Ádám Martin 50. NB I-es mérkőzése következik - interjú

2017-08-16 15:21
22 esztendős erőcsatárunk, Ádám Martin 8 éve tartozik a Vasas-családhoz. 17 évesen, 2012 októberében mutatkozott be a felnőttek között, még az NB II-ben. A Debrecen ellen játszhatja 50. első osztályú mérkőzését. E jeles alkalomból kérdeztük Monsit.

Gratulálunk a jeles mérföldkő alkalmából! Az első NB I-es meccsedet 2015. július 18-án, 20 évesen játszottad. A Diósgyőr-Vasas (2-1) mérkőzés 76. percében cseréltek be Czvitkovics Peti helyére. Hogyan emlékszel vissza debütálásodra? 

- Nagyon boldog voltam, hogy bemutatkozhatom az első osztályban. A Diósgyőr elleni mérkőzésen - ha jól emlékszem - rengeteg gólhelyzetünk volt, a diósgyőrieknek pedig kettő akadt (egyik öngól volt ráadásul) és azt gólra is váltották. Roppant módon csalódottak voltunk a meccs után, de tudtuk, hogy nem szabad csüggedni, mert sokkal jobban játszottunk azon a mérkőzésen, csupán a helyzetkihasználás döntött.

Az első gólodat az első osztályban 2015. november 28-án a Vasas-PAFC (2-4) meccsen lőtted. A vezetést a te góloddal szereztük meg a 22. percben. Hogyan is történt ez?

- Számomra az a mérkőzés több szempontból különleges volt. Ugyanis akkor játszhattam először az NB I-ben kezdőként. A mérkőzést megelőző napon tudtam meg, hogy kezdő leszek. Kicsit izgatott voltam meccs előtt, ám ahogy elkezdődött a találkozó éreztem, hogy van keresnivalónk ezen a mérkőzésen. Kenőtöl kaptam egy pontos labdát, lefordultam a védőmről és 12-13 méterről bevágtam a hosszúba. Nagyon boldog voltam, csaknem kiszaladtam örömömben a stadionból. Ezzel a góllal szereztük meg a vezetést. Sajnos utána öt perc alatt kaptunk három gólt. Utána még Cicó szépített az én passzomból, de egyenlíteni nem sikerült, sőt még megkaptuk a kegyelemdöfést.

Nyilván nem könnyű választani, de néhány bajnokit és gólt említenél, amelyek a legemlékezetesebbek voltak számodra?

- Sok ilyet fel tudnék sorolni, de azt gondolom a legemlékezetesebb az a Mezőkövesd elleni bajnoki volt, amelyen 4-0-ra győztünk. Két gólt tudtam szerezni, és ezzel a duplázásommal a góllövőlista élére ugrottam. A legemlékezetesebb gólomat viszont az Újpest elleni 3-2 re megnyert bajnokin szereztem. Klasszikus szituáció volt: felpasszoltam a 16-os előterében helyezkedő Müllernek, aki azonnal visszakészítette nekem a labdát, én nem sokat teketóriáztam, hanem kapásból előttem. Óriási gól lett belőle.

A 2009–2010-es szezonban, 14 évesen kerültél a Vasas akadémiájára. A Vasas juniorban töltött évek alatt mely edzőidtől tanultál a legtöbbet? 

- A legtöbbet Pintér Tamástól tanultam, aki 14 évesen - amikor felkerültem Szegedről -, mindenben segített. De mondhatom Kiss Lászlót – a Vasas és a válogatott egykori legendás csatárát – is, akit azt gondolom, hogy nem kell bemutatni a Vasas szurkolóknak. Kedden és csütörtökön reggelenként különedzéseket tartott nekünk, csatároknak. Sokat tanultam tőle, szerettük nagyon a foglalkozásait.

Mely mestereidre emlékszel vissza szívesen a „felnőtt” pályafutásodból? 

- Szerintem bármelyik edzőmet említhetném. Amikor felkerültem a felnőtt csapatba még 18 éves se voltam, akkor nem volt éppen vezetőedzőnk és Totya volt a "főnök". Nála játszottam az első NB II-es meccsemet. Szanyó Károly bízott a fiatal játékosokban, így bennem is, neki nagyon sokat köszönhetek. Aki azonban a leginkább bízott és bízik ma is bennem, ő a mostani vezetőedzőnk, Michael Oenning. Nyugodt szívvel mondhatom, hogy nála teljesült ki leginkább a játékom.

Kik azok a játékostársak, akikkel különösen jól meg tudtad (tudod) magad érteni? 

- Erre könnyű a válaszom. Akikkel már 4-5 éve együtt játszom: Moha, Beró, Vidus. Velük, azt gondolom, már ha a pályán egymásra nézünk is tudjuk, hogy mit fog csinálni a másik. Meg kell említenem még két nagyszerű labdarúgót, akikre nagyon felnéztem és még most is felnézek rájuk: Kenőre és Pistára gondolok. Velük is szerettem együtt játszani és ez nekem nagy megtiszteltetés volt.

Milyen céljaid, álmaid vannak, amiket szeretnél még elérni? 

- Aki ismer, az tudja: nagy álmom, hogy egyszer Angliában futballozhassak. Az angol foci nagyon közel áll a szívemhez. Nem véletlen, hogy a brit csapatok közül a Manchester United-nek szurkolok.

Mit vársz a pénteki Debrecen elleni mérkőzéstől?

- Biztosan nehéz mérkőzés lesz. A múltkori Mezőkövesd elleni meccsen elveszített kettő pontot nagyon sajnáljuk. Meggyőződésem, hogy javítanunk kell, és a hétvégén el kell hoznunk a három pontot Debrecenből.

Monsi bombagólja az Újpest ellen: