Ádám: Nyáron veszélyben forgott a pályafutásom, de ismét a régi vagyok

2015-12-23 10:06
Kétségtelenül fiatal - még mindig csak alig 21 esztendős - csatárunk a szurkolók egyik kedvence, akinek azonban a nyáron csaknem abba kellett hagynia a labdarúgást.

Kétségtelenül fiatal - még mindig csak alig 21 esztendős - csatárunk a szurkolók egyik kedvence, akinek azonban a nyáron csaknem abba kellett hagynia a labdarúgást. Martin 17 évesen, 2012 októberében debütált a felnőtt csapatban, az NB II. Keleti csoportjában az Újpest II ellen. Majd 2013. március 10-én megszerezte első felnőtt gólját is a Cegléd elleni 3-1-es győzelem alkalmával. Majd az NB II-es bajnokcsapat 2014/15-ös évadában már 7 gólt szerzett, amiből 5-öt idén tavasszal, és ezzel oroszlánrészt vállalt a feljutásból. Vajon melyik Vasas szurkoló tudná feledni a Soroksár elleni 93. percben szerzett győztes gólját (1-2) vagy a Sopron elleni hosszabbításban lőtt kapás gólját, ami egy pontot ért (3-3)?

Nyáron egészségügyi gondokkal, légszomjjal küszködtél. Milyen konkrétumokat állapítottak meg az orvosok?

A nyári felkészülést nagyjából végigcsináltam, de a bajnokságot megelőzően fokozódtak a problémák, egyre fáradékonyabb voltam, légszomjjal küszködtem. A futásoknál jött elő, és addig fajult, hogy gyakorlatilag két sprint után le kellett állnom, mert elfogyott a levegőm. Emiatt sorra vettem részt orvosi vizsgálatokon. Szinte egész Budapestet végig jártuk orvosról-orvosra, mert nem tudtak semmi konkrétummal szolgálni. Annyit tudtak mondani, hogy ezzel a légszomjjal nem tudnak mit kezdeni, majd magától elmúlik. Nagyon kemény időszak volt ez nekem, ráadásul az egyik orvos azt is mondta: 90 százalék esélyem van arra, hogy a labdarúgást is abba kell hagynom.

Hogyan tudtál túllendülni ezen, miként oldódott meg a probléma?

Az orvosok ugye semmi konkrét gyógymóddal nem szolgáltak. Még pszichológusnál is jártam a tanácsukra, úgy gondolták, pszichés eredetű betegségről lehet szó, de a lélekbúvár szakember sem állapított meg semmi konkrétumot. Erőt vettem magamon, kizártam azt a gondolatot, hogy akár a karrierem is veszélyben lehet. Ez a gondolat nem hagyott nyugodni, és elkezdtem szépen fokozatosan edzeni. A csapat, az edzői stáb is nagy segítségemre volt, mind Szanyó Károly, mind pedig a csapattársaim mellettem álltak és támogattak. Szerencsére jól alakult a vége, hiszen mostanra ez teljesen elmúlt és így az őszi szezon végére 100 százalékos állapotba kerültem.

Az egészségügyi állapotod miatt eleinte a csapat perifériájára kerültél, nem tudtál játszani számos tétmeccsen. Hogy élted meg ezt az időszakot?

Nagyon nehezen, hiszen nem tudtam mit tenni. Eleinte nem is állhattam edzésbe, megtiltották az orvosok. Majd elkezdtem fokozatosan edzeni, lépésről-lépésre, de ha előjött a légszomj, akkor le kellett állnom pihenni. Majd idővel egyre jobb lett, egyre többet tudtam futni pihenés nélkül, végül a szezon utolsó harmadára rendbe jöttem, jó állapotba kerültem, és így a bajnoki mérkőzéseken is egyre több lehetőséget kaptam.

Amiken sikerült bizonyítanod is, hiszen gólt lőttél, gólpasszokat adtál. Hamar fel tudtad venni a ritmust?

Eleinte természetesen csak kevesebb játéklehetőséget kaptam, de nagy bizonyítási vágy élt bennem. Mondhatni hamar felvettem a ritmust, hiszen az első meccsem jól is sikerült a Puskás Akadémia ellen, gól és gólpassz is került a nevem mellé. Ezzel talán átszakadt egy gát, de sajnos ez is kevés volt a csapat győzelméhez. Emiatt nem is vagyok teljesen elégedett. Több gólt kell lőnöm, tovább akarok fejlődni, javulni, és ennek nem csak az egyéni mutatókban kell meglátszódnia, hanem a csapat eredményeiben is.

Hogyan értékeled együttesünk eddigi teljesítményét?

Ketté kell bontani az őszi teljesítményt. Szanyó Károly vezetésével rajtoltunk a bajnokságban. Sajnos sokszor nem volt szerencsénk. Bár többnyire egyenrangú ellenfelei voltunk mindegyik csapatnak, mégis sokszor alulmaradtunk egy góllal. Főleg az utolsó percekben bekapott gólok voltak fájóak. Ha jobban koncentráltunk volna a mérkőzések végén, többször pontot, pontokat mentettünk volna.
Majd jött az edzőváltás, Simon Antal vette át a csapat irányítását és ez a váltás érződött a csapaton is. Idő kellett ahhoz, hogy megszokjuk az újabb játékrendszert, ez az elején nehéz volt. Aztán lassan beérett a játék, és az őszi szezon utolsó meccsein ez meg is látszódott, hiszen lőttünk gólokat, hoztunk meccseket, így elkerültünk a kieső helyről.

Mit gondolsz a tavaszról, a bennmaradási esélyeinkről?

A Ferencváros kiemelkedik ebből a mezőnyből, de a többiekkel szemben bármi előfordulhat. Ha a végjátékokra jobban oda tudnánk figyelni, ha jobban tudnánk koncentrálni a teljes mérkőzésen és a kapu előtti szituációkban pontosabbak lennénk, akkor képesek lennénk növelni a góljaink és pontjaink számát, így meg tudnánk őrizni, illetve tudnánk javítani jelenlegi pozíciónkon. Erre kell törekednünk majd tavasszal. Sok három pontra lesz szükségünk, de az egypontos meccseknek is nagy jelentősége lehet a szezon második felében. Csak pozitívan lehet hozzáállni a tavaszhoz. Én bízom a csapatban, a vezetőségben és talán erősítés is várható a keretben. Mindent meg fogunk tenni a bennmaradás érdekében, csúszni-mászni fogunk a sikerért.

Végül térjünk még vissza a személyiségedre. Ha rád néz az ember, egy őserővel megáldott, tankszerű, agresszív erőcsatárra asszociál. A hétköznapokban is hasonló személyiség vagy?

A hétköznapokban inkább egy visszahúzódó ember vagyok, de határozott és maximalista. Egy Forráskút nevű kis faluból származok, ami Szegedhez közel található. Mondhatni egy egyszerű parasztgyerek vagyok. Mikor szünet van a szezonban, rögvest utazok haza, ilyenkor a szüleimmel sok időt próbálok tölteni, a családra koncentrálok, hiszen sajnos ritkán tudok hazajönni. A párommal pedig hamarosan összeházasodunk. Az eljegyzés már megtörtént, és jövő nyáron tartjuk a lakodalmat.

Az ünnepek hogyan telnek majd?

A karácsonyi bevásárláson szerencsére már túl vagyok. Az ünnepeket a szüleimmel, a párommal, a párom szüleivel fogom tölteni, megyek majd mindenfelé. Lehet lakmározni, de természetesen csak mértékkel, hiszen meg van kötve, hogy maximum hány kilogrammal lehet visszatérni a csapathoz, mert ha ezt túllépem, akkor büntetés jár. A távozáskor kaptunk futófeladatokat is, így az edzésre is szakítok időt rendszeresen. Pihenni, regenerálódni kell, de természetesen nem szabad teljesen leállni, így folyamatosan végzem majd az előírt futásokat is, hogy egy jó erőben lévő Ádám Martin térjen vissza januárban a pályára.