajnokság. 

Lehet tudni, kik lehetnek a riválisok a feljutásért folytatott harcban? 

- A két kieső mindig az, mert NB I-es ritmusban, NB I-es meccsekkel a hátuk mögött érkeznek. Ők óriási előnyben vannak velünk szemben is, hiszen folyamatosan élvonalbeli szintű játékban vannak, harminchárom meccset játszottak. Továbbá mindig van két-három csapat, amelyik fel szeretne jutni és ennek érdekében mozgósít is. És mindig van egy, de néha két olyan csapat, ami a hatalmas meglepetés-kategória. Éppen ezek miatt lesz rendkívül nehéz a bajnokság. Hat hónapig nem játszani nagyon extrém, meg kell nézni, milyen eredmények vannak a külföldi topbajnokságokban. Vannak hatalmas meglepetések, Olaszországban például potyognak a gólok, ami nem igazán jellemző az olasz bajnokságra... Meg kell jegyeznem, mindenáron külföldi csapattal szerettem volna edzőmeccseket játszani és mindenképpen élvonalbeliekkel. Viszont sem a Dortmund, sem az Arsenal és még sorolhatnám, nem edzőtáboroznak Ausztriában, hiszen tartanak a bajnokságok. Amikor a Gyirmót edzője voltam, az AS Roma és a Fiorentina ellen léptünk pályára. Most esélyünk nincs erre. Viszont nem rossz a programunk. Játszunk a Somorja ellen, a Topolya top klasszis alakulat Szerbiában és a Komarno is jó gárda. 

Miért jó NB III-as csapattal kezdeni és befejezni az edzőmeccseket? 

- Már beszéltünk róla, hogy a felkészülés elején még nincs minden játékos azonos állapotban. Az első két hét mindig a legmegterhelőbb számukra. Ilyenkor nem tartom jónak, ha a fáradt játékosokat beleviszem olyan edzőmeccsekbe, amikor magasabban jegyzett gárdák ellen lépünk pályára. Egyébként, ha akarnánk sem tudnánk magasabb osztályú ellenfél ellen játszani, de a fáradt focistáknak nem is lenne most jó ez. Mostani állapotunkban a Mosonmagyaróvár komoly ellenfél lesz. Már edzenek ők is bőven és a harmadosztályban stabil gárdának számítanak. Nagyon jó meccset játszottunk velük a télen is. Az utolsó bajnoki előtti felkészülési meccsen pedig nem jó, ha megsérül valaki a túl nagy kihívás miatt. 

Az egyik edzésen meglátogatták a fanatikusok a csapatot. 

- Veszélyes járványügyi helyzet volt, a szurkolóink viszont gondoltak ránk végig. Mindegyik nap látjuk a feliratot, ami ott van a kerítésen. Ez nem csak azt jelenti számunkra, hogy néhányan kijöttek hozzánk, hanem azt, hogy olyan összefogás van mögöttünk, ami példaértékű. Úgy érezzük, mindenki a csapat mögött áll. Nehéz bajnokság lesz, nem lesz hullámvölgyektől mentes, de a szurkolók segítségével megcsináljuk!

Még nem lehet tudni hivatalosan, hogy milyen lesz a bajnokság lebonyolítása, egy vagy kétcsoportos lesz-e. Ez mennyire nehezíti meg a helyzetet? 

- Nem gondolom, hogy egy hónappal a bajnokság kezdete előtt megváltoztatnák a következő versenykiírást, hiszen ez az európai futballban is példa nélküli lenne, éppen ezért mi úgy készülünk, hogy marad minden a régiben. A 2021/22-es kiírásban viszont reális lehet. 

Magyar játékosokkal lesz tele továbbra is a keret? 

- Az átlagéletkora a csapatnak huszonhárom év, kétezer után született játékosok is dolgoznak velünk, illetve továbbra is szeretnénk felhozni akadémistákat az első csapatba, vagy fiatal magyar játékosokat igazolni. Azt is tudni kell, hogy csak fiatal tehetségekkel nem lehet sikert elérni, kellenek a rutinosak is. Szerintem a harmónia most megfelelő a Vasasnál. Különben is, nincs olyan, hogy túl fiatal, vagy túl öreg futballista! Jó és nyerő típusú játékosokra lesz szükség kortól függetlenül! És eddig nem lehet panaszom senkire!