Az idő a Vasasnak dolgozik - lapszemle

2016-10-18 15:57
A Magyar Időknek nyilatkozott Vancsa Miklós.

Átmeneti hullámvölgy után ismét magára talált a Vasas, az MTK elleni szombati győzelemmel tovább növelte előnyét a labdarúgó NB I tabellájának élén. Vancsa Miklós ügyvezető igazgató rövid távú célokról nem akar beszélni, ám meg­győződéssel állítja, az idő a Vasasnak dolgozik. Jó oka van erre, a piros-kékeknél szerepel a legtöbb utánpótláskorú játékos az NB I-ben.

Az MTK elleni kezdő tizenegyből hatan is ebbe a csoportba tartoznak: Nagy Gergely, Murka Benedek, Vida Máté, Berecz Zsombor, Hangya Szilveszter és Ádám Martin, s csereként pályára lépett a még csupán 18 esztendős Kleisz Márk, rajtuk kívül Szivacski Donát is rendszeres tagja a csapatnak. Vida már bemutatkozott a felnőtt válogatottban, mi több, Rigában Gera Zoltánt váltva világbajnoki selejtezőn is szerephez jutott, Hangya és Nagy Gergely már volt kerettag, s a többiekkel együtt természetesen utánpótlás-válogatott.
– A légiósokkal együtt összesen kilenc felnőtt és U21-es válogatott játékosunk van, ha a még fiatalabb korosztályokat is ideszámítom, akkor ez a szám tizennyolcra emelkedik. Továbbá tizenhét 1994-es születésű, illetve annál fiatalabb szerződéses labdarúgónk van – egészítette ki mindezt további irigylésre méltó adatokkal Vancsa Miklós.
Ebből már sejthető, hogy ez nem lehet a véletlen műve, s az ügyvezető igazgató örömmel beszélt a Vasas koncepciójáról:
– Nem csak idén a miénk a legfiatalabb csapat az NB I-ben, már az volt tavaly is, sőt azelőtt az NB II-ben is. Ez tudatos irányváltás a klubnál. Olyan légiósokat nemcsak a Vasas, de még a Videoton és a Ferencváros sem tud igazolni, akikkel garantáltan megállnánk a helyünket a nemzetközi porondon, éppen ezért a magyar játékosok nevelését tartjuk az egyetlen lehetséges útnak. A fiataloknak durván a fele saját nevelésű, a másik felére pedig – remélem, nem hangzik szerénytelenül – én figyeltem fel, és csábítottam őket a Vasashoz. Azt pedig meggyőződéssel állítom, ha ifjú játékos lennék, akkor az NB I-es együttesek közül csakis a Vasasba vágynék, mert mi nemcsak beszélünk róla, hanem valóban fel is karoljuk a tehetségeket.
Természetesen az ügyvezető is örül annak, hogy kitart a piros-kékek lendülete, de nem akar rövid távú célokról beszélni, mégpedig azért nem, mert úgy gondolja, két-három év múlva érhet be a munkájuk. Persze csak akkor, ha együtt tudják tartani a keretet, de Vancsa Miklós amondó, ha kell, immár az anyagiak terén is tudják tartani a lépést a magyar klubokkal.