Bajnoki bronzot és kupa-ezüstöt hozott május

2018-01-02 12:33
Az elmúlt másfél évtized legeredményesebb szezonját zártuk 2016/17-es évadban. Csapatunk bajnoki bronzérmet és kupa-ezüstöt szerzett.

Az év ötödik hónapját a számunkra egyik legkellemetlenebb ellenféllel, a Pakssal indítottuk, amelyre vezetőségünk félárú belépőjegyekkel kedveskedett szurkolóinknak. Sajnos azonban a tavaszi szezon legnagyobb arányú vereségét szenvedtük el, a Paks sima háromgólos győzelemmel távozott a Szusza Ferenc stadionból. Ez volt tavasszal a negyedik olyan mérkőzésünk, amelyen „hazai” pályán három gólt kaptunk.  Mivel az FTC legyőzte az MTK-t, ez azt is jelentette, hogy 1 ponttal elénk kerültek a dobogóért vívott küzdelemben.

Május 10-én az MLSZ Elsőfokú Licencadó Bizottságától csapatunk megkapta a 2017/18-as bajnoki évadra Nemzetközi (UEFA) és nemzeti első osztályú (NB I) indulási jogot.

Május 13-án bár kétszer is vezettünk Sopronban a Haladás ellen, végül egy pontot szereztünk. A két pont utolsó percben történő elvesztése azt is jelentette, hogy bár az FTC is remizett, ám maradt az egypontos előnyük velünk szemben.

Ismét a Magyar Kupa jelentette a gyógyírt: május 17-én magabiztos 5-0-s győzelmet arattunk a Mezőkövesd ellen, így 7-0-ás összesítéssel bejutottunk a fináléba, ahol az FTC várt minket, fájdalom, hazai pályáján, a Groupamában.

Május 20-án, a bajnokság utolsó előtti fordulójában a már kiesett Gyirmót otthonába látogattunk. Mindenképpen győznünk kellett, ha bronzérmes álmainkat életben akartuk tartani. Az évszakhoz képest hűvös időben, és viharos szélben a becsületesen küzdő gyirmótiakat, ha nehezen is, de sikerült 2-1-re „lebírkózni”, Kulcsár emlékezetes bombagóljával és Berecz 15 méteres lövésének köszönhetően. Ez azt jelentette, hogy az Európa Liga-indulás már biztossá vált, ami nagy bravúr, a korábbi évadbeli éppen hogy csak bennmaradáshoz, és a több mint 15 esztendős nemzetközi kupa csendhez képest.  Mivel a Videoton 4-1-re kiütötte az FTC-t, így az utolsó fordulónak úgy készülődhettünk, hogy két pontos előnyünknek és több győzelmünknek hála, egy döntetlen is elégséges volt a dobogós helyezés megszerzéséhez.

Május 27-én, ha nehezen is – egy centert meghazudtoló Vaskó góllal – de sikerült megszereznünk az egy pontot a Mezőkövesd ellen a Szuszában, ami azt jelentette, hogy elcsíptük az Újpestet 2-0-ra legyőző FTC előtt a harmadik helyet, ami hatalmas eredmény!

És elérkezett a május 31-i Magyar Kupa-döntő napja. Minden pátosz nélkül nagy napra készült a Vasas-család. A Fáy utcában 14 órától sörsátor várta szurkolóinkat, akik hideg sörrel és szendvicsekkel hangolódhattak a fináléra, majd onnan – rendőrségi biztosítással - több ezren, énekelve, szurkolva, zászlókkal, transzparensekkel, egyen pólóban közösen vonultak a Groupama Arénához, ahol nagyon régen nem látott, csaknem hatezres tábor biztatta, soha nem felejthető hangulatot teremtve fiainkat. Ráadásul egy születésnap is emelte a nap fényét: csapatkapitányunk, Remili Mohamed azon a napon ünnepelte 32. születésnapját!

Az idényre a koronát a kupagyőzelemmel tehettük volna fel, ami az ötödik lett volna a Vasas történetében. És milyen a sors, a 31 évvel ezelőtti, 1986-os kupadöntőben éppen a Ferencvárost győzte le a Kovács István és Izsó Ignác vezérelte csapatunk büntetőkkel, ami az utolsó ilyen jellegű sikerünk volt.

A történelem – bár ezúttal ellenkező előjellel, de - ismételte önmagát. Bár 31 éve a 120 perces küzdelem nem hozott gólt, és büntetőkkel 5-4-re akkori csapatunk diadalmaskodott, ezúttal a rendes játékidő és a kétszer 15 perces hosszabbítás végén 1-1 volt az állás, és büntetőkkel 5-4-re az FTC győzött.  Ettől függetlenül is szép szezont zárt együttesünk, és egy kis pihenőt követően már készülhetett az európai megmérettetésre. Szép volt, fiúk!

Májusi mérkőzéseink:

Vasas – Paks 0-3 (0-1)
NB I. 30. forduló, Szusza stadion
2017. május 6.
Gólszerzők: Lenzsér (8.’), Bartha (84.’), Hahn (92.’)

Haladás – Vasas 2-2 (0-1)
NB I. 31. forduló, Sopron
2017. május 13.
Gólszerzők: Iszlai (49.’), Schimmer (89.’), illetve Burmeister (36’), Gaál (72.’)

Mezőkövesd – Vasas 0-5 (0-2)
Magyar Kupa elődöntő, 2. mérkőzés
2017. május 17.
Gólszerzőink: (Berecz (4.’), Kulcsár (27.’), Saglik (68.’), Ádám (71.’), Hangya (86.’).

Gyirmót – Vasas 1-2 (0-1)
NB I. 32. forduló, Gyirmót
2017. május 20.
Gólszerzők: Csiki (55.’), illetve Kulcsár (9.’), Berecz (67.’)

Vasas – Mezőkövesd 1-1 (0-0)
NB I. 33. forduló, Szusza stadion
2017. május 27.
Gólszerzők: Vaskó (72.’), illetve Vági (49.’)

Vasas - FTC 1-1; büntetőkkel 4-5 (0-1)
Magyar Kupa döntő, Groupama Aréna,
2017. május 31.
Gólszerzők: Kulcsár (47.’), Gaál, Vida, Berecz, Remili, illetve Varga (25.’), Cukic, Sternberg, Radó, Leandro, Varga.