A záró fordulóban a Győr együttesét fogadjuk

2021-05-14 19:45
Vasárnap a 134. Vasas-Győr bajnoki mérkőzés következik, csapatunk a feljutásért harcol.

A két csapat eddig 124 NB I-es és 9 NB II-es mérkőzést játszott egymással, a mérleg nyelve összességében csapatunk felé billen. Az első osztályban lejátszott találkozókon 56-szor diadalmaskodtunk, 37 alkalommal a Rába-partiak győztek, míg 31-szer nem bírtak egymással a felek. Az NB II-ben 4 Vasas-győzelemmel, 4 Győr-sikerrel és 1 döntetlennel állnak a felek.

Az első mérkőzést még a másodosztályban, 1938. szeptember 25-én játszották a csapatok a XIII. kerületi, Béke utcai pályán (ami akkor a Fáy utcai sporttelep része volt), az esemény pedig emlékezetessé vált, hiszen akkor 3-2-es győzelmet arattunk. A legnagyobb gólkülönbségű Vasas-győzelem (7-0) 1961. július 30-án született: a Fáy utcában 10 ezer néző előtt, Illovszky Rudolf irányításával Machos (3), Pál II, Adrigán (öngól), Farkas és Sárosi góljaival múltuk felül ellenfelünket, de abból a szempontból is fontos volt az a győzelem, mert begyűjtöttük második első osztályú bajnoki címünket. A nézőcsúcsot a Vasas pályaválasztásával 1953. szeptember 27-én - a Népstadionban - 50.000 néző jelentette, míg a Győr pályaválasztásával 1984. június 3-án a régi ETO stadionban 20.000 néző zsúfolódott össze.

A Merkantil Bank Liga 2020/21-es bajnoki évadában november végén csaptunk össze a győriekkel. A 19. fordulóban Balajti Ádám találatával és Jova Levente bravúros hárításaival megszereztük a 3 pontot, a győzelemmel akkor már 9 meccs óta volt veretlen csapatunk.

Ellenfelünk a sorozat utolsó fordulója előtt a tabella 12. helyén áll, mérlegük 12 győzelem, 10 döntetlen és 15 vereség. Aktuális formájukat tekintve nem mondható sikeresnek a Győr szereplése, az elmúlt öt fordulóban négy alkalommal nem szereztek pontot (hazai pályán 1-0-ra kikaptak a Szegedtől, Gyirmóton 2-1 lett a végeredmény, Győrben 3-2-es vereséget szenvedtek a szolnokiakkal szemben és a DVSC-től is hazai környezetben kaptak ki 4-2-re), csupán Siófokon értek el egy 2-2-es döntetlent.

A WKW ETO FC Győr múlt héten hazai pályán fogadta a Szeged-Csanád Grosics Akadémia együttesét, a Gundel-Takács – Kovács K., Lipták, Temesvári, Fejes – Májer (Szimcso 67.), Vukasovic (Egerszegi 75.), Kiss M., Vitális – Priskin, Farkas B. (Vankó 46.) összeállítású csapat a szegedi Kővári Róbert találatával 1-0-ra kikapott.

Ellenfelünk többször is edzőváltáson esett át az idei szezonban. 2020. augusztus 24-én lemondott a Tuifel Péter-Herczeg Miklós edzőpáros, munkájukat Csató Sándor vezetőedző vette át. Utóbbi szakembert 2021. márciusában Dobos Barna vezetőedző váltotta, akinek munkáját azóta Helm András és Jávorka András asszisztens edzők, illetve Sebők Zsolt kapusedző és Gyagya Attila erőnléti edző segítik.

A vasárnapi záró fordulónak kiemelt jelentősége lesz, hiszen kiélezett harc folyik az élvonalba való feljutásért. Jelenleg 77 ponttal a DVSC vezeti a tabellát, mögötte a Gyirmót FC Győr és csapatunk áll 75-75 ponttal, ám a gyirmóti együttes több győzelmmel előttünk szerepel. A Győr elleni három pont elengedhetetlen, ám a sorsunk már nem csupán a saját kezünkben van, a feljutáshoz az is kell, hogy riválisaink pontokat veszítsenek. Amennyiben vasárnap győzelmet aratunk, a DVSC és a Gyirmót pedig vereséget szenvednek, úgy első helyre lépünk. Ha a győzelmünk mellett a Gyirmót is három pontot szerez, de a Debrecen döntetlent játszik, akkor bár 78-78-78 pont szerepel majd mindhárom fél mellett, de a Gyirmót több győzelme és a DVSC jobb gólkülönbsége miatt nem sikerül a feljutásunk. Ha az előző felállásnál a debrecenieknek nem sikerül a pontszerzés, akkor ők maradnak a másodosztályban, a Gyirmótnak pedig az iksz is elég ahhoz, hogy lemaradjanak a feljutásról. Két utóbbi verzióhoz azonban elengedhetetlen, hogy vasárnap legyőzzük a Győrt.

A vasárnapi összecsapáson Solymosi Péter lesz a játékvezető, munkáját Albert István és Buzás Balázs fogják segíteni.

Tájékoztatjuk szurkolóinkat, hogy a Győr elleni találkozót - párhuzamosan a DVSC és a Gyirmót SE Győr mérkőzéseivel - az M4Sport körkapcsolással élőben fogja közvetíteni. Az m4sport.hu oldalán mindhárom összecsapás teljes egészében, élőben lesz látható.

A vasárnap 18:30-kor kezdődő Vasas FC - WKW ETO FC Győr bajnoki mérkőzésről klubunk hivatalos honlapján online, részletes szöveges közvetítéssel jelentkezünk. Az online közvetítést ide kattintva érhetik el:

VASAS FC - WKW ETO FC GYŐR